Blogs

Wat te doen met je verzekering als je auto verkocht is?

Geplaatst: 29 oktober 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Wat te doen met je verzekering als je auto verkocht is?

Als een auto op je naam staat dan heb je verzekeringsplicht. Op het moment dat je de auto verkoopt komt deze plicht te vervallen. Je kan de verzekering dan opzeggen. Hoe gaat dit in zijn werk? Wat moet je doen met je verzekering als je auto verkocht is?

Als auto-eigenaar ben je verplicht om je auto te verzekeren. De minimale, verplichte verzekering is een WA-verzekering. Ook als je auto niet op de openbare weg komt of staat, moet de auto verzekerd zijn. Op het moment dat je de auto verkoopt kan je de verzekering stopzetten.

Wat te doen met de verzekering als je auto verkocht is

De verkoop van een auto gaat gepaard met flink wat geregel. In de eerste instantie omdat het kenteken moet worden overgeschreven naar de nieuwe eigenaar. De verzekering valt ook onder dezelfde ‘papierwinkel’. Wat moet je doen met je verzekering als de auto verkocht is? We leggen het hieronder voor je uit:

1: De verzekering stopzetten

Dit is meestal zo gepiept! Je hebt wel een vrijwaringsbewijs nodig. Dit is een bewijs waarmee je kan aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat. Je hebt nu ook geen verzekeringsplicht meer. Je kan er met een vrijwaringsbewijs voor kiezen om de verzekering stop te zetten of tijdelijk op te schorten. Het tweede doe je als je op korte termijn een nieuwe auto gaat kopen.

2: Zeg de verzekering niet te snel op

Je kan de verzekering stopzetten met ingang van de officiële verkoopdatum. Toch kan het gebeuren dat er nog een paar dagen overheen gaan eer dat de auto ook daadwerkelijk wordt opgehaald. Wacht in dit geval tot de auto ook in het bezit is van de nieuwe eigenaar en je het overschrijvingsbewijs hebt ontvangen, alvorens je de verzekering stopzet. Dit heeft vooral te maken met onvoorziene omstandigheden. Zelfs al rijd je niet met de auto kan het gebeuren dat iemand anders schade aan je auto veroorzaakt, bijvoorbeeld. Op zo een moment heb je in ieder geval nog je verzekering om op terug te vallen.

3: Je no-claim behouden na het verkopen van je auto

Je schadevrije jaren worden opgeslagen in het Roy-data systeem. Op het moment dat je een nieuwe verzekering afsluit worden je schadevrije jaren opgevraagd bij Roy-data. Zo neem je jouw no-claim korting automatisch mee. Let wel op: je schadevrije jaren zijn na het beëindigen van je verzekering maar een jaar geldig. Vanwege recente marktontwikkelingen hebben verschillende verzekeraars hun beleid van het erkennen van schadevrije jaren verruimd. Neem daarom contact op met je eigen verzekering om te kijken welke voorwaarden zij hanteren.

Kies je voor het opschorten van je autoverzekering? Dan blijft je no-claim korting nog drie jaar geldig.

4: Opschorten of opzeggen?

Zoals hierboven al omschreven kan je ervoor kiezen om je autoverzekering te schorsen of op te zeggen. Deze keuze is afhankelijk van of je op korte termijn een nieuwe auto gaat kopen. In dit geval kan je namelijk beter kiezen voor schorsing. Zo blijven je schadevrije jaren langer houdbaar. Daarnaast is het stukken makkelijker om een nieuwe auto op je polis te laten bijschrijven. Zo verandert er ook niets aan je no-claimkorting. Het schorsen van je autoverzekering is gratis en je betaalt ook geen premie tijdens de schorsingsperiode.

5. Is je auto nog niet verkocht?

Let op: Is je oude auto nog niet verkocht, maar je hebt al wel een nieuwe? Dan heb je twee verzekeringen nodig. Je moet dus een nieuwe verzekering afsluiten voor de tweede auto. De verzekering van je oude auto kan je pas stopzetten op het moment dat je auto overgeschreven is.

Auto verkopen via OSW

Je auto verkopen via OSW gaat heel gemakkelijk. Het maakt niet uit of je de auto particulier wil verkopen of kiest voor onze verkoopsite. Als je voor onze verkoopsite kiest dan word je als verkoper compleet ontlast. Wij regelen de onderhandeling, vrijwaring en het ophalen van de auto. Het enige wat je nog hoeft te doen is contact opnemen met je verzekeraar. OSW Marketplace is daarentegen weer een veilige omgeving voor particuliere autoverkopers. Je kan je auto hier gemakkelijk te koop aanbieden, zonder dat je advertentie wordt overschaduwd door autobedrijven. Heb je jouw auto eenmaal verkocht? Dan kan je dit lijstje met tips erbij pakken voor het beëindigen of schorsen van je verzekering. Succes!


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
Hoe bepaal je de waarde van je oude caravan?
16/06/2021
Op vakantie met de caravan was nog nooit zo populair. Ook dit jaar trekken talloze mensen Europa in met de kampeerwagen of kiezen ze voor een gezellige kampeervakantie in eigen land. Nu de kans op een normale vliegvakantie weer toeneemt kan het zo zijn dat je de caravan [...]
Nederlandse auto-uitleners riskeren onbewust hoge kosten
Nederlandse auto-uitleners riskeren onbewust hoge kosten
07/06/2021
Schade kan ondanks verzekering oplopen tot 290 euro op per jaar De grenzen gaan weer open en vakanties komen voorzichtig in beeld. Een tijd waarin auto\'s vaker worden uitgeleend. Ruim een derde van de Nederlandse autobezitters (37%) geeft zijn auto weleens aan een [...]
Hoe werkt het schorsen van het kenteken?
Hoe werkt het schorsen van het kenteken?
28/04/2021
Als je van plan bent om je auto voor een bepaalde periode niet te gebruiken, dan kan je het kenteken van de auto schorsen. Op het moment dat je dit doet vervalt de APK-plicht en hoef je geen verzekering of wegenbelasting meer te betalen. Hoe werkt het schorsen van een [...]