De markt voor gebruikte auto's is booming. Autobezitters die hun oude auto kwijt willen, moeten vooral één ding doen: goed voorbereid zijn.
De meeste autoverkopen zijn eigendomsoverdrachten van particulier naar privé. De belangrijkste reden hiervoor is het geld. Handelaren betalen vanwege de bijkomende kosten vaak minder dan particulieren. Particulieren hoeven geen marge, garantie of aansprakelijkheid voor defecten mee te financieren. Maar we kennen de verhalen allemaal wel: auto’s die worden gestolen tijdens de proefrit of kopers die op locatie tot vervelens toe blijven handelen.
We doet het veelal af als ‘indianenverhalen’, maar dit is iets wat nog te vaak gebeurd. Er zijn echter valkuilen waar je mee te maken krijgt als je je eigen auto verkoopt. Hier zijn tien tips om jezelf te verzekeren van een goede autoverkoop.
Een te hoge prijs schrikt verkopers af, maar een overvolle mailbox met reacties betekent daarentegen weer dat je de prijs iets te laag hebt ingeschat. Kijk naar vergelijkbare voertuigen en advertenties om jezelf te oriënteren op prijzen. Kijk ook op de websites van autohandelaren voor occasions die in de buurt komen bij wat jij voor de deur hebt staan. Zo heb je al snel een idee van de realistische prijzen. Houd er wel rekening mee dat dit dikwijls bedragen zijn waar men over kan onderhandelen
‘Auto, bouwjaar 2011, zo goed als nieuw’. Dit is niet bepaald een omschrijving waar een verkoper warm voor loopt. Omschrijf de auto in detail. Naast de technische gegevens en de kilometerstand, de lederen bekleding en bluetooth-interface, is het bijna net zo belangrijk om alle bekende schade en defecten mee te nemen in de advertentie. Dit is goed voor het vertrouwen tussen koper en verkoper. En wees gerust: zelfs sloopauto’s vallen nog te verkopen, dus de kans dat je jouw auto niet aan de straatstenen kwijt kan is heel gering.
Een goede, duidelijke foto is net zo belangrijk als een heldere productomschrijving. Maak de foto’s met en goede scherpe camera en in liggend formaat. De auto moet zowel van binnen als van buiten worden gefotografeerd. Vergeet niet om ook alle schade op de foto te zetten. Dit laat een goede, eerlijke indruk achter en er is geen reden voor verdere prijsonderhandelingen.
Je auto voor de verkoop even door de wasstraat halen is natuurlijk een goed idee Net zoals je even de bandenspanning en het oliepeil controleert, maar overdrijven kan het tegengestelde effect bereiken. Gepolijste velgen en vettige stuurwielen kunnen de indruk wekken dat de verkoper iets probeert te verbloemen. Een motorwassing kan het idee geven dat de eigenaar oliesporen wil verbergen.
Een serieuze koper wil de auto ook proberen. Iets wat je als verkoper niet kan weigeren. Voordat je een potentiele achter het stuur zet is het raadzaam om deze een kort contract te laten tekenen om er zeker van te zijn dat de koper tijdens de proefrit aansprakelijk is voor gereden boetes en/of schade. Zorg dat de verkoper zijn ID en rijbewijs laat zien, want ook in het geval van een ‘joyride’ ben jij anders aansprakelijk. Nog een belangrijke tip: Laat het eigendomsbewijs thuis en niet in de auto liggen.
Lever de papieren van de auto pas in op het moment dat je de volledige aankoopprijs heeft ontvangen. Het liefst contact of via bankoverschrijving. Zo verklein je de kans op fraude.