Blogs

Autorijden met warm weer: Enkele tips om je op weg te helpen

Geplaatst: 6 juni 2017
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Autorijden met warm weer: Enkele tips om je op weg te helpen

De zomer laat (met horten en stoten) van zich horen. Geen moment te vroeg als je het ons vraagt. Veel mensen weten hoe koud weer ervoor kan zorgen dat je auto mankementen gaat vertonen, maar ook extreme hitte is een aanslag op je bolide.

Geen pech, langs de weg

Hoe lekker we het ook vinden: Warm weer betekent ook dat je auto het te verduren krijgt. Wat extra voorzorgsmaatregelen zijn wat ons betreft nooit weg om te zorgen dat je veilig de op weg kan naar wat je ook gaat doen deze zomer. Om te voorkomen dat je in de hitte met pech, langs de weg komt te staan. Maar ook om schade aan je auto tegen te gaan en een autoritje op een warme dag aangenamer te maken.

De accu

Een oudere accu levert in de eerste instantie niet direct, duidelijke problemen op. Maar in het geval van extreme warmte kan je accu het begeven. Laat deze dus controleren alvorens je van plan bent om een lange autorit te maken naar een (zonnige) vakantiebestemming, want een oude accu vervangen hoeft niet veel te kosten. Waar een kapotte auto door een accu die het begeven heeft. Voor hoge kosten kan zorgen.

Koelvloeistof

Wanneer het zonnetje meer gaat schijnen. Is het verstandig om even te controleren of het wellicht nodig is om je koelvloeistof te verversen en/ of bij te vullen. Bij warm weer krijgt ook je motor het zwaarder te verduren. Koelvloeistof is er om deze te ontlasten en het is voor de levensduur van je auto belangrijk dat je dit eens in de zoveel tijd controleert. Zeker als er warm weer op het programma staat!

Ruitenwissers

Het lijkt overbodig in de zomermaanden, maar niets is minder waar. Ruitenwissers hebben een gemiddelde levensduur van een jaar. Warm weer zorgt er echter voor dat het rubber van de wisser snel hard wordt en uit zal drogen. Is het rubber al beschadigd, droog en gebarsten? Dan zijn ze toe aan vervanging. Je weet tenslotte nooit wanneer je in een zomerse regenbui terecht mag komen.

Airco

In de zomer is een goed werkende airco in de auto bijna onmisbaar. Dus het is raadzaam om ook deze voor vertrek goed na te laten kijken. In het geval je werkt met ARKO (Alle Ramen Kunnen Open) is het een goed idee om te kijken of het mechanisme wat ervoor zorgt dat je dit ook daadwerkelijk kunt verwezenlijken nog naar behoren werkt. In een lange file staan met een defecte airco en ramen die niet open willen lijkt ons in ieder geval geen pretje. Dus het is een puntje wat best in overweging genomen mag worden als je op een warme dag de weg op gaat.

Wat kan je zelf doen?

  • Parkeer op een warme dag je auto in de schaduw.
  • Maak gebruik van zonneschermen voor over je autoruiten. Deze houden zonlicht en hiermee ook iets aan extreme warmte uit de auto.
  • Laat iets van de warmte in de auto 'ontsnappen' door een paar minuten voor vertrek ramen en/of deuren tegen elkaar open te zetten.
  • Let op hete oppervlakten in de auto. Het metaal van een gordel, bijvoorbeeld. Deze kunnen in extreme gevallen zelfs zorgen voor brandwonden. Ook zwart interieur kan aardig heet worden op een warme dag. En geloof ons wanneer we je vertellen dat het niet aangenaam is om met je blote benen plaats te nemen op een hete, lederen stoel.
  • Neem bij een lange autorit op een warme dag extra ‘proviand’ mee voor onderweg. Vooral water en (niet bederfelijke) snacks zijn aan te raden. Ook in het geval van pech.

Waarschuwing!

De temperatuur in een stilstaande auto kan binnen enkele minuten oplopen naar fatale hoogten. Laat dus onder geen enkel beding dieren, of kinderen achter in een auto op een warme dag. Zelfs niet om even een boodschap te doen!


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen