Geen ruzie in meer in de auto. Zes tips voor een ontspannen ritje

geen-ruzie-in-de-auto-zes-tips.jpg
18 augustus 2020
Geschatte leestijd: 5 minuten
Deel dit op

Stellen maken vaak ruzie in de auto. Dit is geen nieuws. Alhoewel: het bericht dat een man zijn vrouw langs de weg had achtergelaten en zelf 9000 kilometer naar huis is gereden, was op zijn zachtst gezegd bijzonder. Desalniettemin kon het bericht op veel herkenbaarheid rekenen. Er is tenslotte bijna geen enkel koppel wat nog nooit heeft gekift tijdens een autoritje. Het beste is om geen ruzie in de auto te hebben, maar hoe doe je dat?

Sommige tripjes kunnen best gezellig zijn, maar wat is dat toch met autoritjes dat ervoor zorgt dat koppels elkaar in de spreekwoordelijke haren vliegen?

Alert

Een theorie heeft te maken met de bestuurder. Als je achter stuur zit dan ben je constant alert. Je scant de omgeving voor gevaar en obstakels. Het laatste wat je kan gebruiken is ruzie in de auto, maar deze mate van alertheid kan ervoor zorgen dat je iets prikkelbaarder kan reageren op wat er in de auto gebeurt. Ruziënde kinderen, het commentaar van je partner… Het kan zomaar zijn dat je hier geagiteerder op reageert dan wanneer dit thuis voorkomt. 

Oplopende conflicten

Soms loopt een ruzie zo uit de hand dat een persoon dus wegrijdt en de partner letterlijk aan de kant van de weg achterlaat. In Amerika is er zelfs een man gestorven, omdat hij tijdens een conflict aan het stuur van zijn rijdende partner trok. Kortom: hoe herkenbaar ook. Het beste is om geen ruzie in de auto te krijgen, maar hoe kan je dit voorkomen?   

Geen ruzie meer in de auto. 6 Tips

 1. Doe rustig!
  Sommige automobilisten rijden vanuit zichzelf nogal ‘intensief’. Dit type bestuurder wordt geadviseerd om vooral een tikje rustiger te doen. Intensief en impulsief rijden is fijn als je snel van A. naar B. wil komen, maar uiteindelijk win je er niets mee, behalve een hoop frustratie. Dit kan je onverhoopt afreageren op je partner of kinderen. Neem dus een tandje terug en je zal merken dat je misschien niet als eerste op je bestemming bent, maar wel een stuk relaxter (en vrolijker) aankomt.

 2. Luister naar rustgevende muziek
  Nu bedoelen we natuurlijk niet dat je de hele weg naar Enya moet luisteren, maar heavy metal is misschien ook weer te veel van het goede. Selecteer je playlist vooral op ontspannende, vrolijke en gezellige muziek. Alle beetjes helpen, toch?

 3. De kinderen Nog zo een welbekende irritatiefactor voor wanneer je bezig bent met een autorit: gillende, ruziënde en verveelde kinderen. Dit kan heel makkelijk worden opgelost door middel van wat voorbereiding. Haal kleine spelletjes, wat lekkers, zorg voor een opgeladen tablet en iets om tijdens de reis gezellig over te kletsen. Je zal merken dat de reis een stuk ontspannender verloopt.

 4. Vermijd ‘meerijden’
  Lang verhaal kort: als je de bijrijder bent, dan ben je de bijrijder. Slik eventueel commentaar dus even in. Al is het maar totdat je op de plaats van bestemming bent. Niets is irritanter en verwarrender voor een bestuurder dan iemand die vanaf de zijkant ‘feedback’ geeft of zelfs uitgebreide schrikreacties geeft.

 5. Laat gevoelige onderwerpen even achterwege
  Verbouwingen, rekeningen, relatieproblemen… Laat gevoelige onderwerpen even voor wat het is tijdens de (langere) autorit om ruzie tijdens het autorijden te voorkomen. Je hebt in de auto geen mogelijkheid om even weg te lopen en af te koelen, zoals thuis wel kan. Met als resultaat dat hele kleine conflicten heel snel kunnen escaleren. 

 6. Gebruik je GPS
  Voorkom gekift over de route!

 Heb jij weleens ruzie in de auto? Hoe ga je hier mee om?


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer