Blogs

Kies een tankpas dat past bij u en uw organisatie

Geplaatst: 16 mei 2017
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Kies een tankpas dat past bij u en uw organisatie

Als u als ondernemer een tankpas wilt gebruiken omdat u het bijvoorbeeld zat bent om de vele tankbonnetjes in te scannen en toe te voegen aan uw administratie, of omdat u een beter inzicht wilt krijgen in wat uw werknemers aan brandstof verbruiken, dan komt u terecht in de wereld van de tankpassen. Maar welke tankpas past nu het beste bij u en uw organisatie. Er zijn vele verschillende tankpassen beschikbaar, en allemaal hebben deze zo hun voor- en nadelen.

Als ondernemer heeft u al een hoop aan uw hoofd, en u heeft dan ook geen zin om zaken zoals tankbonnetjes bij te houden. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik gaan maken van een tankpas. Vooral het grote voordeel hiervan is dat u elke maand één overzicht krijgt met daarop alle tankbeurten. Niet meer al die losse bonnetjes aan de pomp (en de ergernis dat soms er geen bonnetje uit komt). Bovendien raken de tankbonnetjes vaak kwijt. Kortom, een tankpas is hier een ideale oplossing voor. Maar zoals het vaak is, zijn er meerdere spelers op de markt die hier een oplossing voor aanbieden.

Onafhankelijke tankpas of merkgebonden

De tankpassen zijn in feite in twee soorten in te delen. Aan de ene kant zijn er verschillende bedrijven die een onafhankelijke tankpas aanbieden. Deze passen kunnen bij verschillende pompen gebruikt worden, en bieden vaak ook de optie om Europees te worden gebruikt. Hieronder staat een overzicht van enkele bedrijven die een onafhankelijke tankpas aanbieden:

Het nadeel van een onafhankelijke tankpas is dat de pas vaak een stuk duurder is dan een merkgebonden pas. Er wordt vaak een maandelijkse bijdrage per pas gerekend. Een merkgebonden tankpas is vaak gratis, of er wordt een kleine (jaarlijkse) bijdrage gevraagd. Hieronder staat een overzicht van enkele merkgebonden tankpassen:

Een voordeel van een merkgebonden tankpas is dat uw werknemers altijd bij bijvoorbeeld een bepaalde tankstation tanken waar goedkoper getankt kan worden. Het grote nadeel kan echter zijn dat wanneer u of uw werknemers veel op de weg zitten merkgebonden tankstations net niet in de buurt zitten als u moet tanken.

Lokale tankpas

Sommige zelfstandige tankstations bieden locatie ondernemers een tankpas aan. Deze wordt alleen bij dit tankstation geaccepteerd en is meestal gratis.

Overzicht voordelen van een tankpas

Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van de voordelen die een tankpas u biedt als ondernemer:

  • U kunt overal tanken (niet bij alle passen)
  • Carwash en aanvullende diensten kunnen ook afgerekend worden
  • U heeft maandelijks één factuur in plaats van losse bonnetjes
  • Alle BTW is aftrekbaar

Welke tankpas is geschikt voor mij?

Dat is per situatie verschillend. Als u veel in dezelfde regio rijd waardoor u zeker weet dat u bij hetzelfde merk station kunt tanken, dan is het interessant om een merkgebonden kaart te kiezen. Deze is vaak gratis, of er wordt een kleine jaarlijkse bijdrage gerekend. Rijd u veel door heel Nederland (of zelfs buiten Nederland), dan kunt u overwegen om een onafhankelijke tankpas te nemen. U kunt dan bij elk tankstation tanken (ook als u in het buitenland bent).


Jasper van Gent
Geplaatst door
Jasper van Gent
Delen
Voertuig verkopen