Blogs

Vijf vragen en antwoorden over E10

Geplaatst: 7 oktober 2019
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Vijf vragen en antwoorden over E10

Vanaf 1 oktober is het voor tankstations verplicht om zeker de helft van hun vulpistolen van E10-benzine te voorzien.

Vragen over E10

Dit is nieuws wat je waarschijnlijk niet is ontgaan in de afgelopen periode. Toch is lang niet iedereen gerust op de overstop naar deze brandstof. Om deze reden hebben wij de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Wat is E10?

E10- benzine bestaat uit 10 procent ethanol. De E staat dus letterlijk voor Ethanol en de 10 voor het percentage wat hiervan in de brandstof zit. Ethanol wordt gewonnen uit planten, zoals suikerriet. Dit maakt de samenstelling van deze brandstof beter voor het milieu dan Euro95.

Is E10 slecht voor mijn auto?

E10 is geschikt voor zo’n 90 procent van de auto’s. Er zijn echter uitzonderingen. Dit kan te maken hebben met het bouwjaar, maar ook met of er al eerder bepaalde onderdelen van de auto zijn vervangen enzovoorts. Op www.e10check.nl kan je kijken of jouw auto E10 ‘lekker vindt’. Ook kan je per merk bekijken of er uitzonderingen zijn en of het beter is om contact op te nemen met de dealer voor meer informatie.

Wat gebeurt er als ik E10 gebruik in een auto die hier niet geschikt voor is?
Aanvankelijk niet zo veel, maar op lange termijn kan dit schade veroorzaken aan de brandstofleidingen, brandstofpomp en de motor. Dit soort serieuze problemen traden echter meestal pas op na 20.000 km. Kortom: het is dus geen rap al je een keer de verkeerde brandstof denkt. Tank de volgende keer wel de juiste benzine en laat E10 niet in de tank zitten als de auto een tijd lang stilstaat. Ben je er niet helemaal gerust op? Tank dan bij het volgende station de juiste brandstof erbij. Dan verlaag je vanzelf het percentage ethanol.

Wat moet ik tanken als mijn auto niet geschikt is voor E10?

Dan ben je helaas aangewezen op de duurdere soorten benzine. Denk aan V-power, bijvoorbeeld. Deze benzinesoorten bevatten 5 procent ethanol in plaats van 10.

Is E10 duurder dan Euro95?

Nee, het verschil qua prijs zal echt minimaal blijven. De auto’s die niet op E10 kunnen rijden zijn wel duurder uit, omdat ze op de premium-benzinesoorten zijn aangewezen.

Inhoudsopgave

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen