Blogs

Hoe houd je een auto koel tijdens warme dagen?

Geplaatst: 9 juni 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Hoe houd je een auto koel tijdens warme dagen?

Warme dagen zijn heerlijk, maar het is minder prettig als je in een snikhete auto moet rijden. Al bij de eerste flauwe zonnestralen kan de temperatuur in een auto flink oplopen. Om deze reden wordt er iedere zomer gewaarschuwd voor de gevaren voor kinderen en dieren wanneer deze in een hete auto opgesloten zitten. Met een paar tips houd je een hete auto aangenaam koel.

Wanneer je het hebt over je ‘auto koelen’, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan een airco. Maar ook met een airco ontkom je niet aan de eerste, snikhete momenten in een auto. Daarnaast kan ook een airco het begeven. Des te meer reden om te weten hoe je een auto koel kan houden. Zeker met oog op de komende, warme zomerdagen.

Hoe houd je een auto koel?

Tip 1) Parkeer je auto in de schaduw

Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende tip. Is er een vrije, schaduwrijke parkeerplaats te vinden? Zet de auto daar dan neer. De middagzon is sterker dan in de vroege ochtend of avond, dus het is slim om op voorhand te bekijken waar je de auto het beste kan parkeren. Een plek waar in de ochtend schaduw valt, kan in de middag alsnog in de volle zon komen te staan. Staat je auto voor langere tijd stil of moet je vooral ’s avonds autorijden? Dan kan je het beste kiezen voor een plek waar de auto op het heetst van de dag in de schaduw staat.

Tip 2) Maak je auto goed schoon

Stof en andere viezigheid zorgen ervoor dat zonlicht niet op de juiste manier kan weerkaatsen. Kortom: je vieze auto houdt letterlijk warmte vast waardoor deze veel sneller heet wordt en minder snel afkoelt. Maak je auto dus regelmatig schoon om deze iets koeler te houden.

Tip 3) Dek de ruiten af

Je kan de warmte buiten houden door je autoruiten te blokkeren voor de zon. Dit kan je doen door middel van zonneschermen en/of getinte autoruiten. Zo heb je geen last meer van die eerste, bijna misselijkmakende hitte op het moment dat je in je auto stapt.

Tip 4) Een lichtere auto

Een donkere auto wordt warmer dan een auto in een lichtere kleur. Een witte auto blijft het koelst. Donkere kleuren nemen nu eenmaal meer warmte op dan lichte kleuren. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht, terwijl donkere kleuren het zonlicht vasthouden. Hierdoor wordt je zwarte of donkergrijze auto veel sneller warm dan een witte of gele bolide.

Tip 5) Niet afspoelen

In de zomer zijn er mensen die hun auto natspuiten voordat ze instappen. Op deze manier koelt de auto alvast wat af. Echter, voor het onderhoud van de auto is dit niet aan te raden, omdat je hiermee de lak van je auto kunt beschadigen. Gebruik beter één van onze andere tips om de auto koel te maken! 

Tip 6) ARKO (Alle Ramen Kunnen Open)

Je ramen even open laten voor wat meer lucht is natuurlijk altijd een goed idee. Op deze manier laat je veel van de hete lucht uit de auto ontsnappen. Ideaal als je de eerste, benauwde lucht snel uit je auto wil verdringen. Je auto de hele dag open laten staan is daarentegen geen al te best idee. Op een warme dag krijg je daarmee alleen maar extra warmte in je auto. Daarnaast verhoog je het risico dat je auto gestolen wordt. 

Tip 7) Rustig aan met de airco

Heb je de luxe van een airco in je auto? Dan kan je deze natuurlijk prima gebruiken om de auto snel en effectief af te laten koelen en koel te houden. Toch is het niet verstandig om de airco te koud te zetten. 5 graden kouder dan de buitentemperatuur is voldoende om de overgang van je koele auto naar buiten zo minimaal mogelijk te houden.

Tip 8) Houd je stoelen koel

Het is een schrikbeeld van menig automobilist: Na een dagje strand ga je met je korte broek in de auto zitten. Al snel voel je hoe je billen en bovenbenen beginnen te branden, omdat de warmte van buiten je donkere autostoelbekleding iets heter heeft gemaakt. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door een paar witte handdoeken over je stoelen te draperen. Zo kan je heerlijk koel zitten, zelfs als je auto de hele dag in de zon heeft gestaan.

Tip 9) Blijf gehydrateerd

Op de echte warme zomerdagen verlies je heel veel vocht, omdat je met tropisch weer nu eenmaal meer zweet. Het is dus heel belangrijk dat je zorgt dat je genoeg water drinkt. Ook als je nog moet autorijden. Heb je een lange rit voor de boeg? Neem dan altijd een paar extra flesjes water mee voor onderweg, want ook met de airco aan ontkom je soms niet aan de warme, brandende zonnestralen. Daarnaast kan je ook onverhoopt autopech krijgen. Iets te drinken is dan geen overbodige luxe.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Een huurauto op vakantie. Waar moet je op letten?
Een huurauto op vakantie. Waar moet je op letten?
03/08/2020
Een huurauto op vakantie zorgt voor net iets meer vrijheid. Je kan jezelf op de plaats van bestemming beter verplaatsen, zonder dat je last hebt van het drukke openbaar vervoer of dure taxi’s. Het is dus niet gek dat er jaarlijks een tal van auto’s worden [...]
Autovakantie: 6 tips om je (veilig) op weg te helpen
Autovakantie: 6 tips om je (veilig) op weg te helpen
28/07/2020
De zomervakantie is inmiddels overal in Nederland begonnen. Veel mensen blijven, in verband met corona, thuis of gaan op vakantie in eigen land. Daarnaast kiezen ze liever voor een autovakantie naar een nabijgelegen (buur)land in plaats van dat ze het vliegtuig pakken. [...]
30 procent Nederlanders vindt rijden buitenland eng
30 procent Nederlanders vindt rijden buitenland eng
20/07/2019
De zomervakantie staat bijna voor de deur. Dat wil zeggen dat veel mensen bezig met de voorbereidingen voor hun autovakantie. Sowieso al niet bepaald ontspannend, zeker niet als je je bedenkt dat veel Nederlanders autorijden in het buitenland eng vinden. Scheuren over de [...]