Blogs

Blauwe golf lijn

Hoe werkt het schorsen van het kenteken?

Geplaatst: 28 april 2021
Geschatte leestijd: 8 minuten
Categorie: Automotive
Hoe werkt het schorsen van het kenteken?

Als je van plan bent om je auto voor een bepaalde periode niet te gebruiken, dan kan je het kenteken van de auto schorsen. Op het moment dat je dit doet vervalt de APK-plicht en hoef je geen verzekering of wegenbelasting meer te betalen. Hoe werkt het schorsen van een auto en wat betaal je hiervoor?

Wanneer het kenteken van je auto is geschorst mag je niet meer met de auto op de openbare weg rijden. Daarnaast mag de auto ook niet meer op of aan de openbare weg geparkeerd staan. De auto mag dus ook niet op de parkeerplaats voor je woning staan, maar moet in de garage of opslag worden bewaard.

Waarom een voertuig schorsen?

Je kan eraan denken om je auto te schorsen als je deze voor een langere periode niet kan of wil gebruiken. Denk aan een langdurige renovatie of reparatie en wanneer je voor een lange periode naar het buitenland gaat. Je voertuig wordt in deze gevallen gewoon helemaal niet gebruikt, maar je blijft wel vastzitten aan de periodieke kosten. Je kan er in de wintermaanden ook voor kiezen om je camper of caravan te schorsen, omdat je deze in die periode toch niet gebruikt. Je kan je auto heel gemakkelijk schorsen en dit is in verhouding altijd voordeliger dan het blijven doorbetalen van je verzekering, wegenbelasting en APK-keuringen. Zeker als de auto niet of nauwelijks wordt gebruikt.

Zo kan je een auto schorsen

Je kan het schorsen van een auto regelen via het RDW of op het postkantoor. Via de RDW regel je het schorsen heel gemakkelijk online met je DigiD en kenteken. Door middel van internetbankieren betaal je het verschuldigde bedrag. De schorsing gaat op dezelfde dag nog in. Je kan er niet voor kiezen om dit op een later tijdstip in te laten gaan. Het is dus belangrijk dat je de auto pas schorst op het moment dat je echt niet meer met de auto gaat rijden. Binnen vijf dagen ontvang je van de RDW een nieuw tenaamstellingsbewijs. Hier staat ook de einddatum van de schorsing op. Houd dit goed in de gaten, want vanaf deze dag moet je gewoon weer verzekering en wegenbelasting betalen.

Wat kost het schorsen?

Het schorsen van een kenteken kost geld. De hoogte van het bedrag is van een paar factoren afhankelijk. Zo betaal je voor een auto van 15 jaar (of jonger) 73 euro. Is de auto ouder? Dan betaal je 24 euro voor de schorsing. Deze bedragen zijn op basis van een schorsing voor een jaar. Ben je van plan om de auto langer stil te zetten? Dan zijn deze bedragen vanzelfsprekend hoger. Voor een schorsing van twee jaar betaal je - afhankelijk van de leeftijd van je auto - 146 of 48 euro.

Verzamelaarsregeling

Het kan zo zijn dat ook jij door de coronacrisis onverhoopt thuis moet werken. Je auto blijft dus veel meer staan dan normaal gesproken de bedoeling is. Er is een verzamelaarsregeling, maar deze geldt alleen voor bedrijven met een stilstaand wagenpark. De RDW heeft in verband met corona wel besloten dat ook de auto’s van 15 jaar en jonger tijdelijk geschorst kunnen worden. Helaas geldt deze verzamelaarsregeling dus niet voor particulieren, maar voor ondernemers met meerdere auto’s in een garage of opslagplaats.

Wanneer kan je beter niet schorsen?

Als je je auto simpelweg minder gebruikt dan normaal, maar nog wel in de gelegenheid bent om met je (jonge) auto te rijden, is het beter om het voertuig niet te schorsen. Dit is niet goed voor de auto en kan voor problemen zorgen met de accu, banden en remmen. Door er een of twee keer per week met de auto op uit te gaan, houd je de auto in goede staat. Dit is zeker op langere termijn, gunstiger dan je auto schorsen. Tijdens de coronacrisis kun je er ook voor kiezen om de auto voor een korte tijd uit te lenen aan iemand die wel regelmatig de weg op moet, maar geen eigen auto heeft. Zo blijft de auto in goede conditie en heb je iemand die meedeelt in de kosten voor de periode dat jij de auto nauwelijks gebruikt. Gebruik je de auto niet meer, dan kun je in plaats van schorsen er ook voor kiezen om de auto te verkopen. Via OSW heeft u binnen 24 uur een vrijblijvend bod op uw auto.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Is je auto verzekerd voor schade toegebracht door vandalisten?
Is je auto verzekerd voor schade toegebracht door vandalisten?
28/01/2021
De afgelopen dagen stonden in het teken van rellende demonstranten die protesteerden tegen de recent ingevoerde avondklok . Schokkende beelden van vernielde winkelpanden en brandende auto’s werden getoond in diverse media. Veel mensen vroegen zich af: “Is je [...]
Is Chiptuning legaal en wat doet dit met je verzekering?
Is Chiptuning legaal en wat doet dit met je verzekering?
27/01/2021
Bij chiptuning (ook wel ‘chippen’ genoemd) stel je het motormanagement anders af. Op deze manier kan je meer vermogen uit je auto krijgen en fors op de brandstof besparen. Er bestaat best veel onduidelijkheid over chiptuning en of dit nu wel of niet legaal is [...]
Autorijden tijdens de zwangerschap. Wat mag wel en wat mag niet?
Autorijden tijdens de zwangerschap. Wat mag wel en wat mag niet?
27/08/2020
Autorijden tijdens de zwangerschap is, naar mate de zwangerschap vordert, een steeds uitdagendere bezigheid. Voornamelijk omdat de dikkere buik het lastig maakt om comfortabel in de auto te zitten, laat staan om te rijden. Daarnaast zijn er een tal van [...]