In de nacht van 28 maart gaat de klok weer een uur vooruit. Het is dan weer zomertijd. In feite gaat het maar om een uurtje tijdsverschil. Toch kan het ingaan van de zomertijd invloed hebben op het autorijden.
De discussie over het eventuele afschaffen van de zomertijd laait ieder jaar weer op. Wat veel mensen betreft gaan we over op een definitieve winter- of zomertijd. Het inleveren van een uur slaap is voor sommige mensen een aanslag op het slaapritme. Zo hebben ze ’s nachts moeite om in slaap te komen en de volgende ochtend problemen met opstaan. Ook heeft de zomertijd wel degelijk gevolgen voor hoe mensen autorijden.
De Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) is een onafhankelijke vereniging op het gebied van slaap en slaapstoornissen. Deze organisatie pleit voor het afschaffen van de zomertijd en heeft onderzoek gedaan naar de effecten van een uur minder slaap op het rijgedrag van automobilisten. Uit dit onderzoek bleek dat een verstoord slaapritme een groot risico is voor het krijgen van ongelukken op de weg.
Vermoeid achter het stuur stappen is sowieso geen goed idee. Een nacht slecht slapen heeft al effect op het rijgedrag. Je concentratie en reactievermogen zijn minder, wat de kans op een ongeluk doet toenemen. Daarnaast zijn vermoeide automobilisten meer prikkelbaar en rijden ze vaker te hard. Vermoeid achter het stuur stappen is levensgevaarlijk. Uit onderzoek blijkt nameijk dat 1 op de 5 verkeersongelukken veroorzaakt wordt door een (over)vermoeide bestuurder.
In de zomertijd hebben automobilisten meer last van een laagstaande zon. Onderzoek, uitgevoerd door brillengigant Pearl en Veilig Verkeer Nederland, heeft uitgewezen dat men in de zomertijd meer last heeft van plotselinge verblinding door een laagstaande zon (en het gebrek aan een zonnebril). Toch is het allemaal niet zo negatief als het lijkt. Over het algemeen hebben automobilisten in de zomertijd zowel in de ochtend als avond minder last van de zon, daar waar de avondzon vooral in de wintertijd voor problemen zorgt. Desondanks hebben automobilisten bij een permanente wintertijd 55 dagen minder last van een hinderlijke, laaghangende zon. Wordt de zomertijd definitief ingevoerd? Dan is dit in totaal vier dagen minder. Linksom of rechtsom: een zonnebril in de auto voortkomt heel veel gevaarlijke situaties. Zorg dus altijd dat je een goede zonnebril in de auto hebt liggen.
Behalve het inleveren van een uur slaap, is de zomertijd helemaal zo slecht nog niet. Het is tijdens deze periode namelijk langer licht. Tijdens het rijden in daglicht gebeuren er maar liefst drie keer minder ongelukken. Vooral fietsers en voetgangers lijken tijdens het rijden in het donker het meeste risico te lopen. Tijdens de overgang van zomer- naar wintertijd rijd je als automobilist ‘plotseling’ in het donker. Deze omschakeling maakt de kans op ongelukken alleen maar groter.
Zomer- of wintertijd. Er is voor beiden wat te zeggen op het gebied van verkeersveiligheid. Toch is het verstandig om rekening te houden met de veranderingen die het verzetten van de klok met zich meebrengt. Voor nu leveren we binnenkort een uurtje aan slaap in. Stap, ondanks eventuele verstoring van het slaapritme, alleen als je honderd procent uitgerust bent achter het stuur. Het beste is om zo snel mogelijk in je nieuwe ritme te komen. Zet de wekker op zondag dan ook op een tijd die het minste afwijkt van hoe laat je normaal gesproken uit bed komt. Op deze manier heb je maandag weer minder last van de omschakeling. Zorg daarnaast dat je een zonnebril bij de hand hebt om verblinding te voorkomen.