Blogs

Er zitten meer spinnen in je auto dan je denkt!

Geplaatst: 23 juni 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Er zitten meer spinnen in je auto dan je denkt!

Het internet staat bol met nieuwsberichten over automobilisten die schrikken van hun spin en hun auto prompt tegen de vangrails parkeren. Het is dan ook een schrikbeeld van menig persoon met een echte spinnenangst: Je kijkt naar een random plek in je auto en ziet dat er een achtpotige verstekeling meelift tijdens je (toen nog) ontspannen autoritje.

Toch is dit een akelige werkelijkheid waar je als automobilist aan moet geloven. Een auto is voor een spin namelijk een van de favoriete plekken om in te wonen. Ze kunnen er namelijk veilig hun eieren leggen en het is een prettige plaats om te schuilen als het weer natter en/of kouder wordt. Het bewijs hiervan is het ‘spinnen debacle’ rondom de Mazda 6 in 2011. Mazda was toen genoodzaakt om meer dan 100.000 voertuigen terug te roepen, omdat ze waren vergeven van spinnen. Het waren er zelfs zoveel dat de auto’s er technische problemen van ondervonden. Toyota heeft in 2013 hetzelfde moeten doen om exact dezelfde reden!

Een spin in de auto komt vaker voor dan je denkt

Hoewel de spinnen in beide gevallen afkwamen op de brandstof lucht, is het geen zeldzaamheid dat er een (of meerdere) spinnen van je auto een permanente woonruimte maken. Je ziet ze waarschijnlijk met enige regelmaat achter je zijspiegels zitten, maar ze houden zich ook graag schuil in de roosters, onder de motorkap en in de achterbak. Ieder plekje waar het donker, warm en veilig is, volstaat. Dus onder je stoel, achter je achteruitkijkspiegel en de hoekjes en gaatjes in het dashboard zijn ook plekjes waar spinnen zich graag verstoppen. Leuk feitje: Een spin kan ongeveer zes maanden overleven zonder voedsel of water. Doe je niets om de beestjes te bestrijden? Dan zit je dus maandenlang vast aan een geniepige en ongenode bijrijder. Ervan uitgaande dat deze zich op geen enkel manier kan voeden of drinken, want kunnen ze dit wel dan zit je nog wel iets langer met je gasten opgescheept.

Hoe kom je van spinnen in je auto af?

Dat er spinnen in je auto leven is een (griezelig) feit. We zijn echter veel nieuwsgieriger naar hoe je van die beestjes afkomt en naar wat je moet doen als je tijdens het autorijden oog in oog komt te staan met een achtpotige griezel.
En dan vooral de exemplaren die qua formaat meer weghebben van een Volkswagen Beetle, dan een schattige en nuttige vliegenvanger.

Tip 1) Bestrijdingsmiddelen

Er zijn meerdere soorten bestrijdingsmiddelen waarmee je spinnen in de auto kan bestrijden. Je kan kiezen uit poeders, sprays en lokdozen.

Tip 2) Spinnen buiten houden

Spinnen zijn heel creatief als het aankomt op het inbreken in je auto. Toch zijn er bepaalde dingen die je kan doen om de kans op een indringer te verkleinen. Kijk altijd even na of je ramen en deuren goed zijn gesloten. Zelfs het kleinste kiertje is voldoende voor een spin om naar binnen te kruipen. Dit geldt tevens voor (kleine) schade waar de spin door naar binnen kan. Heb je dus ergens een klein scheurtje of gaatje zitten? Laat dit dan zo snel mogelijk repareren.

Tip 3) Houd je auto opgeruimd en schoon

Spinnen zijn gek op verstoppertje spelen en hoe meer troep, hoe meer verstopplekken er zijn. Zorg dus voor zo min mogelijk rommel in je auto. Ruim je auto wekelijks op, stofzuig regelmatig en gebruik Tea tree-, eucalyptus- of cederhout olie om je auto zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor achtpotige kruipertjes.

Tip 4) Lichten uit

Insecten en spinnen zijn gek op licht en de warmte die er van verlichting komt. Maak dus zo min mogelijk gebruik van je binnenverlichting. Zeker als je auto stilstaat! Anders loop je het risico dat je auto wel ineens heel aantrekkelijk is voor allerhande beestjes.

Wat te doen als je tijdens het rijden een spin in de auto ziet?

Om te beginnen: blijf rustig! Het kan voor iemand die echt heel bang is voor spinnen onwijs lastig zijn om kalm te blijven, maar in paniek raken is levensgevaarlijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers. Zoek zo snel mogelijk een plekje op waar je de auto kan parkeren om de spin te verwijderen, al dan niet met hulp van een derde.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Per 1 juli 2021 verplicht kilometerstand registratie voor motorfietsen
Per 1 juli 2021 verplicht kilometerstand registratie voor motorfietsen
18/06/2021
Motorzaken moeten vanaf 1 juli 2021 de kilometerstand van motoren registreren bij de RDW . Dit gaat op dezelfde manier als waarop op dit moment de kilometerstand van auto\'s wordt geregistreerd. De verplichte kilometerstand registratie moet ervoor zorgen dat er minder [...]
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
02/06/2021
Het moment dat je in je achteruitkijkspiegel kijkt en er komt een politie-, brandweer- of ziekenwagen met loeiende sirenes en zwaailichten op je af rijden is toch altijd stressvol. Binnen luttele seconden moet je een plek zoeken om je auto aan de kant te zetten. Al dan [...]
File rijden. Welke rijbaan is het snelst?
File rijden. Welke rijbaan is het snelst?
29/04/2021
Vraag een willekeurige automobilist naar zijn grootste ergernis in het verkeer en grote kans dat je file als antwoord krijgt. Wie heeft er geen hekel aan file? Haast of geen haast, het is altijd irritant om in de file te staan. Daarnaast heb je ook altijd het gevoel dat [...]