Blogs

Slooppremie en SEPP. Zo zit het in 2021

Geplaatst: 3 februari 2021
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Sloopauto
Slooppremie en SEPP. Zo zit het in 2021

Ook in 2021 kan je gebruik maken van de subsidieregeling elektrische personenauto’s en kan je in bepaalde steden de zogenaamde slooppremie ontvangen als je jouw auto van voor 2001, inruilt voor een nieuw, zuiniger exemplaar.

De slooppremie werd in 2020 al ingevoerd in de grotere steden, omdat ze het aantal rondrijdende, vervuilende auto’s wilde terugdringen tot een minimum. Afhankelijk van in welke stad je woont en wat voor voertuig je hebt kan je een premie krijgen tussen de 350 en 3500 euro. Als je jouw elektrische auto wil inwisselen, dan ligt er een hogere premie klaar.

Slooppremie en SEPP

In Amsterdam kan je tot en met juni 2021 gebruik maken van de sloopregeling. Er zitten wel een aantal voorwaarden aan de sloopregeling in Amsterdam. Zo moet de auto die je laat slopen bijvoorbeeld een geldige apk hebben. De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) blijft doorlopen tot het subsidieplafond voor 2021 is bereikt. Het totale subsidiebudget is verdeeld over 2020 tot en met 2025. Je kan dus nog wel even gebruik maken van deze subsidieregeling. Natuurlijk mits het budget nog beschikbaar is, uiteraard.

Voorwaarden subsidieregeling elektronische auto

  • Geldt alleen voor auto's die tussen de 12.000 en 45.000 euro waard zijn
  • De auto moet op een volle accu minstens 120 kilometer kunnen rijden
  • De auto moet een bepaald aantal jaar van dezelfde eigenaar blijven
  • Als je binnen drie jaar van auto wisselt, dan moet je de subsidie gedeeltelijk terugbetalen
  • Voor een elektrische leaseauto krijg je de subsidie per maand uitbetaald
  • De regeling loopt tot 2025

Waarom is er een slooppremie?

Dat de oudere (diesel) modellen fors meer stikstof uitstoten dan nieuwere auto’s, is al geruime tijd bekend. De slooppremie is er dan ook om consumenten te stimuleren om deze oude auto’s de deur uit te doen en in te ruilen voor een milieuvriendelijker exemplaar. De premie valt dus fors hoger uit als je jouw oude auto inruilt voor een elektronische bolide. In sommige gemeenten kan je alleen gebruik maken van de premie als je hiervoor in de plaats een elektronische auto aanschaft. Zo wordt elektrisch rijden ook voor particulieren betaalbaar en dus ook een stuk aantrekkelijker.

Boost voor de autobranche

De slooppremie, in combinatie met de Subsidieregeling Elektronische Personenauto’s Particulier is naast goed voor het milieu ook positief voor de autobranche. Particulieren kopen vaker een nieuwe auto of jonge occasion. Dit geeft een boost aan de autobranche.

Is een slooppremie en SEPP altijd het voordeligste alternatief?

Ja en nee. Tenslotte kan je bij aanschaf van een elektronische auto zomaar enkele duizenden euro’s krijgen voor je sloopauto. Dit is in het gros van de gevallen een goede deal, maar het kan ook zomaar zijn dat je auto in de verkoop meer op gaat leveren. Dit zie je vaak bij de goed onderhouden auto’s die net binnen de subsidieregelingen vallen. Deze modellen leveren in zo een geval meer op dan je aan premie ontvangt. In dit geval is verkoop een logischer alternatief. Al dan niet om een elektrische auto aan te schaffen.

Wat is mijn oude auto waard?

Heb jij een oude (diesel) auto in de garage staan en ben je benieuwd wat je hier nog voor kan krijgen? Via OSW kan je jouw sloopauto gemakkelijk aanmelden en binnen 24 uur kunnen wij jou al het eerste, tevens hoogste bod geven. Dit bod is tevens geheel vrijblijvend. Zo weet je snel wat jouw sloopauto nog waard is en of je al dan niet gebruik kan maken van de slooppremie en/of subsidieregeling.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Sloopauto verkopen

Relevante artikelen

Wat is de waarde van mijn schade of sloopauto?
Wat is de waarde van mijn schade of sloopauto?
28/05/2019
Je krijgt te horen dat je auto rijp voor de sloop is, wat nu? Wij snappen dat het emotioneel gezien lastig is om afscheid te nemen van je (sloop)auto. Daarom proberen wij je inzicht te geven in de waarde van een sloopauto. Zodat je niet achteraf het gevoel hebt dat je te [...]