Komt er een nieuwe slooppremie aan?

komt-er-een-nieuwe-slooppremie-aan.jpg
14 februari 2020
Geschatte leestijd: 5 minuten
Deel dit op

In 2009 is voor het eerst in Nederland de zogenaamde slooppremie ingevoerd. De slooppremie is bedacht om oude, vervuilende auto’s te vervangen voor nieuwe en schonere wagens. De Nederlandse slooppremie ging in op 29 mei 2009. Auto’s van tien jaar en ouder konden ingeruild worden tegenover een gunstig bedrag.

Hoe hoog was de slooppremie?

Hoe jonger de auto, hoe hoger het bedrag wat je ervoor kon krijgen. Een auto met een bouwjaar tot en met 1989 leverde 750 euro op. Had je een auto uit 1999, dan kon je zelfs 1750 euro slooppremie verwachten. Deze premie kreeg je alleen als je een nieuwe auto of bestelauto voor in de plaats kocht met een bouwjaar vanaf 2001. Wilde je een dieselmotor, dan was een gesloten roetfilter verplicht wilde je gebruik maken van de sloopregeling.

Boost aan de autobranche

In totaal hebben zo een 83.000 auto eigenaren gebruik gemaakt van de regeling. 25.000 mensen hebben van de slooppremie gebruikt gemaakt om een nieuwe auto te kopen en 58.000 koos voor een jonger, tweedehands exemplaar. De slooppremie gaf dus een boost aan de autobranche.

Milieuvriendelijk

Maar niet alleen de autobranche had baat bij de regeling. De slooppremie had wel degelijk een positief effect op het milieu al was het verschil niet zo groot als eerder gedacht. Dit was te wijten aan meerdere factoren. Zo werden veel oudere auto’s vervangen door een zwaardere auto en werd er veelvuldig de overstap gemaakt van diesel naar benzine.

Freeriders

Maar ook zogenaamde ‘freeriders’ waren destijds een groot probleem. Deze verkochten hun oude auto, maakten gebruik van de slooppremie om een nieuwe auto te kopen en verkopen. Vervolgens kochten ze hun oude auto weer terug.

Komt er een nieuwe slooppremie?

Het kabinet is druk bezig met maatregelen om de uitstoot van stikstof door auto’s te beperken. Echter lijkt het er vooralsnog op dat deze zich voorlopig beroepen op oplossingen zoals het invoeren van de roettax, het verlagen van de maximumsnelheid op (snel)wegen en het verhogen van de wegenbelasting voor oude dieselauto’s. Het voorstel om de slooppremie terug te brengen is voor nog van de baan geveegd, maar nog niet uitgesloten. Kan je niet wachten tot de slooppremie in gang wordt gezet en ben je het zat om te veel te betalen voor je oude dieselauto? Via OSW krijg je de beste prijs. Soms kan dit bedrag zelfs een stuk hoger uitpakken dan wanneer je jouw auto in zou ruilen tegenover de sloop- of inruilpremie. Benieuwd naar wat jouw oude diesauto auto waard is? Kijk dan op deze pagina.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer