Blogs

Hoe houd je auto airconditioning in goede conditie?

Geplaatst: 22 juni 2017
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Hoe houd je auto airconditioning in goede conditie?

De auto airconditioning. Er zijn nog maar weinig mensen die er geen hebben, of hier geen gebruik van maken. Zeker nu het weer aangenamer en het dus ook warmer in de auto wordt.

Met dergelijke temperaturen, of wanneer je op (auto)vakantie gaat. Is het belangrijk dat je airco in goede conditie is.  Niet alleen voor het comfort, maar ook omdat een slecht onderhouden airconditioning, slecht voor je gezondheid kan zijn.

Het airconditioning-systeem

Een standaard auto airconditioner, zorgt voor een onmisbaar stukje comfort in uw auto. Zeker op de warme zomerdagen waar we er (hopelijk) nog veel meer van gaan zin dit jaar.

Het airconditioning-systeem is veel meer dan ‘apparaatje’ wat koude lucht de auto inblaast. Het systeem is zo gemaakt dat het de hete lucht van in de auto, verwijdert en wegrijdt naar de buitenkant.

Dit is een ingewikkeld proces en om dit op een effectieve manier voor elkaar te krijgen is het systeem afhankelijk van enkele onderdelen. Denk aan: De verdamper, condensor en compressor.

Deze zijn, net zoals ieder ander mechanisch auto-onderdeel, vatbaar voor slijtage en regelmatig onderhoud is dus noodzakelijk om storingen te voorkomen.

Gelukkig is het relatief simpel om eventuele defecten, of problemen vroegtijdig op te sporen en je airco in goede conditie te houden.

Dit is wat je zelf kan doen:

 • Zet de airco eens per week aan.
  Op de koelste stand en hoogste snelheid. Al is het maar voor tien minuutjes. Dit zorgt circulatie van het koudemiddel. Wat er weer voor zorgt dat de compressor in conditie blijft.
 • Vijf tot tien minuten op de ontdooistand
  Zorgt ervoor dat schimmelvorming wordt tegengegaan en verwijderd overtollig vocht. De airco in een auto kan een broedplaats worden voor bacteriën en schimmels. Voor mensen met astma, of allergieën is het dus belangrijk dat het systeem niet alleen onderhouden, maar ook gereinigd wordt.
 • Maak ook in de winter gebruik van je airco.
  Geloof het of niet; maar het systeem kan je zelfs van nut zijn tijdens de koude wintermaanden. Een airconditioning is namelijk ook een ‘vochtvreter’ en dus ideaal tegen beslagen ruiten. Daarnaast is een regelmatig gebruik van je airco belangrijk om het systeem ‘fit’ te houden (zie punt 1).
 • Ververs, of vul het koudemiddel bij.
  Doe dit iedere twee jaar, of laat dit doen tijdens een onderhoudsbeurt bij jouw garage. Laat het in ieder geval niet zover komen dat je airconditioning droogloopt. Dit kan ervoor zorgen dat het systeem kapot gaat.
 • Vergeet de onderhoudsbeurten niet
  In de regel zijn deze niet prijzig, omdat veel garages het onderhoud van de airco vaak als aanbieding hebben tijdens de zomermaanden. Deze beurtjes zijn van onmisbaar belang en daarnaast is een kapotte airconditioning repareren, vaak vele malen duurder dan het regelmatig laten reinigen, en controleren hiervan.

 

Ook interessant:


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen