Blogs

Blauwe golf lijn

Gladde wegen in de zomer. Hoe zit dat?

Geplaatst: 2 augustus 2019
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Gladde wegen in de zomer. Hoe zit dat?

In de herfst en winter weten we dat het wegdek soms verraderlijk glad kan zijn. Iets waar je in de zomer niet direct bij stilstaat. Toch kan de weg, ook in de zomer, glad worden. Gladde wegen in de zomer zijn zelfs nog gladder dan in de winter. Bladeren op het wegdek, ijzel en sneeuw. Dit zijn de welbekende veroorzakers van gladheid op de weg. Even strooien en weer doorgaan dus, maar wat veroorzaakt de gladheid in de zomer dan?

Olieresten

Als het een lange tijd droog is, dan komen er veel olie, rubberresten en andere viezigheid terecht op de weg. Met ál het verkeer wat er dagelijks overheen gaat wordt deze troep als het ware het wegdek ingereden. Normaal gesproken worden deze resten tijdens het regenachtige najaar weggespoeld naar de goten aan de zijkanten van de weg. In de zomer regent het minder, waardoor de olie op de weg blijft liggen.

De kans op gladheid is altijd aanwezig

Als het plotseling ‘wat zwaarder’ gaat regenen dan ontstaat er een schuimlaagje op de weg. Een miezerbui levert weer minder risico op, maar zorgt er ook niet voor dat de olieresten worden weggespoeld. Kortom: de kans op gladheid is bij normale/ zware regenval gewoon altijd aanwezig. Vooral in de zomer.

In een slip

Het schuimlaagje wat je bij een zomerse regenbui op de weg ziet verschijnen is de olie en het overige vuil wat als het ware op het water ‘drijft’. Dit schuim veroorzaakt de gladheid. Zie het als een laagje tussen je banden en het wegdek. Je kan hierdoor gemakkelijk in een slip raken. Iets waar veel automobilisten zich (nog) niet bewust van zijn. Je zal dan ook niet snel een waarschuwing voor gladheid afgegeven zien worden tijdens de zomer.

Spoorvorming

Ook spoorvorming is (ook in de zomer) een probleem op zowel de Nederlandse, als buitenlandse wegen. Spoorvorming zorgt er bij een regenbui voor dat er water in de wielsporen van het wegdek blijft staan. Als het profiel van je banden het water niet goed kan wegwerken, dan begint je auto eigenlijk een soort van te ‘drijven’. De auto is in deze periode even stuurloos. Gas loslaten en niets doen. Dat is, naast banden met een voldoende profiel, het advies bij spoorvorming.

Voldoende afstand

Dus word je in de zomer overvallen door een tropische regenbui? Houd ruim afstand op je voorligger en wees bewust van een langere remweg. Plotseling remmen of sturen kan ervoor zorgen dat je in een slip terecht komt.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen

3 Veilige tips voor als je last hebt van bumperkleven
3 Veilige tips voor als je last hebt van bumperkleven
05/11/2018
Bumperkleven is een van de meest genoemde irritaties onder weggebruikers. Niet zonder reden, want zo een \'plakker\' onderweg is nou eenmaal reuze irritant en niet te vergeten: levensgevaarlijk. Op de snelweg, autoweg of zelfs gewoon binnen de bebouwde kom. [...]
Veilig autorijden in de herfst. Hier geven wij enkele tips
Veilig autorijden in de herfst. Hier geven wij enkele tips
10/09/2018
Het is september en de zomer is grotendeels op zijn retour. Het weer wordt (hoogstwaarschijnlijk, want in Nederland weten we het nooit) wederom bar en boos, de dagen korter en de nachten langer. Iets waar we tijdens het autorijden genoeg van merken, helaas! Hoe kan je zo [...]