Blogs

Wat is de beste zonnebril voor in de auto tegen de laaghangende zon?

Geplaatst: 13 oktober 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Algemeen
Wat is de beste zonnebril voor in de auto tegen de laaghangende zon?

Eind oktober gaat de klok weer een uur achteruit. Hierdoor wordt het ’s avonds eerder donker. Wat is nieuw? Zou je kunnen denken, maar we bedoelen hier vooral mee dat de zon lager aan de hemel komt te hangen. Voor jou als automobilist betekent dat je meer risico loopt op verblinding door de zon. Een ongeluk zit op dat soort momenten in een klein hoekje. Iets wat makkelijk op te lossen is met een goede zonnebril voor in de auto.

Het belang van een goede zonnebril voor in de auto wordt nog te vaak onderschat. Dat terwijl het toch logisch is dat je achter het stuur, ten alle tijden goed moet kunnen zien. Je hoeft slechts luttele seconden verblind te zijn om brokken te maken. Maar wat is de beste zonnebril?

De beste zonnebril voor in de auto

Om de juiste zonnebril voor in de auto te vinden is het belangrijk dat je weet hoe zonnebrilglazen werken. Een goede zonnebril heeft namelijk niet alleen donkere glazen. Zeker niet als je ermee achter het stuur wil stappen. Welke soorten zonnebrillen heb je nodig en wat kan je beter laten liggen? In dit artikel geven we je de informatie die je nodig hebt om de beste zonnebril voor in de auto te kiezen.

Glaskleur en filtercategorie

Zonnebrilglazen hebben verschillende kleuren. De kleur van het brilglas heeft invloed op de kleurwaarneming van je directe omgeving. Dit zie je vooral met oranje, blauwe of rode brilglazen. Met deze tinten kan je de kleur van stoplichten, remlichten en verkeersborden minder goed zien. Grijze, groene en bruine glazen kennen dit probleem niet. Daarnaast kan je het beste kiezen voor een zonnebril uit filtercategorie 0 tot 3. Deze zonnebrillen zijn veilig te gebruiken tijdens het autorijden.

Drivewear-glas

Er worden tegenwoordig ook speciale brilglazen gemaakt voor tijdens het autorijden. Dit wordt ook wel ‘drivewear-glas’ genoemd. Deze zonnebrilglazen beschermen tegen schitteringen en weerkaatsingen. Draag je een zonnebril met drivewear-glas? Dan wordt het licht gefilterd en past de bril zich aan door de mee kleurende glazen. Hoe lichter het buiten wordt, hoe donkerder de zonnebril. Er bestaat echter nog wel wat discussie of deze zonnebrillen ook echt het beste zijn voor tijdens het autorijden. De tijd die er nodig is om de bril te laten mee kleuren is tenslotte nog altijd een moment waarin je kort wordt belemmerd in je zicht.

Tips om het zicht in de auto te verbeteren

Zorg om te beginnen dat je altijd een zonnebril in je auto hebt liggen voor wanneer het nodig is. De beste zonnebril heeft ontspiegelende en polariserende glazen. Een dun montuur zorgt voor een zo breed mogelijk blikveld. Zeker als de zonnebril ook nog eens grote glazen heeft. Mee kleurende glazen op lichtintensiteit kan je dus beter laten liggen. Kies in dit geval beter voor glazen met een gradiënt. Deze hebben een standaard kleurverloop. Ze zijn boven donkerder dan aan de onderkant. Zo heb je goed zicht op de weg en op het dashboard. Er zijn nog een paar andere dingen die je kan doen om het zicht op de weg te verbeteren:

Rijd met de koplampen aan als de zon laagstaat. Op deze manier zien andere weggebruikers je beter aankomen.

Houd je autoruiten schoon en dit zowel aan de binnen- als buitenkant. Oude ruitenwissers dienen zo snel mogelijk vervangen te worden en er moet altijd voldoende ruitersproeiervloeistof in de tank zitten. Leg daarnaast een schone doek in de auto voor de binnenkant van de ruiten. Strepen op je autoruit belemmeren het zicht extra, zeker als de zon laagstaat.

Installeer een zonneklep op je auto. Sommige auto’s hebben al een zonneklep op de vooruit, maar dit geldt niet voor ieder model. Gelukkig kan je zonnekleppen ook zelf kopen en (laten) installeren. Het is wellicht niet het mooiste gezicht, maar het is wel effectief als het aankomt op de zichtbaarheid in je auto.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Roken in de auto. Zo gevaarlijk is het echt
Roken in de auto. Zo gevaarlijk is het echt
29/07/2021
Kinderartsen pleiten voor een verbod op roken in de auto. Zeker als je kinderen op de achterbank hebt zitten is het geen goed idee om te roken in de auto. Kinderen worden op deze manier blootgesteld aan een tal van giftige stoffen in een zeer kleine ruimte. Maar hoe [...]
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
Wat te doen bij sirenes en zwaailichten?
02/06/2021
Het moment dat je in je achteruitkijkspiegel kijkt en er komt een politie-, brandweer- of ziekenwagen met loeiende sirenes en zwaailichten op je af rijden is toch altijd stressvol. Binnen luttele seconden moet je een plek zoeken om je auto aan de kant te zetten. Al dan [...]
File rijden. Welke rijbaan is het snelst?
File rijden. Welke rijbaan is het snelst?
29/04/2021
Vraag een willekeurige automobilist naar zijn grootste ergernis in het verkeer en grote kans dat je file als antwoord krijgt. Wie heeft er geen hekel aan file? Haast of geen haast, het is altijd irritant om in de file te staan. Daarnaast heb je ook altijd het gevoel dat [...]