Blogs

Prijzen tweedehands auto nog nooit zo hoog als in november

Geplaatst: 27 januari 2022
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Prijzen tweedehands auto nog nooit zo hoog als in november

De prijzen van tweedehands auto’s zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen november. Dit blijkt uit de cijfers van Autoscout24. Dit is gunstig voor de autoverkopers, maar voor de koper is dit iets minder goed nieuws. Tenslotte moet je nu dieper in de buidel tasten voor een occasion. Hier tegenover staat wel dat je minder lang op je auto moet wachten. Iets wat in het geval van een nieuw model wel het geval is.

Afgelopen november gingen occasions voor een gemiddelde prijs van 21.376 euro de deur uit. Dit betekent dat de prijs voor een tweedehands auto is gestegen met 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. De oorzaak van deze stijging? Volgens autobranche vereniging BOVAG heeft dit vooral te maken met een kwestie van vraag en aanbod.

Coronacrisis

Autoscout24 geeft daarentegen aan dat het vooral de auto’s zijn uit het middensegment die duurder zijn geworden. Individueel vervoer is sinds de coronacrisis een stuk populairder geworden; daarnaast is de levertijd van nieuwe auto’s al geruime tijd vertraagd. Hierdoor is de consument eerder geneigd om voor een occasion te kiezen. Daar hoeven ze niet zo lang op te wachten als op een nieuw model. De verkoop van e-bikes en motoren is daarnaast ook toegenomen, aldus BOVAG.

Je tweedehands auto verkopen: tips & trucs

Dit is dus een erg gunstig moment om je auto te koop aan te bieden. Ben je dit van plan? Dan hebben we een paar tips voor je om de verkoop makkelijker te maken:

Tip 1: Zorg dat je alle benodigde documenten en informatie bij de hand hebt

Deze heb je nodig om de auto op de juiste manier te verkopen. Documenten en informatie die je nodig hebt bij de verkoop van je auto zijn:

 • Onderhoudsboekjes (indien aanwezig)
 • Kentekenbewijs
 • Kilometerstand
 • Merk en uitvoering van de auto
 • Eventuele opties en accessoires
 • Wat zijn de sterke punten van de auto?
 • Eventuele schade aan de auto
 • De manier waarop een potentiële koper contact met je op kan nemen

Tip 2: Wat is mijn tweedehands auto waard?

Het tweede wat je kan doen is een schatting maken van wat je nog voor de auto kan krijgen. Je kan dit doen door de dagwaarde te berekenen en hier eventuele schades en defecten vanaf te trekken. Opties en accessoires zorgen er weer voor dat de waarde van je auto iets zal stijgen. Dit is weliswaar geen exacte berekening van voor hoeveel je de auto kan verkopen, maar geeft je wel een idee over in welke richting je moet denken. Je kan er ook voor kiezen om op zoek te gaan naar gelijkwaardige auto’s om zo een goede schatting te kunnen maken. Let wel op dat deze occasions voor een lagere prijs zijn ingekocht door de dealers waardoor jouw opbrengst dus lager uitvalt dan je online te koop ziet staan.

Zorgeloos verkopen

Heb je geen behoefte om veel tijd kwijt te zijn aan het verkopen van je auto? Dan kan je ervoor kiezen om de auto zorgeloos te verkopen via OSW. Aan de hand van de informatie die je bij ons aanlevert, gaan we op zoek naar het beste bod voor jouw auto. Hoe gedetailleerder de beschrijving, hoe meer je voor de auto kan krijgen. Je hebt geen last van opdringerige kopers, proefritjes en alle andere rompslomp die er bij de verkoop van een occasion komt kijken. Bovendien kun je nooit meer na de verkoop van je auto een schadeclaim krijgen voor eventuele onderliggende gebreken wat wel mogelijk is als je de auto zelf aan een particulier verkoopt. Voor een vrijblijvend bod op je occasion kun je hier terecht.

Tip 3: Je advertentie

Hoe zorg je er met een particuliere verkoop voor dat je auto opvalt en dus goed verkoopt? Opvallen lijkt wellicht simpel, maar dat is het niet. Op reguliere verkoopsites loop je namelijk altijd het risico om overspoeld te worden door advertenties van bedrijven. Hierdoor verdwijnt jouw auto al snel naar de achtergrond. Om deze reden is een knallende advertentie des te belangrijker. Deze moet, om goed uit de verf te komen, voorzien zijn van de volgende informatie:

 • Meerdere duidelijke foto’s. Ook van schade en defecten
 • Een goede omschrijving van de auto, specificaties, model, accessoires, model en kilometerstand en het kenteken
 • Geef aan of er wat aan de auto mankeert en voor welke prijs de koper dit kan laten repareren
 • Heeft de auto recentelijk een onderhoudsbeurt of reparatie ondergaan? Vermeld dit dan ook in de advertentie
 • Geef ook aan wanneer en hoe je te bereiken bent
 • Dit geldt ook voor wanneer je eventueel beschikbaar bent voor een proefrit

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

5x tips om je motor te verkopen
5x tips om je motor te verkopen
20/01/2022
Er zijn een hoop redenen waarom je kan besluiten om jouw motor te verkopen. Nu kan het zijn dat de motor zelf vooral stof staat te vangen; je er geen ruimte meer voor hebt of toe bent aan iets nieuws. Zodra je eenmaal besluit om de motor te verkopen is het vooral fijn dat [...]
Auto verkopen aan autodealer: waar moet je op letten?
Auto verkopen aan autodealer: waar moet je op letten?
18/11/2021
Als je een auto wil gaan verkopen dan kan het zo zijn dat je niet zo goed weet waar te beginnen. Natuurlijk kan je denken: ‘Door deze te koop te zetten, toch? Maar daarmee ben je er nog niet, want het is verstandig om vooraf na te denken aan wie je jouw auto wil [...]
Occasion verkopen: tips en trucs voor goed adverteren
Occasion verkopen: tips en trucs voor goed adverteren
22/09/2021
Je auto verkopen is best nog wel een gedoe. Er kunnen zelfs wat emoties meespelen, omdat je toch afscheid moet nemen van een auto die waarschijnlijk jaren in je bezit is. De ene persoon weet precies hoe hij over de prijs van de auto moet onderhandelen, maar de meeste [...]