Autorijden tijdens de zwangerschap is, naar mate de zwangerschap vordert, een steeds uitdagendere bezigheid. Voornamelijk omdat de dikkere buik het lastig maakt om comfortabel in de auto te zitten, laat staan om te rijden. Daarnaast zijn er een tal van zwangerschapskwaaltjes die het autorijden kunnen bemoeilijken.
Er bestaat enige onduidelijkheid over tot wanneer autorijden in de zwangerschap verstandig is. Hoe zit het met de verzekering als je gaat autorijden in de zwangerschap? Tot hoelang kan je doorrijden? Welke gevaren kleven er aan het autorijden tijdens de zwangerschap? Hier is wat aanvullende informatie.
Je mag tot op de laatste maand van de zwangerschap gewoon autorijden. Hierna wordt het afgeraden. Dit heeft te maken met het risico op een beginnende bevalling, het gevaar voor zowel moeder als kind bij een eventueel ongeluk, maar ook met je huidige gestel. Aan het einde van de zwangerschap is een vrouw vermoeider, minder scherp en dit maakt autorijden een stuk risicovoller.
Ook in de zwangerschap moet je goed gebruik blijven maken van je autogordels. Zelfs al zit deze oncomfortabel door de groeiende buik. Je hoeft niet bang te zijn dat de baby last heeft van de strakke gordel. Het vruchtwater in de baarmoeder zorgt ervoor dat er een fijn ‘stootkussentje’ is, mocht je onverhoopt toch een ongeluk krijgen. Later in de zwangerschap wordt het vruchtwater geleidelijk aan minder, maar zelfs dan is het belangrijk om je gordel te blijven dragen. Wel moet je het heupgedeelte van je gordel zo laag mogelijk onder de buik plaatsen.
Er bestaat nog altijd een misverstand over het gebruik van de airbag. Er zijn mensen in de veronderstelling dat deze uitgeschakeld dient te worden, omdat de klap van een airbag gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren kindje. Dit is echter niet correct! Ook tijdens de zwangerschap kan een airbag een wezenlijk verschil maken bij een (heftig) ongeluk. Een harde klap wordt veilig opgevangen, maar je moet wel je gordel op de juiste manier gebruiken. Een airbag kan gevaarlijk zijn als je zonder gordel of alleen met heupgordel aan het autorijden bent.
Als je zwanger achter het stuur stapt ben je gewoon verzekerd! Hier hoef je jezelf dus geen zorgen over te maken. Het is echter wel verstandig om uiteindelijk een inzittendenverzekering af te sluiten voor de baby voor als deze geboren is.
Hoewel autorijden tijdens de zwangerschap gewoon is toegestaan, zijn er bepaalde aandoeningen ten gevolge van de zwangerschap die ervoor zorgen dat je beter niet achter het stuur kan stappen. Bij een hoge bloeddruk, hoog risico zwangerschappen, diabetes, bloedarmoede en een risico op bloedarmoede kan je beter niet meer autorijden. Luister in elk geval goed naar je lichaam en vraag bij twijfel altijd je arts om advies.
Na een bevalling zonder complicaties kan je redelijk snel weer autorijden. Hoe lang dit duurt hangt af van je herstel. Over het algemeen wordt aangeraden om zeker twee weken geen auto te rijden. In het geval van een keizersnede duurt dit meestal iets langer.