Blogs

Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten

Geplaatst: 11 mei 2021
Geschatte leestijd: 10 minuten
Categorie: Automotive
Je auto delen. Alles wat je hierover moet weten

Omdat veel mensen op dit moment nog steeds thuiswerken, komen de meeste auto’s voor lange periodes achter elkaar stil te staan. Is dit voor jouw auto ook het geval? Dan zou je kunnen overwegen om je auto te delen. Het delen van je auto kan heel wat voordelen opleveren! 

Je auto delen, omdat deze te weinig gebruikt wordt, kent meerdere voordelen. In eerste instantie is het goed voor je portemonnee. Je deelt op deze manier de kosten en op de kleintjes letten is iets waar we allemaal wel eens mee bezig zijn. Zeker zo midden in de coronacrisis. Toch bestaan deelauto's al veel langer, want zelfs voor corona stonden de meeste auto’s voor het grootste deel van de dag stil. Een reden voor auto eigenaren om de maandelijkse kosten flink te verlagen en/of gebruik te maken van een auto zonder er zelf een te hoeven kopen.

Milieuvriendelijk

Een auto delen is milieuvriendelijk. Door een auto met een of meerdere personen te delen zijn er veel minder auto’s op de weg. Dit verlaagt de CO2 uitstoot wat een positief effect heeft op het milieu. Door gebruik te maken van een schoon exemplaar in plaats van een goedkope oude auto zijn er tevens minder vervuilende auto’s op de weg te vinden.

Je auto delen. Waarom?

Naast de voordelen voor je portemonnee en het milieu, is een auto delen ook beter voor de auto zelf. ‘Rust roest’ wordt er weleens gezegd, dit is voor auto’s niet anders. Door je auto te lang stil te laten staan kunnen er een tal van problemen optreden. Zo kan je last krijgen van zogenaamde ‘vierkante banden’. Dit ontstaat door een constante druk op een specifiek gedeelte van de autobanden. Dit gebeurt meestal wanneer je auto voor langere tijd op dezelfde plek staat. Je auto langdurig stilzetten heeft tevens gevolgen voor je remmen en accu. Een accu kan namelijk leeg lopen, ook al gebruik je de auto niet. Je remmen kunnen daarentegen  ‘vast’ komen te zitten. Dit zie je vooral als je een auto langdurig op de handrem laat staan. De remschoentjes hechten zich dan aan het aangrenzende materiaal. Allemaal problemen die je kan voorkomen door je auto dagelijks te (laten) gebruiken. 

Hoe kan je een auto delen?

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw auto kan delen of aan een deelauto kan komen. De meest populaire manier is particulier delen. In dit geval deel je de auto met een bekende. Dit geldt ook voor de onderlinge kosten. Zo ben je altijd voordeliger uit dan wanneer je de auto voor de deur laat staan terwijl alle vaste lasten doorberekend worden. Zolang je goede afspraken maakt over wie de auto precies nodig heeft, levert particulier delen vrij weinig problemen op en komt je auto ook aan het benodigde aantal rij-uren om alles in goede conditie te houden.

Bemiddelingswebsite

Is er niemand in je omgeving die een auto te leen heeft of je auto wil gebruiken? Dan is een auto delen via een bemiddelingssite een optie. In dit geval kan je in contact komen met iemand die een auto ter beschikking heeft of er een kan gebruiken. Via dit soort websites ‘verhuur’ je jouw auto als het ware aan degene die deze nodig heeft. Een nadeel is dat je nooit van tevoren weet aan wie je jouw auto leent. 

Wat moet je regelen als je jouw auto wil delen?

Wanneer je jouw auto particulier wilt delen dan is het in eerste instantie belangrijk dat de auto in goede conditie, correct verzekerd en apk-gekeurd is. Daarnaast moet je een auto deelconstructie opzetten. Deze kan je vinden bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik. Met een autodeelverzekering zorg je dat degene die de auto leent ook verzekerd is en je no-claim beschermd is voor wanneer de huurder schade maakt. Let op: Je moet ook toestemming vragen aan je eigen verzekeraar of je jouw auto mag delen. Dit geldt ook voor wanneer je een auto ‘te huur’ aanbiedt via een bemiddelingswebsite. Vergeet niet om je auto even schoon te maken voordat je deze uitleent. Dit is wel zo netjes.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

De voor- en nadelen van rekeningrijden
De voor- en nadelen van rekeningrijden
12/03/2021
Nederland maakt zich op voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Zet de televisie aan en de kans is groot dat je een televisiedebat voorgeschoteld krijgt. Ook dit jaar is het milieu weer een belangrijk speerpunt van de verkiezingen. Nederland doet er alles aan om de [...]
Komt er een nieuwe slooppremie aan?
Komt er een nieuwe slooppremie aan?
14/02/2020
In 2009 is voor het eerst in Nederland de zogenaamde slooppremie ingevoerd. De slooppremie is bedacht om oude, vervuilende auto’s te vervangen voor nieuwe en schonere wagens. De Nederlandse slooppremie ging in op 29 mei 2009. Auto’s van tien jaar en ouder [...]
Slooppremie oude dieselauto\'s tegen stikstofprobleem?
Slooppremie oude dieselauto\'s tegen stikstofprobleem?
13/12/2019
Langzamer rijden, roettax, het wederinvoeren van autoloze zondagen en het compleet uitbannen van oude dieselauto\'s in grote steden zoals Amsterdam en Den Haag. Het kabinet is druk bezig met maatregelen om de uitstof van stikstof te beperken. Een van de opties is het [...]