Blogs

Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?

Geplaatst: 26 mei 2021
Geschatte leestijd: 8 minuten
Categorie: Automotive
Wat als hond of kind in een hete auto opgesloten zit?

Het warmere weer heeft een tijd op zich laten wachten, maar volgende week lijkt het dan toch eindelijk zover te zijn. Een beetje zomers weer in Nederland. Dit zorgt ongetwijfeld voor een hoop plezier, maar ook voor risico’s. Want ondanks alle berichtgeving rond dit onderwerp worden er ieder jaar tientallen honden en kinderen achtergelaten in een snikhete auto.

Een kind of hond op een warme dag in de auto laten is levensgevaarlijk. Je kan dit inmiddels als een soort van algemene kennis beschouwen. Toch lees je iedere zomer wel weer een paar keer in het nieuws dat het fout gegaan is. Op warmere dagen loopt de temperatuur in een geparkeerde auto heel snel op. Binnen tien minuten is het al ongeveer tien graden warmer in de auto. Is het buiten zo'n 20 graden warm? Dan stijgt het kwik binnen een half uur tot 40 graden Celsius.

Wat moet je doen als een hond of kind in de auto opgesloten zit?

Wanneer je een kind of hond in een snikhete auto opgesloten ziet zitten, dan heb je waarschijnlijk de neiging om de ruit direct in te tikken. Toch kan je dit beter niet doen. Hoe krom het ook klinkt: als jij schade aan andermans eigendom (in dit geval een auto) veroorzaakt dan kan je aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade. Het intikken van de ruit is strafbaar en mag dus alleen gebeuren door de politie. Je kan beter 112 bellen als het een kind betreft en 144 voor opgesloten dieren. Als het ernaar uitziet dat de hond ernstige gezondheidsproblemen ondervindt door oververhitting, dan mag je ook gewoon 112 bellen. De centralist beslist aan de hand van het gesprek of je alsnog de ruit mag intikken.

Hoe herken je oververhitting bij een hond en een kind?

Een hond met oververhitting klachten zal snel hijgen, kwijlen en heeft een donkere tong. Daarnaast zal de hond traag reageren op bijvoorbeeld kloppen of fluiten.

Het kind ziet er rood uit of is misschien wel bleek en bezweet. Kinderen met ernstige oververhitting verschijnselen kunnen overgeven en het reactievermogen is sterk afgenomen.

Gevangenisstraf

Een hond of kind opgesloten in de auto wordt altijd behandeld als een spoedgeval. De dichtstbijzijnde dienstwagen wordt gestuurd om polshoogte te nemen. De politie besluit uiteindelijk of het nodig is om het dier of kind met geweld uit de auto te bevrijden. Laat je een hond op een warme dag achter in de auto? Dan kan je een boete krijgen van 360 euro. Is het dier er slecht aan toe? Dan kan je in het uiterste geval zelfs een gevangenisstraf opgelegd krijgen. Heb je een kind in de auto achtergelaten? Dan kan je in het beste geval rekenen op een stevig gesprek met de agent. In ernstige gevallen moet het kind mee met de ambulance en kan je rekenen op een melding bij Veilig Thuis.

Wat als een hond of kind in direct levensgevaar is?

In dit geval wacht je natuurlijk niet af tot wat de politie zegt en tik je gewoon de ruit in om het dier of kind uit zijn benarde positie te bevrijden. Zorg in dit geval wel dat er getuigen in de buurt zijn. Alleen dan kan je jezelf beroepen op een strafuitsluitingsgrond, omdat je gehandeld hebt uit overmacht.

Hoe snel wordt het te heet in de auto?

Overweeg je om je kind of hond voor een snelle boodschap in de auto achter te laten? Niet doen! Onderstaand overzicht geeft weer hoe snel de temperatuur in een auto kan stijgen. Zelfs al lijkt de buitentemperatuur nog laag voor zomerse standaarden, in de auto kan de temperatuur snel oplopen.

Buitentemperatuur Temperatuur in de auto na 10 minuten Temperatuur in de auto na 30 minuten
21 graden Celsius 31 graden Celsius 40 graden Celsius
24 graden Celsius 34 graden Celsius 43 graden Celsius
27 graden Celsius 37 graden Celsius 45 graden Celsius
30 graden Celsius 40 graden Celsius 48 graden Celsius
32 graden Celsius 43 graden Celsius 51 graden Celsius
35 graden Celsius 45 graden Celsius 54 graden Celsius
40 graden Celsius 50 graden Celsius 59 graden Celsius

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten
Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten
11/05/2021
Omdat veel mensen op dit moment nog steeds thuiswerken, komen de meeste auto’s voor lange periodes achter elkaar stil te staan. Is dit voor jouw auto ook het geval? Dan zou je kunnen overwegen om je auto te delen. Het delen van je auto kan heel wat voordelen [...]
De voor- en nadelen van rekeningrijden
De voor- en nadelen van rekeningrijden
12/03/2021
Nederland maakt zich op voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Zet de televisie aan en de kans is groot dat je een televisiedebat voorgeschoteld krijgt. Ook dit jaar is het milieu weer een belangrijk speerpunt van de verkiezingen. Nederland doet er alles aan om de [...]
Komt er een nieuwe slooppremie aan?
Komt er een nieuwe slooppremie aan?
14/02/2020
In 2009 is voor het eerst in Nederland de zogenaamde slooppremie ingevoerd. De slooppremie is bedacht om oude, vervuilende auto’s te vervangen voor nieuwe en schonere wagens. De Nederlandse slooppremie ging in op 29 mei 2009. Auto’s van tien jaar en ouder [...]