Blogs

Zelf racen op TT Circuit Assen

Geplaatst: 14 juli 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Zelf racen op TT Circuit Assen

Een race waar vele mensen naar uitkijken; de MotoGP op TT Circuit Assen. Dit jaar was het populairder dan vorig jaar als we de cijfers mogen geloven. Voor de MotoGP waren maar liefst 460.000 TV kijkers en 100.000 toeschouwers in Assen1. Een hoop mensen genieten van de sensatie en adrenaline die bij de race komen kijken. Hoeveel adrenaline zou je voelen wanneer je zelf over die baan zou racen? Het moet vast een gigantische kick geven. En die kick kun jij ècht zelf ervaren door op hetzelfde circuit te racen. Je kan zelfs kiezen met welk voertuig; een auto of een motor. Maar heb je hier jarenlange training voor nodig en bakken met geld? Je leest het in dit artikel.

Het korte antwoord is dat je geen jarenlange training nodig hebt en dat het qua kosten ligt aan hoe bont je het zelf wil maken. De details zijn echter wel belangrijk genoeg om door te nemen.

De voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze altijd. Dat geldt helemaal bij het racen op TT Circuit Assen. Niet alleen een eventuele training kan noodzakelijk zijn, ook aanpassingen aan je auto zijn belangrijk.

Zo kun je het beste je bandenspanning wat lager zetten. Dit in verband met de verhoogde banden temperatuur tijdens het racen op TT Circuit Assen. Een verhoogde banden temperatuur zorgt voor een hogere spanning in de banden. Wanneer je de druk van te voren verlaagt, kom je tijdens het racen op het juiste gemiddelde uit.

De remmen moeten goed gekoeld worden omdat een gemiddelde straat auto niet gebouwd is voor flink racen. Na een paar rondes rijden worden de remmen zo heet dat de remkracht verdwijnt. Dit is levensgevaarlijk en moet ten alle tijden voorkomen worden. Dit kan door de remmen goed te koelen. In een gewone auto moeten er eventueel ook aanpassingen komen voor de remvloeistof, de remblokken, de remleidingen en schijven. Kortom, je kunt niet zomaar met je gewone auto gaan racen. Je hebt op zijn minst een sportwagen nodig of een bezoek aan de garage om de remmen en toebehoren veilig af te laten stellen.

De koeling van de motor moet ook ideaal zijn. Denk hierbij eerst aan het controleren van het koelvloeistofpeil. Wanneer je auto een te kleine radiator heeft om de auto van extra koeling te voorzien, kun je een grotere radiator (laten) plaatsen.

Wanneer je ontmoedigd bent door deze voorbereidingstips, kun je ook een geschikte, kant en klare auto huren voor 545 euro voor een dag op TT Circuit Assen. In andere steden gelden andere tarieven.

De harde eisen

Naast de hierboven genoemde voorbereidingen zijn er drie harde eisen waar je aan moet voldoen als je zelf gaat racen op TT Circuit Assen. Allereerst is een helm verplicht in zowel de auto als op de motor. Voor de motor geldt ook dat beschermende, lederen kleding noodzakelijk is met het ECE 22.05 keurmerk. Ten tweede mag er ook absoluut geen olie lekken. Dit zou de baan anders levensgevaarlijk maken. En ten derde is er een maximaal geluidsniveau waar je je strikt aan moet houden. Voor de auto is dat 95 dBa en voor op de motor is dat 101 dBa. Wanneer het maximum overschreden wordt, kun je inpakken en wegwezen en naar je geld fluiten. Bij de auto kom je sneller boven het geluidslimiet uit wanneer je een open luchtfilter gebruikt of wanneer er geen demper of katalysator onder de auto aanwezig is. Controleer dus ver van te voren of jouw (race)auto dit wel heeft.

De aanbevelingen

Wat sterk aanbevolen wordt voor het autoracen zijn de volgende drie componenten: een 4 of 6 punts gordel, een rolkooi en een KNAF racelicentie. Niet alleen voor de veiligheid is een racelicentie handig, maar ook voor je race plezier. Na de driedaagse training van TT Raceworld heb je meer vertrouwen in het racen en kun je kwalitatief beter over de baan rijden. Het kan niet anders dan je race plezier versterken. Hou je vast, want de training is niet goedkoop; voor 1475 euro incl. BTW kun je meedoen en voor nog eens 100 euro ontvang je een examen licentie.

Voor het racen op de motor is een training ook aanbevolen. Je hebt niet een bepaald niveau nodig en kan dus altijd meedoen. Er zijn verschillende instanties waar je les kunt volgen zoals ANWB, CRT Holland en Racecracks. Het is aan te raden om de websites van alle drie de bedrijven te raadplegen zodat je kunt lezen welke onderdelen er precies behandelt worden en bij welke instantie jij je het prettigste voelt.

Mogen jouw fans mee?

Natuurlijk! Bij het autoracen op TT Circuit Assen mogen vrienden en familie vanaf 16 jaar vrijwel overal komen. Op de motordagen mag iedereen mee. Het voordeel voor de fans is dat ze nu op plekken kunnen komen waar ze tijdens de MotoGP dagen absoluut niet mogen komen. Dat maakt jouw racedag extra leuk voor de aanhang. Het wordt dus een uitje voor de hele familie!

Hoeveel kost het?

Voor de één is het veel geld, voor de ander speelgeld. Of je lang ervoor spaart of niet, de adrenaline gaat het zeker waard maken! Het tarief van een Trackday is 310 euro per auto. Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een instructeur te rijden. De tarieven daarvan verschillen en hangen af van het tijdsduur.

Het tarief voor de motor is 229 euro voor de dag wanneer je je eigen motor meeneemt. Je krijgt hier een professionele foto bij. Als je begeleiding erbij wilt kost dat 175 euro extra. De begeleiding bestaat uit 5 sessies van 20 minuten rijden. Na iedere sessie ontvang je feedback van de instructeur over hoe het ging en wat je kan verbeteren. Zo wordt je beter en beter. Wanneer je een geschikte motor wilt lenen kost deze dag je 375 euro zonder begeleiding.

TT Assen

Hoelang van te voren aanmelden?

Het zal je niet verbazen dat de Trackdays erg populair zijn. Immers is het geweldig om te kunnen racen op het circuit waar de professionals racen en wat je normaliter op tv of vanaf de tribune ziet. Nu ben jij de ster en dat geeft een heerlijk gevoel. Hierdoor zijn er vele data beschikbaar gesteld voor het autoracen de komende maanden. Je kan je hier aanmelden. Voor de motor zijn er minder data beschikbaar en zijn augustus en september al volgeboekt. De enige optie voor dit jaar is 3 oktober. Wees er dus snel bij. Je kunt je hier aanmelden.

Rijden op andere TT circuits

Wanneer het je gelukt is om op TT Circuit Assen te racen kun je natuurlijk nogmaals teruggaan. Je kan er ook voor kiezen om op een andere TT baan te racen. De trackdays zijn namelijk op vele plekken mogelijk. Zo kun je tijdens je vakantie in Barcelona of Spa Francorchamps ook racen. Er hangt toch een andere ambiance dus wellicht geeft het een heel andere beleving.

Huidige auto of motor verkopen?

Ben je na het lezen van dit artikel van plan om een geschikte raceauto te kopen en wil je je huidige auto verkopen? Dan kan dat voor het beste bod hier. Wanneer je je motor wil verkopen voor het beste bod kan dat hier.

Bronnenlijst

1 (2022, 27 juni). MotoGP Race Dutch TT 2022 op TV: Veel hogere kijkcijfers dan vorig jaar. Motornieuws. Geraadpleegd op 12 juli 2022.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen