Je hebt waarschijnlijk aan de pomp en in je portemonnee gemerkt dat de benzine- en dieselprijzen bijna wekelijks stijgen. Ondertussen stijgen de prijzen voor voedsel en levensmiddelen ook, waardoor je steeds minder budget overhoudt voor de terrassen die weer open zijn. Hoe kun je toch besparen op de benzinekosten om zo nog geld over te houden voor de leuke uitgaven die je plezier brengen en niet alleen van A naar B?
We beginnen met de makkelijkste aanpassingen die direct al toe te passen zijn. Het besparen op benzine kosten gaat eenvoudig door bepaalde tools te gebruiken in de auto. Helaas heeft niet ieder model deze mogelijkheden, maar mocht je ze wel hebben dan is het zeker aan te raden om ze echt te gebruiken. Het gaat hier om de cruise-control, de eco-modus, het start-stopsysteem en de schakelindicator. Door één of meer van deze functies te gebruiken, kun je al snel 10% brandstofkosten besparen. Dat loopt tegenwoordig al flink op.
Let op dat de airco niet onnodig aanstaat. In deze tijd van het jaar kun je ook je jas of trui uitdoen als het te warm is in de auto. Zo kun je eenvoudig geld besparen.
Hard rijden zorgt voor meer brandstofverbruik. Je verbruikt al 25% meer benzine of diesel door 130 km/h te rijden in plaats van 100 km/h. Dat is behoorlijk. Ondanks dat de rit iets langer duurt, verbruik je minder brandstof en ben je dus goedkoper uit. Idealiter rijd je tussen de 60 en 80 km/h voor het optimaal verbruik en in versnelling 5.
Daarnaast kun je letten op het toerental. Zorg dat je zo snel mogelijk omhoog schakelt als je geen automaat hebt. Een lagere versnelling verbruikt meer benzine bij een toegenomen toerental.
Met deze tip zijn vooral je bijrijders erg blij; ga niet abrupt remmen. Dit verbruikt ongelofelijk veel benzine of diesel. Laat de auto ook uitrollen voor een rood stoplicht terwijl je terugschakelt wanneer nodig. En de laatste rijstijl tip; rij liever langere afstanden dan door de sluip door routes in het centrum. In het centrum zijn vaak vele stoplichten en moet je veel remmen en de snelheid aanpassen. Ook dit tikt behoorlijk aan bij het benzineverbruik.
Ook gewicht in de auto speelt een rol bij het verbruik van brandstof. Zeker als je al jaren dezelfde auto rijdt kan de auto niet alleen een vervoersmiddel maar ook een opslagplaats geworden zijn. Het is goed om een halfuurtje te nemen en de auto eens goed uit te pluizen; wat kun je in huis leggen en wat kan weg? Bijna iedereen heeft wel onnodige spullen in de auto liggen zonder zich er bewust van te zijn. Dit zijn onnodige kilo’s die die auto vervoert en daardoor extra verbruik van brandstof realiseert.
Het is niet de hobby van de meeste mensen, maar achteruit rijden verbruikt aanzienlijk meer brandstof dan voorruit rijden. Het is dus verstandiger om de parkeerplaats niet volledig in zijn achteruit te rijden, ondanks dat dat er natuurlijk erg professioneel en behendig uit ziet.
Een windvanger zit al in een klein hoekje. Wist je dat dakdragers, dakkoffers en fietsendragers erg veel wind en daardoor extra brandstofkosten met zich mee brengen? Waarschijnlijk wel. Soms is het wel fijn om een reminder te krijgen om deze accessoires direct na gebruik van de auto af te halen. Wat wel in een onverwachtse hoek zit, is dat een raampje open doen meer benzine kost dan de airco aan. De wind die je vangt - ook door het raam een klein stukje open te zetten - geeft meer weerstand waardoor de auto dus meer zijn best moet doen om vooruit te komen. Hierdoor verbruik je meer brandstof en betaal je dus meer. Dat wordt voortaan de airco aandoen wanneer nodig.
Zorg voor de optimale bandenspanning. Bijna niemand houdt zich er mee bezig terwijl wij dit allemaal geleerd hebben voor ons autorijexamen. Je verbruikt 20% meer brandstof bij 0.8 bar. Een goede bandenspanning ligt tussen de 2 en 2.5 bar. Dit kun je vrij eenvoudig bij het tankstation even controleren.
Een voor de hand liggende tip is om bij een goedkopere benzinepomp te tanken. Door eenmaal uit te zoeken welke pomp het goedkoopste is bij jou in de buurt, kun je voortaan iedere tankbeurt euro’s besparen door daar te tanken. Je kunt bijvoorbeeld goedkoper tanken bij de Tango, TinQ en Supertank.
Het is natuurlijk mogelijk om een alternatief voor de auto te gebruiken. De fiets brengt je ook op bestemming maar kost weer een hoop tijd en energie; zeker als je 20 km van je werk woont. Dave Marlet, een occasion makelaar van OSW, heeft een andere tip; Voor afstanden tot 50 km is een elektrische scooter een uitvinding. Zeker nu de lente en daarna de zomer eraan komen. Je hebt verschillende mogelijkheden. Van simpele, functionele scooters tot luxe uitvoeringen zoals de RubRider waar je comfortabel kunt zitten en wat meer bagage mee kan nemen. Deze is uiteraard duurder en verbruikt meer elektriciteit. Wel kunnen alle opties onderaan de streep een hoop geld besparen.
Bij het aanschaffen van een nieuwe auto kun je natuurlijk rekening houden met het brandstofverbruik. Een kleine auto is zuiniger dan een grote bolide. Dat spreekt voor zich. Wel kun je zoeken naar een model dat cruisecontrol, eco-modus, schakelindicator of een start-stopsysteem heeft. Deze instellingen zijn reeds besproken als brandstof besparende mogelijkheden. Een hybride of zelfs volledig elektrische auto bespaart een hoop brandstof. Dit kost natuurlijk wel stroom maar in verhouding is dat veel goedkoper dan al die liters benzine. Helemaal als je zonnepanelen hebt.
Na het aanschaffen van een zuinigere auto, kun je je occasion inruilen of verkopen. Voor het beste bod en een uitstekende service kun je je auto verkopen via OSW. OSW heeft betrouwbare, erkende autobedrijven aangesloten door heel Nederland die tegen elkaar kunnen bieden. Op deze manier ontvangt u het beste bod. De occasion wordt gratis opgehaald en gevrijwaard dus u hoeft niet door het hele land te rijden. Ook dat scheelt u weer een hoop benzine of diesel kosten! Je kunt HIER de occasion binnen 5 minuten aanmelden en ontdekken wat de occasion nog waard is.