Goede voornemens voor de automobilist in 2020

goede-voornemens-voor-de-automobilist-in-2020.jpg
14 januari 2020
Geschatte leestijd: 6 minuten
Deel dit op

2020 is net begonnen en talloze mensen zijn alweer bezig met het afwerken- en proberen waar te maken van hun goede voornemens. Meer sporten, minder eten, stoppen met roken, drinken of gewoonweg iets gezonder gaan leven. We kijken uitgebreid naar ons leven en degene die ons dierbaar zijn. En toch vergeten we ieder jaar hetgeen wat er altijd voor ons wanneer we het nodig hebben: Onze geliefde auto.

Goede voornemens voor de automobilist

Tripjes naar de supermarkt, school, de sportclub, vakanties, werk...
Je auto is er als je hem nodig hebt. Door weer en wind. Er is letterlijk geen berg te hoog voor de trouwe vierwieler. Maar een auto heeft ook een beetje liefde nodig en dit laten we zien door deze te voorzien van het nodige onderhoud. Althans: het grootste deel van de tijd, want juist die kleine dingetjes schieten er nog wel eens bij in. Dus bij deze en voor als je nog niet (genoeg) goede voornemens had: Hier zijn er nog wat bij, maar dan vooral voor jou én je auto.

Tenslotte weten we allemaal wie je uiteindelijk naar de sportschool (of McDonalds) moet gaan brengen, nietwaar? Dus dit jaar ga je...

Het oliepeil regelmatig checken en verversen

Olie is de sleutel tot een gezond en bovenal: werkend voertuig. Zorg er dus voor dat je olie altijd voldoende op peil is en vervang deze regelmatig om te voorkomen dat er vuil en andere rottigheid door de motor wordt gepompt.
Sommige mensen zweren erbij om het oliepeil iedere keer te checken als je gaat tanken, maar eens per maand volstaat.

Olie verversen is iets wat niet iedereen kan of durft te doen. In de regel doe je dit om een bepaald aantal kilometers, maar na hoeveel kilometer je dit moet doen kan je het beste nakijken in de handleiding van de desbetreffende wagen. Meestal gebeurt het verversen tijdens de periodieke onderhoudsbeurten en hoef je er niet naar om te kijken. Tenzij je natuurlijk fors meer kilometers maakt dan in het onderhoudsboekje wordt aangegeven. In dat geval kan je de auto ook altijd naar de garage brengen voor een beetje, verse olie.

De banden beter onderhouden

Natuurlijk: als de band lek is dan is het overduidelijk dat het tijd voor een ‘nieuw paar schoenen’ voor je wagen, maar wanneer de bandenspanning laag is of je banden zo langzamerhand aan vervanging toe zijn is vaak iets minder te merken. Wanneer de bandenspanning te laag is verbruikt je auto meer benzine en neemt het risico op een platte band toe. Daarnaast loop je het risico op een gevaarlijke klapband. Al met al meer dan genoeg reden om je auto regelmatig te ‘verblijden’ met een figuurlijke pedicure. Je bandenspanning check je gemakkelijk bij het plaatselijke tankstation en mocht deze iets te laag zijn, dan kan je deze hier ook makkelijk oppompen tot ze weer hard genoeg zijn.

Leren hoe je een zelf een lekke band kan verwisselen

Natuurlijk bestaat er het ANWB om je uit de brand te helpen bij dergelijke, hachelijke situaties. Echter kan het zomaar eens zo zijn dat je de batterij van je telefoon leeg is, je geen bereik hebt of gewoonweg geen tijd/ zin hebt om een uur te wachten tot het gele busje er is om je te komen redden. Kortom: dit soort skills zijn onwijs handig en ook nog eens veilig als je ze onder de knie hebt.

Leren hoe je startkabels gebruikt

Nog zoiets waar nog te veel mensen de hulp van iemand anders moeten inschakelen. Sterker nog: het gros van de mensen heeft niet eens startkabels in de kofferbak liggen. 2020 is dus het perfecte jaar om hiermee te beginnen. Zeker tijdens de winter. De tijd waarin menig accu een stuk sneller leeg gaat dan normaal.

Veiliger rijden

Dit is denk ik wel het goede auto-voornemen nummer een. Veiliger autorijden. We maken ons nog allemaal te vaak schuldig aan (kleine) verkeersovertredingen die in de eerste instantie ongevaarlijk lijken, maar dikwijls de veroorzaker zijn van ernstige auto-ongelukken. Dus we gaan niet meer kleven, niet meer te snel rijden en ook niet stiekem meer door rood. Zo komen we ook dit jaar allemaal weer heelhuids thuis.

Wat zijn jouw goede auto-voornemens komend jaar?


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer