Blogs

Per 1 juli 2021 verplicht kilometerstand registratie voor motorfietsen

Geplaatst: 18 juni 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Motor
Per 1 juli 2021 verplicht kilometerstand registratie voor motorfietsen

Motorzaken moeten vanaf 1 juli 2021 de kilometerstand van motoren registreren bij de RDW. Dit gaat op dezelfde manier als waarop op dit moment de kilometerstand van auto's wordt geregistreerd. De verplichte kilometerstand registratie moet ervoor zorgen dat er minder fraude gepleegd wordt met tellerstanden van motorfietsen. Daarnaast geeft het de koper meer betrouwbare informatie over de motorfiets.

Vorig jaar bracht het TV-programma ‘Opgelicht?!’ de fraude met tellerstanden bij motorfietsen publiekelijk aan het licht. Nu, ruim een jaar later, is er een wetgeving die bedrijven verplicht om tellerstanden te registreren. Hiermee komt een gezamenlijke wens van de motorbranche, de Vereniging Aanpak Tellerfraude en de overheid in vervulling.

RDW

Als je een auto in bezit hebt dan heb je zeer waarschijnlijk wel gehoord van de RDW. Het is een organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. Bedrijven moeten al langer tellerstanden van auto’s registreren bij het RDW. Per 1 juli komt daar dus ook de registratie van tellerstanden voor motorfietsen bij. Het wordt dan verplicht voor bedrijven om deze kilometerstanden te registreren. Hiermee hoopt men een einde te maken aan de fraude met tellerstanden bij motorfietsen.

Hoe werkt het registereren?

Alle voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn en met een motorrijbewijs gereden mogen worden moeten geregistreerd worden bij het RDW. Hier vallen ook bijvoorbeeld mp3’s en trikes onder. Wanneer moet een bedrijf de tellerstand registreren? Vanaf 1 juli zijn erkende bedrijven verplicht de tellerstanden te registreren bij:

  • Tenaamstelling
  • Opname in de bedrijfsvoorraad
  • Reparatie, onderhoudsbeurten en bandenwissel
  • Afmelding voor export

Let op: het minimale reparatie bedrag vervalt, ook voor auto’s. Voorheen was registratie alleen nodig bij onderhoudsbeurten of reparaties boven de 150 euro. Dit minimumbedrag vervalt, dat betekent dat bij elke onderhoudsbeurt en/of reparatie de tellerstand geregistreerd moet worden. Dus ook bij een ‘simpele’ bandenwissel!


Gijs Heinen
Geplaatst door
Gijs Heinen
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

6 dingen die slecht zijn voor je auto (maar we weleens doen)
6 dingen die slecht zijn voor je auto (maar we weleens doen)
30/03/2020
Op het moment dat je een nieuwe (tweedehands) auto hebt gekocht, zal je er alles aan doen om te zorgen dat deze zo lang mogelijk netjes blijft. Echter sluipen er na, verloop van tijd, wat dingen in die ervoor kunnen zorgen dat je flitsende bolide niet zo lang meegaat als [...]
Goede voornemens voor de automobilist in 2020
Goede voornemens voor de automobilist in 2020
14/01/2020
2020 is net begonnen en talloze mensen zijn alweer bezig met het afwerken- en proberen waar te maken van hun goede voornemens. Meer sporten, minder eten, stoppen met roken, drinken of gewoonweg iets gezonder gaan leven. We kijken uitgebreid naar ons leven en degene die ons [...]
Mag je door blijven rijden met een schade auto?
Mag je door blijven rijden met een schade auto?
16/01/2019
Je hebt schade gereden aan je auto. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus dit kan (helaas) gebeuren. Met een beetje ‘geluk’ betreft het minimale schade, maar ook dit is op zich al lastig genoeg. Daarnaast moet je beslissen of doorrijden met de schadeauto, [...]