Blogs

Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?

Geplaatst: 2 juni 2021
Geschatte leestijd: 10 minuten
Categorie: Algemeen
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?

Het moment dat je in je achteruitkijkspiegel kijkt en er komt een politie-, brandweer- of ziekenwagen met loeiende sirenes en zwaailichten op je af rijden is toch altijd stressvol. Binnen luttele seconden moet je een plek zoeken om je auto aan de kant te zetten. Al dan niet in de berm.

Een dergelijke situatie zorgt voor een hoop innerlijke onrust. Sommige mensen handelen zelfs uit paniek. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Wat kan je het beste doen als je een voertuig met zwaailicht en sirene tegenkomt op de weg? We geven je tips over hoe je het beste kan reageren op een voorrangsvoertuig.

Waarom opzij voor een hulpverleningsvoertuig?

Een hulpverleningsvoertuig die optische en geluidssignalen voert is altijd op weg naar een spoedgeval. Dit is de eerste en voornaamste reden dat je voor dit soort voertuigen aan de kant moet. Doe je dit niet dan val je onder de noemer ‘verkeershufter’. Tenslotte kunnen er letterlijk mensenlevens op het spel staan. Toch is dit niet de enige reden dat je altijd voor hulpverleningsvoertuigen aan de kant moet als ze met zwaailicht en sirene op je af komen scheuren. Dit heeft ook met veiligheid te maken. Het verschil qua snelheid tussen jou en een hulpverleningsvoertuig is namelijk op zo’n moment heel erg groot. Er is weinig tijd om te reageren, ook voor de bestuurder van een ambulance- of politieauto. Terwijl deze mensen er zelfs voor getraind zijn om heel snel verkeersveilige keuzes te maken.

Wat te doen bij zwaailicht en sirene?

Tip 1) Blijf rustig

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch de voornaamste tip die wij willen geven. In paniek raken is op geen enkele manier nuttig wanneer je een voorrangsvoertuig tegenkomt. Kijk dus rustig naar wat je kan doen of kijk naar wat de persoon achter of voor je doet om ruimte te maken. Vaak geeft dit al een indicatie van waar voldoende ruimte is om je auto kort kwijt te kunnen. Daarnaast mag je er als automobilist vanuit gaan dat de bestuurder van een hulpverleningsvoertuig al vooraf heeft bekeken hoe deze het beste kan passeren. Er is dus geen enkele reden om uit paniek te handelen. Blijf rustig en zoek vanuit daar naar een verkeersveilige oplossing.

Tip 2) Houd je aan de verkeersregels

Hoe belangrijk het ook is om een voorrangsvoertuig ruimte te geven: je mag geen verkeersregels overtreden terwijl je dit doet. Het is dus niet de bedoeling dat je nog even door rood licht rijdt of met een noodvaart naar een parkeerstrook rijdt. Het laatste waar deze hulpverleners op zitten te wachten is nog een ongeval waar aandacht aan moet worden besteed. Maak dus alleen ruimte als dit ook op een veilige manier kan.

Tip 3) Wees altijd alert op het eventueel naderen van voorrangsvoertuigen

Naderende voorrangsvoertuigen worden vaak te laat opgemerkt. Dit kan ermee te maken hebben dat je de radio iets te hard hebt aangezet, net aan het bellen bent of omdat je te snel rijdt en een voorrangsvoertuig van achteren komt. Het is om deze reden slim om regelmatig in je spiegels te kijken. Zo kan je een hulpverleningsvoertuig zien aankomen. Houd daarnaast altijd voldoende ruimte tot je voorganger, zelfs bij stoplichten. Als je de achterbanden van het voertuig voor je nog kan zien , dan is er ook voor een stoplicht genoeg ruimte om een voertuig met optische en geluidssignalen veilig te laten passeren.

Tip 4) Meerdere voorrangsvoertuigen

Het is niet verstandig om na het passeren van het voorrangsvoertuig direct weer terug de weg op te keren. Wanneer je een voorrangsvoertuig met zwaailicht en sirene voorbij ziet komen dan volgen er in sommige gevallen nog meer. Controleer dit alvorens je weer de weg opgaat om hachelijke situaties te vermijden..

Uitzonderlijke situaties

Wat moet je doen wanneer je net op een rotonde staat, je op de snelweg rijdt of er absoluut niet op een veilige manier plaats gemaakt kan worden? Dit is een opsomming van wat je in dergelijke situaties het beste kan doen.

Op een rotonde

Rijd je net op een rotonde als je een voorrangsvoertuig ziet naderen? Blijf de rotonde dan volgen tot het voorrangsvoertuig zelf de rotonde heeft verlaten.

Op de snelweg

Houd in de file altijd de vluchtstrook vrij zodat de hulpdiensten deze vluchtstrook gemakkelijk kunnen gebruiken. Probeer als je gewoon door kan rijden om zeker een rijbaan vrij te houden. Is er geen vluchtstrook vrij tijdens een file? Houd dan ruimte vrij tussen twee rijen auto’s zodat voorrangsvoertuigen alsnog kunnen passeren.

Voor het stoplicht

Het kan natuurlijk gebeuren dat je jezelf onverhoopt hebt vast gereden bij een stoplicht en er hulpdiensten langs moeten. Voor je is de witte streep en achter je zitten auto’s. In dit geval mag je nooit over de witte streep of proberen om het kruispunt over te steken. Hoe rot het ook is: het enige wat je kan doen is blijven staan tot het stoplicht op groen gaat. In het vervolg kan je ervoor zorgen dat je altijd iets van speling hebt, mocht er wederom een voorrangsvoertuig passeren.

Enkelbaanswegen

Op een enkelbaansweg is het belangrijk om te kijken of er een berm of vluchtheuvel is waar je de auto voorzichtig naartoe kan sturen. Probeer dit echter op een beheerst tempo te doen en ga niet met volle vaart de (midden)berm in. Trap in geen enkel geval vol op de rem. Een hulpverleningsvoertuig rijdt snel en je loopt het risico dat de bestuurder niet is bedacht op een plotselinge afname van je snelheid. Kan je nergens naartoe? Rijd dan rustig verder en zoek zo snel mogelijk naar een veilige plek waar je de auto aan de kant kan zetten.

Spoorwegovergang

Het lijkt bijna onnodig om dit hier te zeggen, maar je gaat in geen enkel geval een spoorwegovergang over als de slagbomen gaan sluiten of de waarschuwingslampen knipperen. Ook voorrangsvoertuigen nemen dit risico niet. Ongeacht wat er aan de hand is. Wat kan je wel doen? Probeer de auto zover mogelijk naar de zijkant te zetten, zodat de hulpdiensten direct kunnen passeren als de spoorwegovergang weer open is.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

File rijden. Welke rijbaan is het snelst?
File rijden. Welke rijbaan is het snelst?
29/04/2021
Vraag een willekeurige automobilist naar zijn grootste ergernis in het verkeer en grote kans dat je file als antwoord krijgt. Wie heeft er geen hekel aan file? Haast of geen haast, het is altijd irritant om in de file te staan. Daarnaast heb je ook altijd het gevoel dat [...]
Dit kinderstoeltje is levensgevaarlijk waarschuwt de ANWB
Dit kinderstoeltje is levensgevaarlijk waarschuwt de ANWB
14/04/2021
Kinderstoeltjes voor in de auto moeten aan tal van veiligheidsnormen voldoen. Om deze reden worden alle stoeltjes in omloop ieder jaar door de ANWB getest. De kinderstoeltjes ondergaan dan onder andere een frontale en zijwaartse botsproef. De kinderstoeltjes van het merk [...]
Gevaren van airbags. Zo gebruik je ze veilig
Gevaren van airbags. Zo gebruik je ze veilig
31/03/2021
De meeste auto’s die je tegenwoordig op de Nederlandse wegen tegenkomt, zijn voorzien van een airbag. Net zoals de gordel, is de airbag ervoor om de bestuurder en bijrijders extra bescherming te bieden. In tegenstelling tot de gordel, is de aanwezigheid van een [...]