Blogs

Hoe voorkom je oplichting via een autoverkoopsite?

Geplaatst: 11 februari 2019
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
Hoe voorkom je oplichting via een autoverkoopsite?

Ben je op zoek naar een tweedehandsauto? Dan moet je goed opletten, want er zijn namelijk oplichters actief op autoverkoopsites.

Dit bericht stond 2 februari in de Telegraaf en vooral bekende autoaanbieder; Autoscout24 lijkt last te hebben van internetcriminelen. Welke een nieuwe manier lijken te hebben gevonden om mensen op slinkse wijze geld afhandig te maken.

Om de koper te kunnen misleiden worden er foto’s gebruikt van dealers, garages en Marktplaats. De zogenaamde ‘verkoper’, die zich ook voordoet als autodealer. Wil een aanbetaling zien voor transportkosten en de verzekeringspremie. Deze bedragen kunnen oplopen tot 6000 euro en waarschijnlijk raad je het al: Na deze aanbetaling is de verkoper niet meer te contacteren en is men zijn geld kwijt.

Het risico op oplichting via een autoverkoopsite

Wanneer je besluit een aankoop te doen via een autoverkoopsite, dan loop je helaas het risico om opgelicht te worden. Door de jaren heen hebben veel platforms die zich richten op de in- en verkoop van auto’s, zich op verschillende manieren weten te wapenen tegen diverse soorten oplichtingspraktijken. Echter blijken de maatregelen nog niet waterdicht, waardoor er verleden jaar alleen al, 127 mensen werden opgelicht via de verkoopsite Autoscout24.

Daarom is het noodzaak dat ook jij, als koper, zo alert mogelijk blijft om oplichting te voorkomen.

Laat je bijvoorbeeld niet misleiden door een ‘bedrijfsnaam’

Tenslotte doen de oplichters die nu actief zijn, zichzelf voor als autodealer. Vaak zelfs als een bekende naam die in de eerste instantie geen alarmbellen doet rinkelen.

Neem dus altijd telefonisch contact op met de verkoper

In het geval van een autodealer is het zelfs verstandig om via Google het reguliere telefoonnummer te bellen om navraag te doen na de auto die je op het oog hebt.

Nog beter: ga persoonlijk langs

Geloof niemand op zijn mooie, blauwe ogen en ga altijd een kijkje nemen bij de aangeboden occasion, maak een proefrit en controleer alle informatie die je tot dan toe over de auto hebt gekregen.

En als laatste: doe nóóit een aanbetaling als je de auto nog niet met eigen ogen hebt gezien!

Ben je als verkoper wel veilig voor oplichtingspraktijken?

Jammer genoeg niet. Ook als (particuliere) autoverkoper kan je te maken krijgen met oplichters of autodiefstal.

Zo loop je het risico om betaald te worden met vals geld en zijn er gevallen bekend van mensen die na een proefrit vandoor zijn gegaan met een auto of motor. Daarnaast loopt men het risico dat het overschrijven van het kentekenbewijs ‘verkeerd’ gaat, waardoor de oude eigenaar nog verantwoordelijk blijkt voor gereden boetes (of erger).

Dus wil je jouw auto te koop aanbieden? Let dan op bovenstaande zaken en wapen jezelf tegen oplichting of diefstal.

Via OSW.nl loop je geen enkel risico bij de verkoop van je auto

Tenslotte werken wij niet op dezelfde manier als een particuliere autoverkoopsite.

Zo werken enkel samen met RDW-erkende autobedrijven die alles ter plekke met je regelen. Dus: geen onnodige, eindeloze proefritten (met alle risico’s van dien), gegarandeerde vrijwaring en ook belangrijk: Geen risico op betaling met vals geld. Via OSW.nl gaat verkopen dus gemakkelijk, professioneel en bovenal: ontspannen. Kosteloos, risicoloos en dat ook nog eens vanuit je luie stoel.

Nieuwsgierig geworden naar de opties voor jouw auto? Neem dan een kijkje op onze sloopauto pagina.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen