Blogs

Snelheidsbegrenzer vanaf juli 2022 verplicht in auto

Geplaatst: 15 april 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Sloopauto
Snelheidsbegrenzer vanaf juli 2022 verplicht in auto

Er zijn een hoop systemen bedacht om te zorgen dat men niet te hard rijdt. Echter gaat het systeem ISA, de intelligente snelheidsassistent, een stap verder en kun je niet meer ongemerkt te hard rijden. Mocht je daar geen trek in hebben, kun je je nieuw ontwikkelde auto voor 6 juli 2022 kopen. Daarna is de snelheidsbegrenzer verplicht. Vanaf 7 juli 2024 moeten alle nieuw verkochte voertuigen een ISA hebben. Wat is het precies en wat gaat ermee gepaard? Wij leggen het uit.

De ISA kan voor 25.000 dodelijke verkeersslachtoffers en 140.000 ernstige gewonden minder zorgen. Dat zijn een hoop levens en is een mooi streven. In ruil daarvoor komt er in iedere auto een black box en het ISA systeem. Het ISA systeem kan bij een te harde snelheid een knipperende waarschuwing afgeven of zelfs een trillend gaspedaal. Hierdoor kun je niet meer ongemerkt te hard rijden en zullen veel meer mensen zich aan de verplichte snelheid houden. ISA wordt geïnstalleerd in personenauto’s, vrachtwagens en bussen en is de eerste 7 jaar gratis. Goed om te weten dus dat je na die tijd betaald voor je eigen snelheid restrictie.

ISA wordt al jaren besproken en de verordening is akkoord met het trillende gaspedaal. Dit is juridisch dus ingedekt. Zodra iemand het snelheidslimiet bereikt, komt er een verhoging van tegendruk op het gaspedaal. De bestuurder moet dan harder het gaspedaal indrukken om een hogere snelheid te behalen dan dat toegestaan is. Dit blijft om veiligheidsredenen zoals een botsing vermijden wel mogelijk. Ook de EU is voorstander van ISA en gaat gegevens door heel Europa verzamelen. Als je dus dacht dat je je voordeel in Duitsland kon behouden, heb je dat waarschijnlijk helaas mis. Wat wel ruimte geeft, is dat je het ISA systeem voor 1 rit uit kunt schakelen. Mocht je dat vaker willen doen, moet je het systeem telkens uitzetten want iedere keer dat de auto gestart wordt, is ISA ingeschakeld.

Hoe werkt ISA dan precies? De intelligente snelheidsassistent werkt samen met een aantal huidige hulpsystemen zoals de verkeersbordherkenning, de cruise-control, de snelheidsbegrenzer en het navigatiesysteem. Alles is bij ISA verbonden, net zoals dat in de technologie meer en meer gebeurd. Er is wel ophef over de verkeersbordherkenning. Als het systeem het verkeersbord niet herkent, dan zal er een verkeerde snelheidslimiet aangegeven worden wat voor frustraties bij te langzaam rijden betekent en spanningen en gevaren bij een te hoge inschatting. De EU geeft hierover aan dat er een foutmarge van 5% zal zijn. Laten we hopen dat dit door de jaren heen kleiner en kleiner wordt.

ISA lokaliseert de huidige hulpsystemen op 2 manieren. De eerste is geofencing. De auto weet waar hij zich bevindt en kent de bijpassende snelheidslimieten die hij dan hanteert. De tweede optie is door middel van camerafuncties op de verkeersborden en de digitale routekaart van het navigatiesysteem. Dit wordt online gecommuniceerd met de ISA in de auto.

Vergeet de black box niet. Dit systeem slaat al je rijgegevens op. De eerste week onthoudt je het nog wel, maar daarna ben je vergeten dat het kastje meekijkt als je een keer nèt door rood rijdt of afslaat waar het eigenlijk niet mag. Alles wordt opgeslagen. Deze gegevens kunnen uitgelezen worden bij de garage en met een concrete aanleiding is het toegestaan dat de politie en justitie hier inzicht in krijgen. Daarnaast wordt de data ten alle tijde anoniem gebruikt voor analyse over verkeersgedrag; gegevens die verzekeraars graag willen bemachtigen. Het zal een kwestie van tijd zijn voordat die partijen er ook bij kunnen. Kortom, er komen strengere controles zodat we een hoop ernstige ongevallen kunnen voorkomen.

Wilt u na het lezen van de snelheidsbegrenzer nu snel voor juli een nieuw ontwikkelde auto aanschaffen? Dan kunt u uw huidige occasion voor het beste bod hier verkopen. Wanneer u een wat oudere auto heeft die zijn beste jaren met u gespendeerd heeft, kunt u uw auto als sloopauto voor het beste bod hier verkopen.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen

Relevante artikelen

Wat is de beste zonnebril voor in de auto tegen de laaghangende zon?
Wat is de beste zonnebril voor in de auto tegen de laaghangende zon?
13/10/2021
Eind oktober gaat de klok weer een uur achteruit. Hierdoor wordt het ’s avonds eerder donker. Wat is nieuw? Zou je kunnen denken, maar we bedoelen hier vooral mee dat de zon lager aan de hemel komt te hangen. Voor jou als automobilist betekent dat je meer risico [...]
Roken in de auto. Zo gevaarlijk is het echt
Roken in de auto. Zo gevaarlijk is het echt
29/07/2021
Kinderartsen pleiten voor een verbod op roken in de auto. Zeker als je kinderen op de achterbank hebt zitten is het geen goed idee om te roken in de auto. Kinderen worden op deze manier blootgesteld aan een tal van giftige stoffen in een zeer kleine ruimte. Maar hoe [...]
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
02/06/2021
Het moment dat je in je achteruitkijkspiegel kijkt en er komt een politie-, brandweer- of ziekenwagen met loeiende sirenes en zwaailichten op je af rijden is toch altijd stressvol. Binnen luttele seconden moet je een plek zoeken om je auto aan de kant te zetten. Al dan [...]