Blogs

Wegenbelasting: besparen en vrijstelling

Geplaatst: 1 oktober 2018
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Algemeen
Wegenbelasting: besparen en vrijstelling

Wanneer je een auto koopt, dan krijg je te maken met bijbehorende kosten. Naast de verplichte autoverzekering moet je bijvoorbeeld ook wegenbelasting gaan betalen. Over het algemeen moet iedereen die in het bezit is van een auto deze belasting betalen. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Daarnaast is het ook mogelijk om op de wegenbelasting te besparen. In dit artikel lees je daar meer over.

Waarom moet je wegenbelasting betalen?

Je betaalt wegenbelasting als je in het bezit bent van een auto of een ander motorvoertuig. Een ander woord voor wegenbelasting is motorrijtuigenbelasting. Deze term wordt vooral gebruikt door de Belastingdienst. Wegenbelasting is noodzakelijk zodat de overheid ons wegennetwerk kan onderhouden. Je betaalt de wegenbelasting elke maand of per kwartaal aan de Belastingdienst. Heb jij jouw auto verkocht en staat de auto dus niet meer op je naam geregistreerd? Dan wordt de wegenbelasting automatisch opgezegd.

Hoe wordt de hoogte van de wegenbelasting bepaald?

In tegenstelling tot andere landen, maakt het in Nederland niet uit hoeveel kilometer je op jaarbasis rijdt. De hoogte van de wegenbelasting die je betaalt, hangt namelijk af van vier verschillende factoren. Het gaat hier om het gewicht van de auto, het type brandstof, de CO2-uitstoot die de auto veroorzaakt en de provincie waar de bestuurder woont. Elke provincie bepaalt zelf de hoogte van de wegenbelasting. Zo betaal je in de provincie Drenthe bijvoorbeeld meer wegenbelasting dan in Noord-Holland.

Vrijstelling van wegenbelasting

In een aantal situaties heb je recht op een vrijstelling van de wegenbelasting. Heb jij een voertuig van 40 jaar of ouder? Dan hoef je geen wegenbelasting te betalen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld ambulances, motorrijtuigen van de politie en/of brandweer en lijkauto's. Ook een gedeeltelijke vrijstelling is in sommige omstandigheden mogelijk. Denk hierbij aan invalidenvoertuigen. Wil jij vrijstelling van de betaling van motorrijtuigenbelasting? Vul dan dit formulier in op de website van de Belastingdienst.

Besparen op de wegenbelasting

Als jij zo min mogelijk wegenbelasting wil betalen, dan moet je hier rekening mee houden bij de aanschaf van een auto. Vooral het gewicht van de auto speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe zwaarder de auto, hoe meer wegenbelasting je betaalt. Ook op het type brandstof kun je besparen. Voor een voertuig dat rijdt op benzine betaal je minder wegenbelasting dan een voertuig dat rijdt op diesel. Rijd je in een elektrische auto? Dan hoef je tot 2020 helemaal geen wegenbelasting te betalen. Voor plug-inhybride auto's betaal je de helft van het tarief van wegenbelasting voor brandstofauto's.

Wegenbelasting berekenen

Heb je een nieuwe auto op het oog? Online kun je heel eenvoudig de wegenbelasting berekenen. Zodra je jouw kenteken en postcode invult, wordt de wegenbelasting berekend. De gegevens worden opgehaald bij de Dienst Wegverkeer (RDW). Zij zijn verantwoordelijk voor het verstrekken van kentekens in Nederland en weten dus welke auto hoort bij het kenteken.


Jasper van Gent
Geplaatst door
Jasper van Gent
Delen
Voertuig verkopen