Blogs

Maximaal 100 km op de snelweg. Waar moet je op letten?

Geplaatst: 23 maart 2020
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Maximaal 100 km op de snelweg. Waar moet je op letten?

Je zou het door alles bijna vergeten, maar op 16 maart is in Nederland de maximale snelheid van 100 km/ uur ingegaan. En de snelheidsverlaging zorgt voor flink wat vragen in Nederland.

De maatregel is om de uitstoot van stikstofoxide te beperken, de CO2-uitstoot te verminderen de verkeersstroom te verbeteren. Het RIVM voorspelt dat de verlaging genoeg stikstofruimte creëert voor de woningbouw, hoewel BOVAG stelt dat de verlaging marginaal is.

Wat betekent de snelheidsverlaging en waar moet je op letten?

Wanneer moet je je aan de 100 kilometer per uur- grens houden?

Tussen 06.00 en 19.00. Dit geldt overigens niet op de 80 km/h trajecten. Tussen 19:00 en 06:00 kan de maximale snelheid, per traject, verschillen van 100, 120 of 130 km/h

Hoe weet je nu hoe hard je mag rijden?

De nieuwe verkeersborden zijn voorzien van een tijdsvenster. Zo kan je precies zien welke maximale snelheid is toegestaan op jouw traject.

De (ruim 400) verkeersborden met de snelheidsaanduiding zijn al aangebracht, echter duurt het nog even voordat de navigatiesystemen de juiste snelheid aangeven. Het is dus belangrijk om zelf op te letten om onnodige boetes te voorkomen. Deze kunnen flink oploden. Een overschrijding van tien kilometer kan oplopen tot 60 euro. Ga je 30 kilometer per uur te snel, dan is de boete zelfs 297 euro. Natuurlijk is dit bedrag exclusief de bijkomende administratiekosten.

Snelheidsverlaging is zuinig

Dat langzamer rijden beter is voor het milieu is natuurlijk heel fijn, maar wist je dat de verlaging ook een gunstig effect heeft op de portemonnee? Het scheelt behoorlijk wat brandstof. Ongeveer een kwart ten opzichte van wanneer je 130 rijdt.

Ik kom te laat

Het tijdsverlies door 100 kilometer per uur te rijden is ongeveer zes minuten per uur. Qua tijd maakt de snelheidsverlaging dus niets uit. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een half uur te laat je bed uitkomt. Dan kom je te laat al mag je met 130 naar je werk scheuren.

Snelheidscontroles

De politie gaat niet extra controleren op snelheid door middel van flitsers. Iets wat dankzij apps zoals Flitsmeister ook redelijk overbodig is, omdat automobilisten hierdoor precies weten wanneer ze op de rem moeten trappen. Het is wel al aangegeven dat er meerdere onopvallende politieauto’s worden ingezet om snelheidsovertreders te kunnen betrappen. Het is dus slim om jezelf netjes aan de maximale snelheid te houden. Zo verklein je de kans op ongelukken, maar ook op (onnodig) dure boetes.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

Je auto ijsvrij maken binnen een paar seconden. Het kan!
Je auto ijsvrij maken binnen een paar seconden. Het kan!
12/01/2020
De winter komt eraan en een van de ergste dingen is ongetwijfeld het ijskrabben! Zeker als je ’s ochtends onwetend je deur uitstapt en al je autoruiten verborgen ziet onder een dikke laag sneeuw of (nog erger) ijs! Jammer genoeg is het wel de bedoeling dat er nog [...]
6 Tips om je voorruit vriendelijk ijsvrij te maken
6 Tips om je voorruit vriendelijk ijsvrij te maken
11/11/2019
De klok is een uur terug en we hebben de eerste nachtvorst van het winterseizoen al gehad. Dit betekent: krabben! In ieder geval voor een paar, ongelukkig en onvoorbereide personen die nog lang niet klaar waren voor het ijzige winterweer. Het is echter een feit dat [...]
Gladde wegen in de zomer. Hoe zit dat?
Gladde wegen in de zomer. Hoe zit dat?
02/08/2019
In de herfst en winter weten we dat het wegdek soms verraderlijk glad kan zijn. Iets waar je in de zomer niet direct bij stilstaat. Toch kan de weg, ook in de zomer, glad worden. Gladde wegen in de zomer zijn zelfs nog gladder dan in de winter. Bladeren op het wegdek, [...]