Blogs

Tips voor een veilige verkoop van je voertuig

Geplaatst: 19 oktober 2020
Geschatte leestijd: 15 minuten
Categorie: Automotive
Tips voor een veilige verkoop van je voertuig

Steeds vaker lees je in het nieuws dat er vanalles mis gaat bij de online verkoop van een voertuig. Zo ook laatst weer, iemand had online een afspraak gemaakt om zijn auto te verkopen, toen de koop daadwerkelijk plaatsvond heeft de koper de man neergestoken en beroofd van zijn auto. Het online verkopen van je voertuig zou geen risico’s met zich mee moeten brengen, daarom geven wij jullie in deze blog enkele tips voor een veiligere verkoop. 

Welk verkoopkanaal kies je?

Als je besluit je voertuig online te verkopen, kies dan altijd een gerenommeerde partij. Er zijn voldoende betrouwbare online partijen te vinden. OSW is één van die partijen die uitsluitend werkt met RDW-erkende dealers. Je krijgt nooit particulieren aan de deur, wat het een stuk veiliger maakt. Daarnaast nemen dit soort partijen de gehele verkoop voor jou in handen, waardoor het jezelf geen moeite kost. Het enige wat jij hoeft te doen is het voertuig aanmelden op de website.

Het inruilen van je voertuig bij de dealer is natuurlijk ook een veilige optie. Echter, als je je voertuig verkoopt aan de dealer moet je rekenen op een lagere prijs dan als je je voertuig via het internet verkoopt. 

Tot slot kun je ook besluiten je voertuig particulier te verkopen. Naast het bekende marktplaats is het ook mogelijk om je voertuig bijvoorbeeld via Facebook te verkopen. Er heel wat Facebook groepen te vinden waarop je je voertuig kunt aanbieden. Het particulier verkopen is de minst veilige optie, daarnaast zorgt het ook nog eens voor het meeste gedoe. 

Proefrit

Een ander nadeel aan het verkopen aan een particulier is de proefrit. Als je ervoor kiest je voertuig aan een particulier te verkopen kun je er vanuit gaan dat er een proefrit gemaakt wordt. Zorg altijd dat jullie samen de proefrit verklaring invullen, mocht er iets gebeuren met het voertuig tijdens de proefrit dan ben je hier in ieder geval voor verzekerd. Daarnaast moet je er altijd voor zorgen dat je de proefrit samen maakt. In opsporing verzocht was laatst nog een item van een persoon die een proefrit gemaakt had en de auto nooit heeft teruggebracht. Hij had een nep-ID achtergelaten, waardoor de verkoper deze persoon niet meer kon traceren. Voorkom dit soort taferelen en laat iemand dus nooit alleen de proefrit maken! 

Kies een veilige plek

Zorg er altijd voor dat de auto- en geldoverdracht op een openbare en drukke locatie plaatsvindt. Bij voorkeur neem je ook nog iemand mee zodat je nooit in je eentje bent. Vermijd afgelegen plaatsen en/of afspraken in de avond/’s nachts. 

Gebruik je gezonde verstand

Tot slot is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Is de koper opdringerig, heb je geen goed gevoel bij de verkoop of speelt er iets anders? Luister altijd naar je gevoel en  blaas dan op tijd de afspraak af. Aan het gedrag van de potentiële koper kun je soms al het een en ander aflezen. Bijvoorbeeld een koper die direct akkoord gaat met het bedrag dat je vraagt, zonder het voertuig te hebben gezien, moet een belletje doen rinkelen. 

Het blijft een risico om je voertuig particulier te verkopen. Naast de bovengenoemde gevaren kan het ook zijn dat je te maken krijgt met nepgeld of neppe banktransacties. Dit is nooit het geval als je je voertuig verkoopt aan een RDW-erkend bedrijf. Wil je je voertuig verkopen zonder risico’s en met zo min mogelijk moeite? Daarbij ook nog eens de garantie dat er niet meer wordt onderhandeld over de prijs aan de deur? Kies dan voor OSW


Gijs Heinen
Geplaatst door
Gijs Heinen
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

De Invloed van Corona op de Automarkt
De Invloed van Corona op de Automarkt
02/10/2020 Gesponsord
Het coronavirus is van grote invloed op het consumentenvertrouwen. Het CBS meldde in april dat het vertrouwen van de consumenten enorm gedaald is. In maart – net na de eerste uitbraak - lag het vertrouwen nog op -2. Vervolgens werd er een historische daling [...]
Invloed van kilometerstand op de verkoop van je auto
Invloed van kilometerstand op de verkoop van je auto
31/08/2020
De kilometerstand van je auto. Het wordt vaak gezien als een leidende factor bij de (ver)koop van een auto. De meeste mensen zien graag een jong bakkie, met relatief weinig kilometers op de teller. Logisch, maar vaak zijn deze auto’s een stuk duurder. Dus wijken we [...]
Hoe voorkom je oplichting via een autoverkoopsite?
Hoe voorkom je oplichting via een autoverkoopsite?
11/02/2019
Ben je op zoek naar een tweedehandsauto? Dan moet je goed opletten, want er zijn namelijk oplichters actief op autoverkoopsites. Dit bericht stond 2 februari in de Telegraaf en vooral bekende autoaanbieder; Autoscout24 lijkt last te hebben van internetcriminelen. [...]