Bij een voorbereiding op een operatie komt veel kijken. Het is spannend en kan mentaal veel met je doen, maar je moet ook alles praktisch regelen. Zeker omdat de meesten van ons een druk leven hebben en wellicht ook een gezin. Kun je jezelf dan een lift naar het ziekenhuis geven of moet iemand je echt halen en brengen? Dat verschilt per ingreep en een paar veel gezochte operaties worden hier behandeld. Ook lees je of je wel verzekerd bent tijdens het rijden na een operatie. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Over het algemeen geldt; de eerste dag na algehele narcose niet rijden. Je lichaam moet bijkomen en beschikt nog niet over de juiste reactie snelheid. Als je je wel goed voelt, zul je alsnog trager reageren in het verkeer dan normaal gesproken. Dit hoeft niet altijd fout te gaan, maar kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het is volgens de wet verboden om gevaar op de weg te veroorzaken. Houdt je dus aan het advies van je arts.
Ga ook nooit rijden als je medicatie neemt dat invloed kan hebben op je rijvaardigheid. Hoelang je niet mag rijden hangt ook af van de operatie die je ondergaat. Hieronder worden er een paar veel voorkomende operaties benoemd:
Een buikoperatie kan een flinke ingreep zijn. Er zijn verschillende buikoperaties mogelijk maar ze hebben allemaal hetzelfde advies met betrekking tot autorijden. De meeste mensen wachten twee weken voordat ze zelf weer gaan autorijden. Sommigen langer. Het is erg belangrijk om naar jouw lichaam te kijken en te luisteren. Wanneer de autogordel onprettig aanvoelt kun je een handdoek tussen je buik en de gordel inleggen. Als het behoorlijk pijn doet, kun je jezelf afvragen of het nog niet te vroeg is om al zelf te rijden. Pijn is immers een signaal van het lichaam om je iets duidelijk te maken.
Verscheidenen artsen adviseren om de eerste drie weken niet zelf te rijden. Een volledig herstel van een keizersnede is zes weken, waardoor je zelf kunt inschatten of je je na drie weken al goed genoeg voelt om te rijden. Natuurlijk hersteld de ene persoon sneller dan de ander. Je kunt je vasthouden aan de volgende stelling; je kan weer rijden wanneer de pijn weg is en je concentratie weer helemaal op orde.
Er wordt geadviseerd om twee weken niet zelf te rijden. Er gebeurd een hoop met je lichaam nadat je bevallen bent. Ze zeggen niet voor niets dat het net is alsof je ongetraind een marathon hebt gerend. Hierna is herstel belangrijk en veel slaap krijg je hoogstwaarschijnlijk niet. Zowel het fysieke herstel als de slapeloze nachten zorgen ervoor dat het verstandig is om autorijden nog even uit te stellen.
Bij hartschade is het belangrijk om de eerste vier weken niet zelf te rijden. In de eerste weken heb je namelijk een verhoogde kans op het ontstaan van hartritmestoornissen. Daarnaast went je lichaam aan de sterke medicatie die erbij komt kijken.
Heb je geen klachten of hartschade overgehouden? Dan kun je in overleg met de arts blijven autorijden.
Wanneer het hartritme te langzaam gaat of iemand hartfalen heeft, wordt een pacemaker geplaatst. Hierna is het belangrijk om minimaal veertien dagen niet achter het stuur te kruipen. Ook zijn er ziekenhuizen die zelfs vier weken aanbevelen. Wanneer de wond al genezen is mag het eerder, maar het is cruciaal om echt lang genoeg rust te nemen.
Bij levensbedreigende ritmestoornissen krijgt men vaak een ICD. Dat is een apparaat dat een schok afgeeft om het normale hartritme te herstellen. Als je een ICD gekregen hebt, mag je twee maanden niet zelf autorijden.
Wanneer er een vernauwing van 50% of meer in de kransslagader zit, kan er gedotterd worden. Een soort ballonnetje wordt opgeblazen en maakt de kransslagader wijder. Als de operatie via de lies uitgevoerd wordt, kun je de eerste vijf tot zeven dagen niet autorijden. Wanneer de ingreep via de pols gedaan wordt, mag je wel direct rijden. Controleer wel even wat je behandelende arts adviseert.
Bij een staaroperatie wordt de troebele lens weggehaald en vervangen door een heldere kunstlens. Hierdoor mag je drie dagen niet zelf achter het stuur kruipen. Zodra je gezichtsscherpte weer voldoende is, vorm je geen gevaar meer voor anderen in het verkeer en kun je de weg weer op.
Bij een volledige knieoperatie kun je na zes weken weer voorzichtig proberen te rijden. Hierbij geldt wel dat je extra alert moet zijn; je been is natuurlijk cruciaal om veilig te rijden in het verkeer. Als deze op slot springt en je kunt niet meer remmen gaat het geheid mis. De arts en fysiotherapeut weten het beste hoe het met jou als individu gaat. Laat je dus vooral goed informeren wanneer je er echt klaar voor bent om zelf weer auto te rijden.
Per ziekenhuis kan het advies over aantal dagen of weken om niet te rijden ook verschillen. Controleer daarom altijd voor je operatie wat je behandelende arts en ziekenhuis aangeeft. Ook is ieders lichaam anders. Luister daarom altijd naar dat van jou. Als je bijvoorbeeld na twee weken weer mag rijden maar het voelt alsof je er nog niet klaar voor bent, doe het dan niet. Je bent geen robot, maar een levend mens en mag zuinig zijn op jezelf, je medemens en je lichaam.
Als je een autoverzekering hebt, ben je verzekerd voor schade aan anderen. Die wordt altijd uitgekeerd aan de gedupeerde. Maar je verzekeraar kan ervoor kiezen om de rekening door te schuiven naar jou. Die kan verwijzen naar een uitsluiting op de polisvoorwaarden. Meestal wordt dit geschaald onder ‘roekeloos rijgedrag’. Dit kan aangetoond worden als de dokter heeft voorgeschreven dat je niet zou mogen rijden. Om dus het zekere voor het onzekere te nemen, kun je gaan rijden zodra het van de arts mag, je geen medicijnen gebruikt die je rijvaardigheid beïnvloeden en je je goed genoeg voelt om weer te rijden. Dan zit je safe! En veiligheid staat natuurlijk altijd voorop.
Mocht je besluiten om je occasion te verkopen, kan dat voor het beste bod hier. Ook je sloopauto kan nog wat opleveren en kun je gratis laten ophalen. Ontvang een vrijblijvend bod via deze link.