Blogs

Verkoopcijfers mobiliteitsbranche 2020

Geplaatst: 19 februari 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Verkoopcijfers mobiliteitsbranche 2020

Het is inmiddels alweer februari, hoog tijd om eens terug te kijken op het afgelopen jaar. De BOVAG heeft inmiddels de verkoopcijfers van tweedehands voertuigen over het jaar 2020 gepubliceerd. Ondanks het coronavirus zijn er een stuk meer tweedehands auto’s, motoren, campers en caravans verkocht.

Auto's

In 2020 werden (voor het eerst ooit) 2 miljoen tweedehands personenauto’s verkocht. Dit is een stijging van ongeveer 55.000 auto’s ten opzichte van 2019, wat neerkomt op 2,8 procent meer verkochte occasions in 2020. De vraag naar individueel vervoer was groter dan ooit door het coronavirus. Men prefereerde eigen vervoer boven het openbaar vervoer. Dit is een mogelijke oorzaak van de stijging van het aantal verkochte occasions. De verkoop van nieuwe auto’s, was in tegenstelling tot de verkoop van occasions, tegenvallend te noemen. Mogelijke oorzaak hiervoor kunnen de economische gevolgen van de corona crisis zijn. Kortom, een jaar met plussen en minnen voor de auto industrie.

Motoren

Records zijn ook verbroken binnen de motorfietsen branche. Voor zowel nieuwe als tweedehands motorfietsen zijn de verkoopcijfers verbeterd ten opzichte van 2019. Er zijn bijna 15.000 nieuwe motorfietsen verkocht, dit is een stijging van 4,7 procent ten opzichte van 2019. In tegenstelling tot de verkoop van nieuwe auto’s, is bij de verkoop van nieuwe motorfietsen dus wel een stijging zichtbaar ten opzichte van het vorige jaar. Ook de tweedehands motoren deden het goed, met een stijging van 11 procent ten opzichte van 2019, werd het jaar afgesloten met ruim 52.000 verkochte motorfietsen. Ook dit is een record, niet eerder werden er zoveel tweedehands motorfietsen verkocht. Net als op de automarkt was ook bij de motoren een dip zichtbaar rond het begin van de corona crisis in maart. Maar ook de motormarkt herstelde zich knap. De toegenomen vraag naar individueel vervoer is ook een mogelijke oorzaak voor het gestegen aantal verkochte motorfietsen.

Campers en Caravans

Nederland ging afgelopen zomer massaal op vakantie in eigen land. Kamperen bleek hét corona-proof vakantie alternatief te zijn. Dit is ook terug te zien in de verkoopcijfers, met name voor de verkoop van campers. De verkoop van tweedehands campers steeg met 16 procent tot bijna 15.000 exemplaren. Ook de verkoop van tweedehands caravans zat in de lift, met een stijging van 7 procent ten opzichte van 2019, tot ruim 15.000 exemplaren. Echter, het aantal nieuw verkochte caravans daalde licht ten opzichte van 2019. Maar, met ruim 2400 nieuw verkochte campers, ging 2020 voor de verkoop van nieuwe campers in de boeken als recordjaar.

Bron: Bovag


Gijs Heinen
Geplaatst door
Gijs Heinen
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen