Mag je met hakken autorijden?

mag-je-met-hakken-autorijden.jpg
30 juli 2020
Geschatte leestijd: 5 minuten
Deel dit op

Met slippers of met hakken autorijden. De meningen hierover zijn, op zijn zachtst gezegd, flink verdeeld. De een vindt het simpelweg oncomfortabel om met pumps auto te rijden, de ander ziet het als gevaarlijk, terwijl de volgende er echt geen enkel probleem in ziet. Maar hoe zit het met de regelgeving? Mag je met hakken autorijden, wat is het gevaar en hoe doe je dit zo veilig mogelijk?

Het gevaar achter autorijden met hakken

Met slippers is het probleem wel duidelijk. Om te beginnen kan dit soort schoeisel letterlijk van je voet afvallen waardoor je in een gevaarlijke situatie terecht kan komen. Daarnaast hebben slippers de neiging om dubbel te klappen. Iets wat je, met je voet op het gaspedaal of als je net wil remmen, liever niet ziet gebeuren. Wat hakken betreft ligt het net iets anders. Als je pumps draagt tijdens het autorijden dan kan je jouw hiel, die je het gros van de tijd gebruikt om je pedalen in te drukken, niet juist verankeren. Het duurt langer en dit kan, zeker bij onverwachte manoeuvres, voor grote problemen zorgen. Daarnaast hebben zijn veel vrouwen met hakken aan net iets minder stabiel. Het kost hierom meer moeite om je voet op de juiste manier op de pedalen te houden. Niet te vergeten dat je hak vast kan komen zitten onder of in het automatje. Ook dit heeft geen uitleg nodig over waarom dit tijdens het rijden niet bepaald handig is. Kortom: autorijden met hakken is niet op ieder gebied even veilig. Hoe mooi ze ook staan!

Mag je met hakken autorijden?

Autorijden met hakken aan is in Nederland niet verboden. Artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 zegt echter dat het wel verboden is om gevaar te veroorzaken in het verkeer. Stel: je veroorzaakt een ongeluk door je hakken. Dan is de kans klein dat je eisende partij kan aantonen dat je schoeisel de oorzaak is van de veroorzaakte schade. Desalniettemin is het de vraag of je dit het risico waard vindt. In sommige landen is autorijden zonder degelijk schoeisel echter wel verboden. In Frankrijk en Spanje kan je hier een boete voor krijgen.

Autorijden met pumps. Wat is wijsheid?

Waarschijnlijk kan je zelf prima inschatten hoe jij ‘uit de voeten komt’ met het autorijden in hakken. Het is daarentegen wel lastig om te bepalen wanneer het fout gaat en hoe je hierop gaat reageren. Het beste is om altijd een paar comfortabele sneakers in je kofferbak te houden, voor als je moet rijden. Zo kan je jouw slippers of pumps even aan de kant schuiven om toch net even iets veiliger de weg op te gaan.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer