Autorijden bij storm en slecht weer: tips voor chauffeurs

autorijden-bij-storm-en-slecht-weer-tips-voor-chauffeurs.jpg
14 februari 2020
Geschatte leestijd: 5 minuten
Deel dit op

Windstoten, slecht zich door regen, ondergelopen straten. Een storm zoals Ciara kan onvoorspelbare gevolgen hebben voor automobilisten. Komend weekend maakt de tweede storm, Dennis zijn opwachting en daarom wat tips voor het rijden in storm en slecht weer.

Meerdere keren per jaar zorgen storm en slechte weeromstandigheden voor risicovolle situaties op de weg. Iedere type weer zorgt voor zijn eigen risico’s voor op de weg. Wind en zware regenval hoort hier zeker bij.

Waar moet je op letten tijdens het autorijden bij storm?

Over het algemeen wordt geadviseerd om bij extreem weer, niet de weg op te gaan. Echter is dit niet voor iedereen haalbaar. Dus mocht je de weg op moeten houd je dan aan de volgende adviezen.

Kies je route

Kies de route zorgvuldig. Wegen omringt door bomen kan je beter vermijden. Het risico op vallende takken en omvallende bomen is bij storm extreem groot. Houd daarnaast het weerbericht nauwlettend in de gaten.

Matig je snelheid en pas op zijwind

Rijd niet te hard. Dit omdat harde wind ervoor kan zorgen dat je voertuig opzij geblazen kan worden. Als je langzaam rijdt dan is het makkelijk om je voertuig onder controle te houden, daarnaast zijn ontwijkende manoeuvres minder riskant bij een lage snelheid. Zijwind kan ervoor zorgen dat je voertuig naar de andere weghelft wordt geduwd. Dit is zeker het geval op bruggen, in bosgangen en tunneluitgangen. Pas goed op als je vrachtwagen of busjes inhaalt.

Campers en busjes

Bestuurders van hoge voertuigen zoals stacaravans of bestelwagens moeten bijzonder voorzichtig zijn. Ze zijn bijzonder gevoelig voor zijwind en kunnen in het ergste geval omvallen.

Aquaplaning

Een lage snelheid is ook belangrijk als de straten bij zware regenval onderlopen. Het risico op aquaplaning neemt dan toe. Bij hoge snelheden verplaatsen de voorbanden het water niet snel genoeg, er vormt zich een waterwig tussen de band en de weg. Dit heeft invloed op het stuur- en remvermogen van het voertuig.

Rijd aandachtig

Dit advies zou hoe dan ook in het algemeen moeten gelden: een vooruitziende en voorzichtige rijstijl is de beste bescherming in gevaarlijke situaties zoals storm en extreem weer. Dat betekent beide handen aan het stuur en het uitzicht op de straat. Afleidingsbronnen zoals luide muziek of telefoongesprekken kan je beter even laten.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer