Eerder dit jaar meldde het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) al een diefstaldaling van 9,5% van personenauto’s. Online consumentenadviseur Pricewise analyseerde de meest recente CBS-cijfers en bracht de activiteiten van het dievengilde in 2020 zowel landelijk als regionaal in kaart. Uit deze cijfers blijkt dat er in 2020 gemiddeld 3,2% minder diefstallen van motorvoertuigen zijn geweest en dat diefstal uit en vanaf motorvoertuigen met 6,7% afnam. Ook scooters, brommers en fietsen werden minder gestolen in 2020 (6,9%). Ondanks de gemiddelde landelijke afname van deze diefstallen, zijn er ook provincies en gemeenten waarin juist sprake was van een toename.
In de meeste provincies is een afname in diefstal van motorvoertuigen te zien ten opzichte van 2019. Onder motorvoertuigen vallen in dit geval personenauto’s, motors en vracht- en bestelauto’s. De grootste procentuele afname is te zien in Drenthe (40,4%), gevolgd door Friesland (25,6%) en Limburg (20,5%). Flevoland doet het met een daling van 16,7% ook goed. In aantallen is de grootste afname te zien in Limburg (230 minder). In vier provincies nam het aantal diefstallen van motorvoertuigen toe: Overijssel (14,8%), Zeeland (13,3%), Groningen (9,6%) en Zuid-Holland (9%). Gekeken naar gemeenten, staan Amsterdam (1.537), Rotterdam (750) en Den Haag (587) bovenaan als het om aantallen diefstal van motorvoertuigen gaat. Ondanks deze positie, nam het aantal diefstallen in Amsterdam en Den Haag wel af ten opzichte van 2019.
Naast diefstallen van motorvoertuigen, nam ook het aantal diefstallen uit en vanaf voertuigen in 2020 af. Denk hierbij aan diefstal van bijvoorbeeld de navigatie, trekhaken, banden, sturen en spiegels. Vooral in Limburg (22,3%), Flevoland (19,5%), Friesland (19,2%) en Groningen (19%) is in vergelijking met 2019 een daling te zien in dit soort diefstal. In Zuid-Holland nam het aantal inbraken procentueel iets toe (1,5%), en in Drenthe (30,5%) en Zeeland (54,7%) flink. Op basis van aantallen is de grootste afname te zien in provincie Utrecht (1.245) en Noord-Holland (968). Naar gemeenten gekeken, is het het Noord-Hollandse Amsterdam nog altijd koploper als het gaat om diefstal uit en vanaf voertuigen (6.040). De hoofdstad staat stipt op nummer één, gevolgd door Rotterdam (3.973), Utrecht (3.967) en Den Haag (2.155).
Naast diefstallen van, uit en vanaf motorvoertuigen is ook gekeken naar diefstallen van brom-, snor- en fietsen. De meeste diefstallen hiervan vonden plaats in de gemeenten Amsterdam (10.310), Rotterdam (5.650), Den Haag (4.154) en Utrecht (3.496). Gekeken op provinciaal niveau is het alleen Utrecht waarin deze diefstallen hoger lagen dan in 2019 (5,3% en 345 meer diefstallen). Procentueel gezien is de grootste afname is te zien in Drenthe (20,3%) en Groningen (20%). Gevolgd door Limburg (16,8%) en Friesland (14,1%). In aantallen was de afname het grootst in Noord-Holland (1.974 minder).
Meld diefstal van een voertuig bij de politie en de verzekeraar. Motor- en bromvoertuigen moeten worden verzekerd met minimaal een WA-dekking, maar diefstal van een voertuig is pas verzekerd met een WA + beperkt casco- en allriskverzekering. Wel moet er soms eerst eigen risico worden betaald. Met een motor- of autoverzekering met enkel een WA-verzekering geldt er geen dekking. Sommige verzekeraars keren alleen een vergoeding uit als er een beveiligingssysteem aanwezig is. Deze informatie staat in de polisvoorwaarden. Schade claimen bij diefstal heeft meestal geen invloed op de no-claimkorting en schadevrije jaren. Bij inbraak is er vaak ook sprake van dekking bij minimaal een WA + beperkt casco-dekking. In tegenstelling tot de verzekering voor motorvoertuigen, is een fietsverzekering niet verplicht. Binnen de fietsverzekering is is diefstal doorgaans standaard verzekerd. Wel moet de fiets zijn voorzien van een ART-goedgekeurd slot.
Bron: pricewise.nl - Diefstal motorvoertuigen, brom-, snor- en fietsen afgenomen in 2020