Blogs

Roken in de auto. Zo gevaarlijk is het echt

Geplaatst: 29 juli 2021
Geschatte leestijd: 8 minuten
Categorie: Algemeen
Roken in de auto. Zo gevaarlijk is het echt

Kinderartsen pleiten voor een verbod op roken in de auto. Zeker als je kinderen op de achterbank hebt zitten is het geen goed idee om te roken in de auto. Kinderen worden op deze manier blootgesteld aan een tal van giftige stoffen in een zeer kleine ruimte. Maar hoe slecht is roken in de auto voor jezelf? Wij hebben dit voor je uitgezocht.

Automobilisten steken wel eens een sigaret op in de auto. Niet alleen als ze alleen reizen, ook wordt er wel eens gerookt in de auto met medepassagiers. Dat roken ongezond is weten we allemaal wel, maar is het extra schadelijk als je achter het stuur een sigaret opsteekt? En waarom is het eigenlijk nog niet verboden?

Roken in een auto met kinderen

De commotie rondom roken in de auto is al langer aan de gang. De discussie is weer opgelaaid na een oproep van kinderartsen om roken in de auto in zijn totaliteit te verbieden. Kinderen zijn namelijk erg gevoelig voor de giftige stoffen die vrijkomen bij het roken van een sigaret. In een auto blijven deze stoffen extra lang hangen. Roken in een auto waar ook kinderen in zitten wordt dan ook sterk afgeraden, maar het is nog niet verboden. Iets waar, als het aan de Rotterdamse kinderartsen ligt, snel verandering in gaat komen.

Gezondheidsnadelen passief roken

Net als zelf roken, kan passief roken (de rook inademen van een ander in je omgeving) de gezondheid negatief beïnvloeden. Door roken komen veel schadelijke stoffen in de binnenlucht.

In tabaksrook bevinden zich duizenden chemische stoffen zoals, PAK’s, benzeen, koolstofmonoxide, formaldehyde, roetdeeltjes en fijn stof. Van deze stoffen zijn er (minstens) 40 kankerverwekkend.

Naar schatting is passief roken in Nederland de oorzaak van:

    • Enkele honderden sterfgevallen door longkanker
    • Enkele duizenden sterfgevallen door hartaandoeningen
    • Een tiental gevallen van wiegendood
    • Vele tienduizenden gevallen van (meer of minder ernstige) luchtwegaandoeningen bij kinderen

Bron: RIVM

Hoe schadelijk is roken in je auto?

Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in een auto 11 tot 27 keer groter is dan wanneer je in huis rookt. Veel automobilisten denken dat het voldoende is om de raampjes even open te draaien en de auto te laten luchten. Dit helpt echter niet of nauwelijks om deze schadelijke concentraties uit je auto te krijgen. Roken in de auto wordt zelfs slechter genoemd dan roken in de kroeg. Roken in de kroeg is al een tijdje verboden, maar roken in de auto is dus nog steeds toegestaan.

Afleiding

Roken is niet alleen gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook slecht voor de verkeersveiligheid. Roken in de auto werkt afleidend, net zoals bellen of appen. Zeker als je onverhoopt een vonkje op je bekleding laat vallen, je naarstig op zoek bent naar een aansteker of de sigaret uit je handen valt tijdens het rijden. Daarnaast zou tabaksrook ook een licht bedwelmend effect hebben. Hierdoor kan je jezelf niet voldoende concentreren tijdens het rijden.

Gevolgen roken voor de bekleding van je auto

De gezondheidsnadelen zijn niet het enige probleem als je regelmatig in je auto rookt. De geur en schadelijke stoffen uit rook trekken ook nog eens in je bekleding. Dit kan een nare verkleuring veroorzaken. Als roker kan het lastig zijn om de geur te ruiken die er na het roken in de auto achterblijft. Een niet roker ruikt dit echter wel. Dit kan nadelig werken als je de auto wilt verkopen. Je kan de auto in zijn totaliteit laten reinigen, maar dit geeft geen garantie dat de geur en verkleuring dan ook echt verdwenen is. Roken in je auto is dus ook nog eens slecht voor je auto zelf. Nog een reden om het gewoon achterwege te laten.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
02/06/2021
Het moment dat je in je achteruitkijkspiegel kijkt en er komt een politie-, brandweer- of ziekenwagen met loeiende sirenes en zwaailichten op je af rijden is toch altijd stressvol. Binnen luttele seconden moet je een plek zoeken om je auto aan de kant te zetten. Al dan [...]
File rijden. Welke rijbaan is het snelst?
File rijden. Welke rijbaan is het snelst?
29/04/2021
Vraag een willekeurige automobilist naar zijn grootste ergernis in het verkeer en grote kans dat je file als antwoord krijgt. Wie heeft er geen hekel aan file? Haast of geen haast, het is altijd irritant om in de file te staan. Daarnaast heb je ook altijd het gevoel dat [...]
Dit kinderstoeltje is levensgevaarlijk waarschuwt de ANWB
Dit kinderstoeltje is levensgevaarlijk waarschuwt de ANWB
14/04/2021
Kinderstoeltjes voor in de auto moeten aan tal van veiligheidsnormen voldoen. Om deze reden worden alle stoeltjes in omloop ieder jaar door de ANWB getest. De kinderstoeltjes ondergaan dan onder andere een frontale en zijwaartse botsproef. De kinderstoeltjes van het merk [...]