Een tweedehands auto is vaak goedkoper dan een nieuw exemplaar. Tevens is het zo dat een nieuwe auto vaak een langere levertijd heeft en het aanbod tweedehands auto's vaak zó groot is. Dat er genoeg is om uit te kiezen.
Kortom: het kopen van een tweedehands auto kan zeer aantrekkelijk zijn. Echter is het zo, dat je bij de aanschaf van elke auto (zowel nieuw als gebruikt) rekening moet houden met een paar cruciale punten. Zo voorkom je miskopen én het feit dat jouw 'voordelig' ogende auto, ineens een stuk duurder uit zal pakken dan de bedoeling was.
Om deze reden hebben wij hier een paar handige tips voor je. Gewoon om te zorgen dat je niet in zak en as komt te zitten met je 'nieuwe' tweedehands auto.
Het is mogelijk om een tweedehands auto particulier te kopen. Denk hierbij aan websites zoals Marktplaats.nl. Een auto particulier aanschaffen is weliswaar voordeliger, maar kent wat haken en ogen. Zo is het in dit geval handig dat je enige kennis van auto's hebt om na aankoop niet met extra kosten opgezadeld te komen zitten. Een auto kopen bij een autobedrijf, aan de andere kant, heeft dikwijls wat meer zekerheden. Zeker als deze bij BOVAG is aangesloten. Zo zit er garantie op de auto. Een hele fijne gedachte!
Een groot aanbod aan auto's is natuurlijk fijn, maar kan in je nadeel werken als je voordat je gaat kijken geen idee hebt wat je eigenlijk precies zoekt. Het is dus slim om vooraf te bepalen waar jouw toekomstige 'tweedehandsje' aan moet voldoen. Zoek je een auto voor het gehele gezin? Ben je van plan om er mee op vakantie te gaan? Is de auto voor grote afstanden, of voor stadsgebruik? En ook niet onbelangrijk: welke kleur en welk model heb je zelf in gedachten?
Niet alleen omdat je eigenlijk geen enkele verkoper kan vertrouwen op zijn 'mooie, blauwe ogen', maar ook omdat het gewoon belangrijk is dat de auto goed aanvoelt. Beperk je proefrit overigens niet alleen tot de binnenwegen en pak ook een stukje snelweg mee. Vergeet trouwens ook de drempels niet (wel voorzichtig, natuurlijk) Zo krijg een goed beeld van de auto in verschillende situaties.
Weet de verkoper wat te vertellen over de onderhoudshistorie van de auto en is dit ook te herleiden in wat er in het onderhoudsboekje staat?
Via de website van het RDW kan je gemakkelijk een kentekencheck uitvoeren. Zo kom je er gemakkelijk achter wat het bouwjaar is, hoeveel eerdere eigenaren de auto heeft gehad en tot wanneer de APK geldig is.
De verkoper is verplicht om eventuele gebreken aan de auto te melden. In het geval van particuliere verkoop wordt dit nog weleens 'vergeten'. Zorg in dit geval dat je altijd iemand bij je hebt die voldoende van auto's afweet, of dat je jezelf voldoende hebt ingelezen om eventuele schade te herkennen en een 'kat in de zak' te voorkomen.
Het leuke aan het kopen van een tweedehands auto (particulier, of bij een autobedrijf) is dat er altijd wel nog iets van de prijs af kan. Bijvoorbeeld wanneer je erachter komt dat er toch een lelijke kras op de auto zit, of wanneer het interieur er slechter aan toe is dan je aanvankelijk had verwacht. Laat jezelf dus nooit direct verleiden met de vraagprijs en probeer te onderhandelen waar mogelijk. Vergeet de afspraken niet op te laten nemen in het leveringscontract.
Ben je zelf niet zo een 'onderhandeltalent'? Neem dan iemand mee die je ook hiermee kan helpen. Want niet geschoten is altijd mis.
We snappen dat het fijn is om je zorgvuldig uitgekozen auto, zo snel mogelijk mee naar huis te kunnen nemen. Echter kan het echt geen kwaad om een nachtje te slapen, alvorens je een beslissing neemt.
Tenslotte is een auto aanschaffen een grote investering en is het de bedoeling dat deze nog wat jaartjes voor plezier gaat zorgen. Kortom: geduld is een schone zaak. Ook bij de koop van een tweedehands auto.