Blogs

Winterkamperen. 10 tips om warm te blijven

Geplaatst: 16 februari 2021
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Caravan
Winterkamperen. 10 tips om warm te blijven

Dat kamperen alleen maar leuk is in de zomer, is natuurlijk allang achterhaald. Ook in de winter kan je prima op caravanvakantie. Winterkamperen wordt steeds populairder. Ervaren kampeerders gaan graag naar een winterse bestemming, maar blijven ook graag ‘overwinteren’ in eigen land.

Winterkamperen te koud?

‘Dat is toch veel te koud?’ Is misschien wel de gedachte die nu door je hoofd heen gaat. Tenslotte gaat een caravanvakantie toch een beetje gepaard met het beeld van korte broeken, slippers en genieten rond de barbecue. Gelukkig hoeft winterkamperen helemaal niet zo koud te zijn en heeft het zeker wel iets gezelligs. Je bent er hoe dan ook even uit en met deze tips blijf je ook nog eens lekker warm in je caravan of camper tijdens het winterkamperen.

Tip 1: Is de caravan winterklaar?

De temperaturen in Nederland worden weliswaar niet zo heel laag als dat je naar een buitenlands skigebied vertrekt, maar toch is het net zo belangrijk om je caravan of camper winterklaar te maken. Vergeet hierbij ook het onderhoudsbeurtje niet.

Tip 2: Winterbanden en sneeuwkettingen

Ga je naar het buitenland om te winterkamperen? Dan is het wellicht verstandig om winterbanden onder de caravan te laten zetten, dit geldt overigens ook voor je camper. Hiermee heb je gewoon meer grip, zeker op gladde wegen. Ga je naar een gebied waar veel sneeuw gevallen is? Vergeet dan zeker de sneeuwkettingen niet.

Tip 3: Isolatie

Als je met je caravan op wintervakantie gaat, dan is een goede isolatie een must. Toch hoeft je caravan of camper niet buitenproportioneel goed geïsoleerd te zijn om het aangenaam warm te hebben. Je kan de kou buiten houden door thermomatten voor de ramen te plaatsen.

Tip 4: Verwarming

De meeste, moderne caravans hebben een gaskacheltje. Deze heb je ook nodig als je gaat winterkamperen. Het is dus niet zo gek dat je voldoende gas bij je moet hebben om de caravan of camper lekker warm te houden vanbinnen. Bij temperaturen onder de 5 graden (boven nul) kan je beter geen butaangas gebruiken. Propaangas is in dit geval wat je nodig hebt. Je kan ook een extra elektrisch kacheltje aanschaffen, maar je loopt hiermee het risico dat je al snel aan het maximale elektriciteitsverbruik van de camping zit. Het laatste wat je in de winter wil is dat je zonder licht komt te zitten.

Tip 5: Waterleiding

Vers water is natuurlijk een absolute must, maar in de winter kan het gebeuren dat je watertank bevriest. Geen pretje, maar iets waar je wel rekening mee moet houden als je gaat winterkamperen. Bevriezing kan je voorkomen door deze in de caravan te plaatsen. Dit geldt overigens ook voor het afvalwater. Leeg de afvalemmer regelmatig om bevriezing te voorkomen, omdat er altijd een beetje water achterblijft in de leidingen. Spoelwater kan je eventueel voorzien van een beetje antivries.

Tip 6: Lucifers

Neem lucifers mee. Just in case. Het is bij extreme kou namelijk best aannemelijk dat je gasaansteker ermee ophoudt.

Tip 7: De haringen

Gebruik je haringen voor de voortent? Let er dan op dat deze van staal zijn of neem in ieder geval een stalen haring mee om de gaten voor de rest ‘voor te boren’. Zeker als je naar het buitenland gaat waar de temperaturen fors lager zijn. Vergeet ook de hamer niet. Zonder is het vrijwel onmogelijk om door een bevroren ondergrond te komen..

Tip 8: Ventileren

In de winter heb je nu niet direct de neiging om alle raampjes even ‘open te gooien’. Toch is dit heel belangrijk! Zet sowieso 20 minuten per dag het ventilatieluik open. Zo kan overtollig condens worden afgevoerd en houd je uiteindelijk meer warmte vast in de caravan of camper.

Tip 9: Pas de uitrusting aan op de reisbestemming

Je hebt vanzelfsprekend heel andere dingen nodig als je in de winter op de Veluwe gaat staan, als dat je ervoor kiest om te gaan winterkamperen in de Franse Alpen. Houd het weerbericht sowieso in de gaten en pas hier je uitrusting op aan. Denk aan lekker dikke dekens, maar ook zaken zoals isolatiemateriaal, antivries, slotspray en een ijskrabber. Neem wat boeken, spelletjes en andere dingen mee waarmee je jezelf kan vermaken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat het weer dusdanig omslaat dat iets buiten doen onmogelijk is.

Tip 10: Geniet van het winterkamperen!

Verder is het vooral belangrijk om heerlijk van je wintervakantie te genieten. Het is een unieke ervaring, maar een waar steeds meer mensen van overtuigd raken. Al met al is het een heerlijke vorm van vakantie vieren. Alleen of met je gezin; van al die gezelligheid krijg je het al snel warm vanbinnen.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Motor verkopen

Relevante artikelen

Met een camper op vakantie. Wat zijn de kosten?
Met een camper op vakantie. Wat zijn de kosten?
24/08/2020
Er zijn dit jaar veel meer mensen dan normaal op vakantie gegaan met de (huur)camper. Misschien vond je het niets aan, maar grote kans dat het juist proeft naar meer. Misschien overweeg je wel om een camper voor jezelf te kopen, maar dan is het belangrijk om te [...]
Een camper huren. Dit zijn de 5 voordelen
Een camper huren. Dit zijn de 5 voordelen
24/06/2020
Kamperen in eigen land is dit jaar ‘hot’. Natuurlijk niet geheel zonder reden, want door de coronacrisis blijven veel Nederlanders nu eenmaal liever in eigen land. ‘Camper’ is niet voor niets massaal gezocht in de zoekmachines en op Marktplaats. Nu [...]
Tips wanneer je op wintersport gaat met de caravan
Tips wanneer je op wintersport gaat met de caravan
11/01/2020
Het lijkt misschien niet de meest logische kampeerbestemming, maar op wintersport met de caravan is iets wat ieder jaar populairder steeds een beetje populairder wordt. Een van de redenen van deze toename in populariteit is dat het een stuk goedkoper is dan het boeken van [...]