Blogs

Blauwe golf lijn

Invloed van kilometerstand op de verkoop van je auto

Geplaatst: 31 augustus 2020
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Automotive
Invloed van kilometerstand op de verkoop van je auto

De kilometerstand van je auto. Het wordt vaak gezien als een leidende factor bij de (ver)koop van een auto. De meeste mensen zien graag een jong bakkie, met relatief weinig kilometers op de teller. Logisch, maar vaak zijn deze auto’s een stuk duurder. Dus wijken we uit naar een ouder model. Als het kan met niet al te veel kilometers op de teller, want dat maakt een auto ‘als nieuw’, toch?

Dus als je jouw auto, met relatief veel kilometers op de teller, te koop zet. Dan ben je sneller geneigd om de prijs naar beneden flink bij te stellen als de kilometerstand rond de 100.000 staat, ten opzichte van wanneer er slechts 30.000 kilometer op de teller had gestaan. Dat dit gebeurt is logisch, want mensen zijn nu eenmaal geneigd om minder te betalen voor een auto die dagelijks vele kilometers heeft afgelegd. Dit zegt namelijk dat de motor al flink wat slijtage heeft.

Kilometerstand en fraude

Dat mensen zich blindstaren op de kilometerstand zien we terug in het feit dat er verkopers zijn die de kilometerstand terugdraaien. Dit is niet alleen misleidend voor de koper, maar ook nog eens strafbaar. In artikel 70m van de Wegenverkeerswet staat: "Het is eenieder verboden om de tellerstand van bij algemene maatregel van bestuur vastgestelde categorieën motorrijtuigen die dienen te zijn ingeschreven en tenaamgesteld zodanig te wijzigen of te doen wijzigen of de werking van de kilometerteller zodanig te beïnvloeden of te doen beïnvloeden dat de op de teller aangegeven afstand niet overeenkomt met de door dat motorrijtuig werkelijk afgelegde afstand." De kilometerstand valt te controleren door deze op te vragen bij het RDW. Bij sommige auto’s kan je de kilometerstand laten uitlezen of gegevens opvragen bij de merkdealer.

Wat zegt de kilometerstand van je auto nou echt?

Als je een auto wil verkopen met relatief veel kilometers op de teller, dan zegt dit eigenlijk vrij weinig over de huidige staat. Belangrijker is het onderhoud. Heeft de auto op tijd zijn beurtjes gehad en zijn alle benodigde reparaties (op tijd) uitgevoerd. Tevens is het voor de verkoper belangrijk om te weten hoe de kilometers zijn verreden.

De kilometerstand; wat is veel?

Bij een boodschappenautootje met 50.000 kilometer op de teller heeft de motor het zwaarder te verduren gehad (opstarten, optrekken etc.) dan een auto die 120.000 kilometer aan grote afstanden heeft gereden. En vanzelfsprekend is een auto die netjes is onderhouden met meer kilometers, waarschijnlijk in een stuk betere staat dan een afgetrapt bakkie met minder op de kilometerteller. Daarnaast zijn er automerken met extreem duurzame motoren. Het record staat op een Volvo. Een Amerikaan presteerde het zelfs om een kilometerstand in de miljoenen te behalen.

Waardebepalend

Ondanks dat de kilometerstand in veel gevallen maar ‘een cijfertje’ is, is het helaas wel bepalend voor wat je nog voor je auto terug kan krijgen. Met een vlekkeloos onderhoudsboekje kan je de prijs weer een klein beetje opkrikken, net zoals een nette, schadevrije auto nu eenmaal meer oplevert dan eentje met deuken en krassen. Voor de koper is het echter net zo belangrijk om jezelf niet dood te staren op de desbetreffende cijfertjes, maar vooral bovenstaande zaken in het achterhoofd te houden. Let op het onderhoudsboekje, heeft de auto alle beurten op tijd gehad en wat is de eerste, algemene indruk van de wagen. Uiteindelijk zijn deze punten minstens net zo belangijker als wat er op de teller staat.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Hoe voorkom je oplichting via een autoverkoopsite?
Hoe voorkom je oplichting via een autoverkoopsite?
11/02/2019
Ben je op zoek naar een tweedehandsauto? Dan moet je goed opletten, want er zijn namelijk oplichters actief op autoverkoopsites. Dit bericht stond 2 februari in de Telegraaf en vooral bekende autoaanbieder; Autoscout24 lijkt last te hebben van internetcriminelen. [...]