Blogs

6 dingen die slecht zijn voor je auto (maar we weleens doen)

Geplaatst: 30 maart 2020
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
6 dingen die slecht zijn voor je auto (maar we weleens doen)

Op het moment dat je een nieuwe (tweedehands) auto hebt gekocht, zal je er alles aan doen om te zorgen dat deze zo lang mogelijk netjes blijft. Echter sluipen er na, verloop van tijd, wat dingen in die ervoor kunnen zorgen dat je flitsende bolide niet zo lang meegaat als de bedoeling is.

Handelingen die slecht zijn voor je auto

En dat willen we natuurlijk niet. Desondanks zijn er een tal van automobilisten die zich na verloop van tijd toch schuldig maken aan bepaalde gewoontes die als het ware je auto om zeep helpen. Misschien niet vandaag, misschien niet morgen, maar na verloop van tijd. Zonde, zeker omdat een auto toch wel een flinke investering is. Dit zijn zes ogenschijnlijk onschuldige handelingen die het verschil maken tussen een nieuwe auto en potentiele sloopauto.

Rijden met een (bijna) lege tank

We weten het, maar doen het allemaal. Iets te lang door blijven rijden met te weinig benzine in de tank. En waarom zou je de auto volgooien, want een tientje in de tank is toch prima voor nu? Fout! Want een volle tank voorkomt dat het brandstofsysteem erodeert en de brandstofpompen blijven gekoeld door de benzine in de tank. Je auto een keer ‘leegrijden’ zal niet direct voor onomkeerbare schade zorgen, maar volle(re) tank voorkomt dus veel problemen op lange termijn.

De handrem vergeten

Veel mensen gebruiken niet de handrem, maar koppeling om de wagen op zijn plek te houden. Echter komt op deze manier het volle gewicht op de zogenaamde ‘parking pawl’ te staan, waardoor deze veel sneller slijt dan de bedoeling is. De parking pawl is een klein stukje metaal in de versnellingsbox. Gebruik dus altijd je handrem, ook al sta je op een vlakke ondergrond geparkeerd.

Gas geven om de auto op te warmen

Een populair foefje om de motor (en auto) ’s winters snel lekker warm te krijgen. Hoewel er geen bezwaar is tegen het laten warmdraaien van de motor, is toeren maken op een koude motor iets wat je beter niet kan doen. Het plotselinge temperatuurverschil zorgt voor wrijving tussen de onderdelen. Warmdraaien zonder gasgeven dus.

De koppeling ingedrukt houden

Het is ook zo een gedoe om in de file, elke keer weer die koppeling in te moeten drukken voordat je weer een paar metertjes vooruit kan rollen. Het ingerukt houden van de koppeling zorgt echter voor constante wrijving tussen de koppeling en transmissie wat niet bepaald gunstig is als je zuinig bent op je auto. Voortaan dus gewoon netjes in zijn ‘vrij’ zetten dus.

De auto te zwaar beladen

Hoe zwaarder de auto. Hoe meer druk op de aandrijving, remmen en veringen. Daarnaast is het niet bepaald zuinig om te zwaar beladen de weg op te gaan.

De bandenspanning vergeten

Dit is zoiets waarvan we allemaal weten dat het nodig is, maar alsnog veel te vaak vergeten: De bandenspanning controleren. Je banden slijten sneller als ze te weinig lucht hebben en hierdoor moet je motor harder werken. Daarnaast werkt dit ook niet in het voordeel van je benzineverbruik. Controleer je bandenspanning om de paar weken. Pomp ze ook niet hard op, want dan slijten ze harder in het midden.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Goede voornemens voor de automobilist in 2020
Goede voornemens voor de automobilist in 2020
14/01/2020
2020 is net begonnen en talloze mensen zijn alweer bezig met het afwerken- en proberen waar te maken van hun goede voornemens. Meer sporten, minder eten, stoppen met roken, drinken of gewoonweg iets gezonder gaan leven. We kijken uitgebreid naar ons leven en degene die ons [...]
Mag je door blijven rijden met een schade auto?
Mag je door blijven rijden met een schade auto?
16/01/2019
Je hebt schade gereden aan je auto. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus dit kan (helaas) gebeuren. Met een beetje ‘geluk’ betreft het minimale schade, maar ook dit is op zich al lastig genoeg. Daarnaast moet je beslissen of doorrijden met de schadeauto, [...]
Je auto wassen. Wat zijn de do\'s en dont\'s
Je auto wassen. Wat zijn de do\'s en dont\'s
10/03/2018
Je auto wassen. Leuk, of niet. Het hoort er nou eenmaal bij. Dit lijkt overigens een redelijk voor zichzelf sprekend klusje. Echter kan het zo zijn dat je jouw auto op de verkeerde manier wast. Dit kan in het ergste geval zorgen voor beschadigingen aan je lakwerk en/ of [...]