Blogs

Nederlands wegverkeer gaf 1,8 miljard minder uit aan benzine in 2020

Geplaatst: 6 mei 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Nederlands wegverkeer gaf 1,8 miljard minder uit aan benzine in 2020

In 2020 werd er in Nederland bijna 1,8 miljard euro minder uitgegeven aan benzine voor wegverkeer; bijna 19% minder dan het jaar daarvoor. De gemiddelde prijsdaling aan de pomp, het minder aantal kilometers op de weg door de coronamaatregelen en de nieuwe snelheidsregel liggen hieraan ten grondslag. De benzine-afzet voor wegverkeer was voor het laatst zo laag in 1992. Ook de totaalkosten voor de brandstoffen diesel en lpg daalden. Dit blijkt uit berekeningen van Pricewise, op basis van cijfers van het CBS.

Dieselprijs daalde met 8,8% het meest

De gemiddelde literprijs voor benzine (Euro95) lag in 2020 zo’n 5,2% lager dan in 2019; een verschil van bijna 0,09 cent. De prijs voor lpg daalde met 0,03 cent per liter. In totaal werd er voor 28,4 miljoen euro minder lpg getankt. Dieselrijders profiteerden van de grootste daling. Per liter betaalden zij 0,12 cent minder; een daling van bijna 8,8%. Aan diesel gaven we bijna 2,1 miljard euro minder uit, hierbij gaat het om het totaalverbruik in Nederland en niet alleen om afzet voor wegverkeer*. Ondanks het minder aantal kilometers op de weg, steeg de wegenbelasting en betalen autobezitters veelal nog dezelfde premie voor hun autoverzekering. Dat laatste komt mede door het niet aanpassen van de kilometrage op de polis, bleek uit eerder onderzoek van Pricewise.

Bezitter personenauto’s op benzine gaf gemiddeld € 138,- minder uit aan brandstof

Bijna 64% van het totale wagenpark van Nederland bestaat uit personenauto’s die rijden op benzine, diesel of lpg. De benzineauto vertegenwoordigt zich met 54% veruit het meest. Op basis van deze procentuele verdeling, zou er per benzine-personenauto in 2020 gemiddeld € 138,- minder aan brandstof zijn uitgegeven dan het jaar daarvoor**.

Ondertussen flinke stijging in 2021: literprijs benzine 0,12 cent hoger

De benzineprijs is ondertussen alweer flink gestegen. De prijs aan de pomp staat in de eerste vier maanden maanden van 2021 op gemiddeld € 1,69. Daarmee komt de literprijs tot boven de gemiddelde benzineprijs van 2019. Een liter benzine kost in 2021 tot nu toe bijna 0,13 cent meer dan vorig jaar. Wie diesel tankt, betaalt bijna 0,12 cent meer en ook de al jaren dalende lpg-literprijs komt hoger uit dan voorgaande jaren. Met een gemiddeld bedrag van 0,71 cent per liter betalen lpg-rijders bijna 0,11 cent meer. Deze literprijs was voor het laatst zo hoog in 2013. In onderstaande de grafiek zijn de daling en stijging van brandstofprijzen van 2019 tot en met 2021 te zien.

*Cijfers over dieselafzet in 2020 specifiek gericht op het wegverkeer zijn op dit moment nog niet beschikbaar bij het CBS.

** Om de besparing per personenauto te berekenen, is er geen rekening gehouden met het verschil in literafzet van verschillende soorten voertuigen. De daadwerkelijke gemiddelde besparing per personenauto kan hierdoor afwijken.

Bron: Pricewise.nl - Nederlands wegverkeer gaf 1,8 miljard minder uit aan benzine in 2020


Jasper van Gent
Geplaatst door
Jasper van Gent
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

De voor- en nadelen van rekeningrijden
De voor- en nadelen van rekeningrijden
12/03/2021
Nederland maakt zich op voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Zet de televisie aan en de kans is groot dat je een televisiedebat voorgeschoteld krijgt. Ook dit jaar is het milieu weer een belangrijk speerpunt van de verkiezingen. Nederland doet er alles aan om de [...]
Zuinig autorijden hangt van veel af. Zo doe je dat!
Zuinig autorijden hangt van veel af. Zo doe je dat!
09/11/2020
Zuinig autorijden hangt van heel veel dingen af. Sommige zaken kan je wat aan doen, andere zijn weer iets lastiger. Denk hierbij aan het merk, model, de leeftijd van je auto en ga zo maar verder. Er zijn echter enkele manieren waarop je het brandstofgebruik van je [...]
Komt er een nieuwe slooppremie aan?
Komt er een nieuwe slooppremie aan?
14/02/2020
In 2009 is voor het eerst in Nederland de zogenaamde slooppremie ingevoerd. De slooppremie is bedacht om oude, vervuilende auto’s te vervangen voor nieuwe en schonere wagens. De Nederlandse slooppremie ging in op 29 mei 2009. Auto’s van tien jaar en ouder [...]