Motorzaken moeten vanaf 1 juli 2021 de kilometerstand van motoren registreren bij de RDW. Dit gaat op dezelfde manier als waarop op dit moment de kilometerstand van auto's wordt geregistreerd. De verplichte kilometerstand registratie moet ervoor zorgen dat er minder fraude gepleegd wordt met tellerstanden van motorfietsen. Daarnaast geeft het de koper meer betrouwbare informatie over de motorfiets.
Vorig jaar bracht het TV-programma ‘Opgelicht?!’ de fraude met tellerstanden bij motorfietsen publiekelijk aan het licht. Nu, ruim een jaar later, is er een wetgeving die bedrijven verplicht om tellerstanden te registreren. Hiermee komt een gezamenlijke wens van de motorbranche, de Vereniging Aanpak Tellerfraude en de overheid in vervulling.
Als je een auto in bezit hebt dan heb je zeer waarschijnlijk wel gehoord van de RDW. Het is een organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. Bedrijven moeten al langer tellerstanden van auto’s registreren bij het RDW. Per 1 juli komt daar dus ook de registratie van tellerstanden voor motorfietsen bij. Het wordt dan verplicht voor bedrijven om deze kilometerstanden te registreren. Hiermee hoopt men een einde te maken aan de fraude met tellerstanden bij motorfietsen.
Alle voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn en met een motorrijbewijs gereden mogen worden moeten geregistreerd worden bij het RDW. Hier vallen ook bijvoorbeeld mp3’s en trikes onder. Wanneer moet een bedrijf de tellerstand registreren? Vanaf 1 juli zijn erkende bedrijven verplicht de tellerstanden te registreren bij:
Let op: het minimale reparatie bedrag vervalt, ook voor auto’s. Voorheen was registratie alleen nodig bij onderhoudsbeurten of reparaties boven de 150 euro. Dit minimumbedrag vervalt, dat betekent dat bij elke onderhoudsbeurt en/of reparatie de tellerstand geregistreerd moet worden. Dus ook bij een ‘simpele’ bandenwissel!