Het wintersportseizoen ligt weer op de loer. Grote kans dat ook jij je latten weer uit de schuur haalt. Auto inpakken en op naar de bergen. Vergeet niet dat het in veel landen in Europa verplicht is om met winterbanden te rijden. Doe je dat niet? Dan kan dat je een boete opleveren en dekt je autoverzekering geen tot weinig schade bij ongevallen. Daarom hebben we het makkelijk voor je gemaakt. We hebben de regels omtrent winterbanden van de Europese landen waar we op weg naar wintersport het meeste doorheen rijden voor je op een rij gezet.
Winterbanden zijn speciaal gemaakt voor de winterse periodes van het jaar: de banden geven meer grip bij winterse omstandigheden en je remweg wordt verkort. Onder winterse omstandigheden verstaan we: gladheid door ijs- en rijpvorming, gladheid door sneeuw en/of ijzel en sneeuwmodder op het wegdek. Check dus voor vertrek of je de goede banden onder je auto hebt gemonteerd. Hoe kun je winterbanden herkennen? Je herkent de winterbanden aan het M+S-symbool en/of het sneeuwvloksymbool. Al verschilt de erkenning van een band als winterband ook weer per land.
In ons eigen kikkerlandje is het onder geen enkele omstandigheid verplicht om met winterbanden te rijden. Wel wordt het aangeraden bij winters weer. Ijzel, sneeuw of gladheid... Je mag gewoon met zomerbanden of all-season-banden blijven rondrijden en dit heeft geen gevolgen voor je aansprakelijkheid of je verzekering. Al moet je niet vergeten dat een WA-verzekering alleen schade aan anderen dekt. Heb je dus zelf autoschade omdat je bent weggegleden, dan krijg je schade alleen vergoed met een allriskverzekering.
Na Nederland rijd je zo ons buurland België in. Ook hier geldt de verplichting voor winterbanden niet. Voor je eigen veiligheid, en die van andere bestuurders, wordt het monteren van winterbanden wel aangeraden als je door de winterse landschappen zoals de Ardennen en de Eifel rijdt. Vergeet dan ook zeker je sneeuwkettingen niet. Die kunnen nog eens goed van pas komen daar. Slip je en veroorzaak je schade terwijl je op zomerbanden rijdt? Vervelend, maar dit heeft geen gevolgen voor je aansprakelijkheid of de dekking van je autoverzekering.
Duitsland en winterbanden, even opletten hier. In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Ongeacht welk seizoen het is. Voor aanhangers en motoren geldt de verplichting niet, al worden winterbanden hiervoor wel aangeraden. Rijd je met winterbanden in Duitsland, houd je dan aan de maximale snelheid van deze banden. Als de maximale snelheid van jouw auto hoger ligt dan die van jouw winterbanden, dan dien je dit aan te geven op het dashboard van jouw auto binnen het gezichtsveld van andere bestuurders op de weg. Let ook op ronde blauwe borden met daarop een band met sneeuwkettingen: je bent op wegen daar dit bord wordt getoond, verplicht om sneeuwkettingen om je winterbanden te leggen als het weer hier om vraagt.
In Duitsland moet je ook letten op het kenmerk van de winterbanden. Als je winterbanden vóór 2018 zijn geproduceerd, moeten je banden voorzien zijn van het M+S-symbool. Deze kun je nog tot 2024 gebruiken. Daarna ziet de Duitse overheid dit niet meer als winterbanden. Gebruik je banden die na 31 december 2017 zijn gefabriceerd? Dan zijn dit volgens de Duitse regeling alleen winterbanden als ze een sneeuwvloksymbool bevatten. Als je Duitsland doorkruist zonder winterbanden in een winterse periode, dan riskeer je een boete en ben je aansprakelijk bij schade. Ook als jij de schade niet hebt veroorzaakt maar wel bij betrokken raakt bij een ongeluk. En veroorzaak je opstopping omdat je langzamer moet rijden? Dat wordt dat in Duitsland gezien als nalatigheid. En ook deze nalatigheid wordt beboet.
Als je door Luxemburg rijdt om bij je wintersportbestemming te komen, moet je even opletten: winterbanden zijn hier verplicht bij winterse omstandigheden. Dit betekent dat winterbanden ook verplicht zijn bij winterse omstandigheden buiten de winter. Is het in de herfst spekglad en ligt er sneeuw? Ook dan ben je in Luxemburg verplicht om met winterbanden te rijden. Naast winterbanden zijn sneeuwkettingen tijdens sommige weersomstandigheden ook verplicht. Waar deze verplichting geldt, wordt duidelijk aangegeven op de verkeersborden als je het land doorkruist. Als je je niet aan de verplichtingen houdt, riskeer je naast een boete ook gedoe met je autoverzekering in geval van schade. Zowel een M+S-symbool als een sneeuwvloksymbool voldoet in Luxemburg aan de eisen van een winterband.
In Frankrijk zijn de regels net weer even anders. Winterbanden zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. In geliefd wintersportgebied de Alpen kan het namelijk erg glad en besneeuwd zijn. Ook in Frankrijk kom je de blauwe borden tegen die aangeven dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Neem je sneeuwkettingen dus altijd mee. In enkele gevallen voldoen winterbanden voorzien van M+S ook, maar dit is alleen het geval als het onderbord de volgende tekst heeft: pneus neige admis. Ontbreekt deze boodschap? Dan moet je, ook als je op winterbanden rijdt, sneeuwkettingen plaatsen. Ook in Frankrijk word je beboet als je je niet aan de regels houdt. Daarnaast zul je aansprakelijk worden gehouden als je bij een ongeluk betrokken raakt.
In Italië zijn winterbanden in bepaalde gebieden en in een bepaalde periode verplicht. Tussen 15 november en 15 april moet je bijvoorbeeld in Zuid-Tirol en in de Valle d’Aosta met winterbanden rijden. Maak je geen zorgen, de verkeersborden geven precies aan waar jij op winterbanden hoort te rijden in deze periode. Je herkent de borden aan de groene of blauwe kleur met daarop de volgende tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo. Dit betekent letterlijk: winterbanden of kettingen verplicht aan boord. Al ben je dan wel te laat als je geen winterbanden hebt. Check dus vooraf door welke gebieden je rijdt en of daar winterbanden nodig zijn. In Italië worden ook winterbanden met het M+S-symbool erkend als goede winterbanden. Een sneeuwvloksymbool is alleen goed meegenomen. Als de maximale snelheid van jouw auto hoger ligt dan die je met winterbanden kunt rijden, dan dien je dit aan te geven op het dashboard van jouw auto binnen het gezichtsveld van andere bestuurders op de weg. Vergeet in de zomer niet je winterbanden te verwisselen voor zomerbanden. Winterbanden zijn in de zomer verboden in Italië. Rijd je op de verkeerde banden, dan krijg je een boete en word je ook nog eens aansprakelijk gehouden.
Zwitserland heeft geen verplichting wat betreft winterbanden. Maar rijd je schade en komt dat mede door jouw banden die onvoldoende grip hebben, dan is de boete voor jou en word je daarnaast aansprakelijk gesteld. Sneeuwkettingen zijn wel verplicht in Zwitserland, maar alleen als dat wordt aangegeven op een verkeersbord én als de weersomstandigheden dat noodzakelijk maken. Daarnaast is Zwitserland een welbekend ski-oord met de nodige haarspeldbochten én kunnen de weersomstandigheden in Zwitserland ook erg winters zijn. Het rijden met winterbanden in de winter en het meenemen van een set sneeuwkettingen, wordt dus sterk aangeraden. Voor je eigen veiligheid en die van anderen.
Tussen 1 november en 15 april ben je in Oostenrijk verplicht om tijdens winterse omstandigheden op winterbanden met een minimale profieldiepte van vier millimeter te rijden. Voor diagonaalbanden geldt een diepte van minimaal vijf millimeter. Deze verplichting geldt soms ook buiten deze periode, zoals in de bergen waar vaak winterse omstandigheden plaatsvinden. De verplichting voor winterbanden wordt dan aangegeven met een verkeersbord. En is de weg bedekt met sneeuw of ijzel? Dan is het ook toegestaan om in plaats van winterbanden, sneeuwkettingen om je banden te leggen. De sneeuwkettingen mogen het wegdek niet beschadigen. Ook de verplichting voor sneeuwkettingen kun je tegenkomen op een verkeersbord in Oostenrijk. Daarom wordt aangeraden om deze in ieder geval mee te nemen in je auto. En rijd je toch zonder winterbanden in Oostenrijk terwijl dat wel de bedoeling is? Dan riskeer je een boete die begint bij € 35.- en kan oplopen tot wel € 5.000,-. Daarnaast kun je aansprakelijk worden gesteld voor autoschade als je niet op winterbanden rijdt en kan je auto in beslag worden genomen. Een M+S-symbool is voldoende in Oostenrijk.
Dus hoe zit het nou? Rijd je onder winterse omstandigheden door Luxemburg naar Frankrijk, dan ben je verplicht om winterbanden te hebben. Maar rijd je door België naar Frankrijk, dan niet. Een tip van ons: ga je met autovakantie in de winter? Verwissel standaard je zomerbanden voor winterbanden met een sneeuwvloksymbool. Dan weet je zeker dat je overal mag rijden. En leg ook een paar sneeuwkettingen in je auto in de winter. Verwissel je banden in de zomer weer terug: er zijn ook landen waar winterbanden in de zomer verboden zijn.
Bron: winterbanden verplicht