Blogs

Blauwe golf lijn

Bovag wil auto's met WOK-status in de toekomst zelf keuren

Geplaatst: 4 augustus 2019
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Bovag wil auto's met WOK-status in de toekomst zelf keuren

Bovag wil in de toekomst toestemming krijgen om auto’s met een WOK-melding zelf te keuren na reparatie. Na de zomer moet er meer duidelijkheid komen voor het voorstel van de branchevereniging.

Wat is de WOK-status?

De WOK-status wordt afgegeven door de RDW, de politie of een schade-expert. Je mag niet rijden met een voertuig wat voorzien is van deze status. Hiervoor moet de auto eerst gekeurd worden door de RDW.

In het geval van schade, door bijvoorbeeld een ongeval, zal de politie een WOK-signaal afgeven in het RDW-kentekenregister. Ook dan mag er niet meer op de openbare weg gereden worden met het voertuig. Je betaalt wel gewoon verzekeringsgeld voor een auto met deze status, maar je bent niet verzekerd als je de weg op gaat.

Ook een reparatiebedrijf kan een WOK-signaal afgeven. Deze zal dit toen als de auto dusdanig beschadigd is of technische mankementen heeft, dat het niet verantwoord is om er nog mee de weg op te gaan.

RDW-keuringstations

Momenteel is het alleen mogelijk om een afspraak te maken voor een WOK-keuring bij een van de RDW-keuringstations. Alleen deze keuringstations hebben de benodigde apparatuur voor deze, specifieke schadekeuring aan een auto. Ook worden de maten van de carrosserie vergeleken met de fabrieksgegevens die de RDW tot zijn beschikking heeft. Als de auto is goedgekeurd dan komt de WOK-status te vervallen. Hiervan word je per brief op de hoogte gesteld. Eerder mag je niet met het voertuig de weg op.

Efficiëntie

Bij de APK-keuring voert de RDW steekproefsgewijs controles uit. Bovag ziet nu graag dat dit in het geval van de WOK-keuring ook zo gaat gebeuren. Een auto met een WOK-melding moet na reparatie ook door de RDW worden gekeurd. Pas hierna wordt de WOK-melding opgeheven. Volgens de branchevereniging moet deze maatregel voor meer efficiëntie en lastenverlichting zorgen voor zowel de keurstations en de reparatiebedrijven.

Wachttijden

In de afgelopen vijf jaar zijn er ongeveer 200 duizend auto’s geïmporteerd naar Nederland. Dit zorgt voor wachttijden bij de slechts 14 keuringstations van de RDW. Iets waar, indien er wordt ingegaan op het verzoek van Bovag, verandering in gaat komen.

https://www.automotive-online.nl/category/management/
Bron: Automotive-online


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Voertuig verkopen

Relevante artikelen