Blogs

Wie is er beter in autorijden? Een man, of de vrouw?

Geplaatst: 13 november 2017
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Wie is er beter in autorijden? Een man, of de vrouw?

"Een vrouw achter het stuur is bloed aan de muur."
Dit is een welbekend gezegende en vooral gebruikt onder (hoe kan het ook anders) MANNEN! Maar is dit wel zo? Of is deze leus over het autorijden inmiddels en vooral: duidelijk achterhaald? Het blijft namelijk een alledaagse discussie. Wie is de betere bestuurder? Is het de man, of misschien toch de vrouw?

Door de jaren heen is hier meermaals onderzoek gedaan naar het sterke geslacht in het autorijden. Zowel in het buitenland als in Nederland en België. Ook is er een nieuwe studie (bron: www.automotiveblog.co.uk) waarover zowel mannen als vrouwen uit de doeken doen over wat zij denken van elkanders rijvaardigheid en over wie zij denken dat de betere bestuurder is.

Al met al meer dan genoeg redenen om de feiten er weer eens even bij te pakken en dit samen te voegen met de resultaten van het meest recente onderzoek.

Om te beginnen:

In het onderzoek, gedaan door de Engelse website OSV, claimt 85% van de mannen dat ze beter zijn achter het stuur. Dit tegenover 75% procent van de dames.

De onderdelen waarin mannen zich superieur vinden aan de vrouw zijn, onder andere: parkeren (87%), reactievermogen (65%) en het rekening houden met de medeweggebruiker (54%). Vrouwen vinden zichzelf beter in de bijzondere verrichtingen (69%), schakelen (59%) en het inschatten van afstanden/ ruimte (55%).

Leuk, maar niet verrassend is dat het onderdeel waar de twee groepen zich het beste in wanen tevens het onderdeel waar het andere geslacht precies het tegenovergestelde van denkt. Zo vindt 62% van de mannen, vrouwen rampzalig parkeren en vindt 65% van de vrouwen dat mannen slecht rekening houden met de overige weggebruikers. Pijnlijk!

De feiten cijfers

Een Brits onderzoek uit 2015 wees uit dat vrouwen betere chauffeurs zijn dan mannen (bron: https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/artikel/1179416/het-bewezen-vrouwen-rijden-beter-dan-mannen) Om een lang verhaal kort te maken: mannen rijden roekelozer, wat heb tijdens het onderzoek veel punten heeft gekost. Echter hebben ze wel meer controle over het voertuig en zijn ze actiever bezig met de omgeving (het welbekende 'kijken').

In 2016 werden er Nederlandse cijfers openbaar gemaakt vanuit het CBS.
In 2015 stierven er maar liefst 127 mannen na een verkeersongeval. Dit tegenover 27 vrouwen.

Nu kunnen wij natuurlijk zeggen:
"Ja, maar de man pakt ook vaker de auto richting het werk (bijvoorbeeld) daar waar een vrouw ook nog wel eens op de bakfiets door de stad heen sjeest."

Echter is het zo dat er (wanneer er gekeken wordt naar de kans op een ongeval per gereden kilometer) je maar liefst twee keer zoveel grotere kans hebt op een (ernstig) ongeval als de bestuurder van het mannelijke geslacht is.

Conclusie:

We moeten vanuit deze onderzoeken de mannen echt teleurstellen, want de vrouwen blijken dus wel degelijk betere chauffeurs te zijn. Mannen zijn volgens de beschikbare data simpelweg onvoorzichtiger, asocialer en nemen meer risico’s in het verkeer.

Maar we zijn natuurlijk wel nieuwsgierig naar een tegengeluid. Wat vind jij? Wie is de betere bestuurder… De man, of de vrouw?


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen