Blogs

Zuinig autorijden hangt van veel af. Zo doe je dat!

Geplaatst: 9 november 2020
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Zuinig autorijden hangt van veel af. Zo doe je dat!

Zuinig autorijden hangt van heel veel dingen af. Sommige zaken kan je wat aan doen, andere zijn weer iets lastiger. Denk hierbij aan het merk, model, de leeftijd van je auto en ga zo maar verder.

Er zijn echter enkele manieren waarop je het brandstofgebruik van je auto kan verminderen. Zo kan iedereen toch zuinig autorijden. Wat weer goed is voor het milieu en je portemonnee.

Zuinig autorijden door goed onderhoud

Een goed onderhouden auto verbruikt minder brandstof. Het is daarom belangrijk om regelmatig de volgende punten te checken om te zorgen dat je geen negatieve effecten op het gebied van zuinigheid ondervindt.

Bandenspanning

Lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Dit komt omdat de auto minder rolt. Kijk dus regelmatig de bandenspanning na. Dit kan je zomaar enkele euro’s schelen.

Olie

Een goed presterende motor is essentieel voor je brandstofverbruik. Zorg dus altijd dat je olie op peil is en tijdig wordt ververst. 

Luchtfilter

Een oude luchtfilter zorgt ervoor dat je motor langzamer op temperatuur komt. Het feit dat dit langer duurt zorgt voor meer brandstofverbruik.

Brandstoffilter

Een versleten brandstoffilter zorgt dat je motor niet naar behoren zijn werk kan doen, omdat deze de brandstof filtert voordat het naar de motor gaat. Dit heeft dus een negatief effect op je verbruik. Het is daarom belangrijk dat je deze dus een keer in de zoveel tijd laat controleren. 

Minder brandstof verbruiken door op je rijgedrag te letten

We hebben vaak geen enkel idee hoe ons rijgedrag effect heeft op het brandstofverbruik. Zelfs kleine, standaard handelingen kunnen zomaar enkele euro’s verschil maken. Dit is hoe je het brandstofverbruik kan verminderen door te letten op hoe je autorijdt.

Achteruit inparkeren
Door achteruit te rijden met een koude motor verbruik je ongeveer de helft extra aan brandstof. Dit voorkom je door je auto altijd achteruit in te parkeren.

Sneller schakelen

Te lang doorrijden met een hoog toerental slurpt benzine. Zorg er dus voor dat deze niet boven de 2000 toeren uitkomt en zo rond dit aantal naar een hogere versnelling te schakelen. Schakel ook niet te vroeg. Dit is weer slecht voor je motor.

Rustig optrekken

Met piepende banden optrekken lijkt misschien heel stoer, maar is funest voor het brandstofverbruik.

Zo min mogelijk stationair laten draaien

Als je jouw auto te vaak stationair laat draaien dan verbruik je onnodig meer brandstof. Dus als je ergens stilstaat is het beter om je motor even af te zetten. Dit is overigens ook nog eens beter voor je motor!

Belading

Zorg dat je auto niet onnodig te zwaar beladen is. Gereedschap, dakkoffers en andere troep zorgt ervoor dat je onnodig meer ballast bij je draagt en je auto dus meer brandstof gebruikt om dit mee te dragen.

Raampjes dicht

Met de ramen open rijden veranderd de stroomlijn van je auto. Dit werkt nadelig op je brandstofverbruik. Let hier op als je alle raampjes tegen elkaar openzet. Ook op de warmere dagen.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Maximaal 100 km op de snelweg. Waar moet je op letten?
Maximaal 100 km op de snelweg. Waar moet je op letten?
23/03/2020
Je zou het door alles bijna vergeten, maar op 16 maart is in Nederland de maximale snelheid van 100 km/ uur ingegaan. En de snelheidsverlaging zorgt voor flink wat vragen in Nederland. De maatregel is om de uitstoot van stikstofoxide te beperken, de CO2-uitstoot te [...]
Komt er een nieuwe slooppremie aan?
Komt er een nieuwe slooppremie aan?
14/02/2020
In 2009 is voor het eerst in Nederland de zogenaamde slooppremie ingevoerd. De slooppremie is bedacht om oude, vervuilende auto’s te vervangen voor nieuwe en schonere wagens. De Nederlandse slooppremie ging in op 29 mei 2009. Auto’s van tien jaar en ouder [...]
Slooppremie oude dieselauto\'s tegen stikstofprobleem?
Slooppremie oude dieselauto\'s tegen stikstofprobleem?
13/12/2019
Langzamer rijden, roettax, het wederinvoeren van autoloze zondagen en het compleet uitbannen van oude dieselauto\'s in grote steden zoals Amsterdam en Den Haag. Het kabinet is druk bezig met maatregelen om de uitstof van stikstof te beperken. Een van de opties is het [...]