Blogs

Auto verkopen aan autodealer: waar moet je op letten?

Geplaatst: 18 november 2021
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Auto verkopen aan autodealer: waar moet je op letten?

Als je een auto wil gaan verkopen dan kan het zo zijn dat je niet zo goed weet waar te beginnen. Natuurlijk kan je denken: ‘Door deze te koop te zetten, toch? Maar daarmee ben je er nog niet, want het is verstandig om vooraf na te denken aan wie je jouw auto wil verkopen. Kies je ervoor om je auto te verkopen aan een particulier of een autodealer?

Voor beiden valt natuurlijk wat te zeggen. Kies je bijvoorbeeld voor een particuliere verkoop? Dan heeft dit zo zijn voordelen. Dit geldt net zo goed voor de verkoop aan een dealer. Toch zit er nog wel flink wat verschil in het soort autodealer waar je mee te maken kan krijgen. Waar moet je op letten als je een auto wil verkopen aan een autodealer en wat zijn dan de verschillen tussen verschillende dealers? Je leest het hier!

Soorten autodealers

We raden je sowieso aan om te zoeken naar een RDW-erkend bedrijf. Dit is het voornaamste, maar ook onder de erkende bedrijven zit er nog wel wat verschil in met wat voor een dealer je in zee kan gaan. Dit zijn de verschillende soorten autodealers waar je jouw auto aan kan verkopen:

Auto inkoop service

We steken om te beginnen de hand in onze eigen boezem: OSW is namelijk een bedrijf dat valt onder de zogenaamde auto inkoopservices. Wat doet een dergelijk bedrijf? Nou, wij zorgen ervoor dat je gemakkelijk in contact komt met gerenommeerde, betrouwbare opkopers. Dit kunnen grote, kleine of onafhankelijke autodealers zijn. Dit scheelt je de zoektocht naar een betrouwbare dealer die je auto wil overnemen voor een zo goed mogelijke prijs. Hiernaast bieden we nog een tal van extra diensten die het verkopen van je auto een stuk makkelijker maken. Denk hierbij aan: het taxeren van je auto, de vrijwaring en het ophalen. Zo word je als verkoper volledig ontlast. Iets wat menig mens als muziek in de oren klinkt.

Grote autodealers

Grote autodealers zullen eigenlijk nooit een auto weigeren. Deze kan doorverkocht worden (met winst) of gedemonteerd voor goedkopere onderdelen. Hier kan je eventueel ook je schadeauto’s kwijt. Een nadeel: onderhandelen over de prijs zit er dikwijls niet in.

Onafhankelijke autodealer

Verkoop je jouw auto aan een onafhankelijke autodealer of handelaar? Dan verkoop je jouw auto meestal onder consignatie. Verkoop onder consignatie is een verkoop op risico van de dealer. De auto blijft van jou tot deze verkocht is. De dealer ontvangt weer een percentage van de verkoopprijs.

Occasiondealer

Deze dealers zijn gespecialiseerd in het op- en verkopen van tweedehandsauto’s. Je verkoopt je auto, de dealer knapt deze (waar nodig) op en verkoopt deze voor de beste prijs weer door aan een geïnteresseerde particulier. Ook schade- en sloopauto’s kan je hier meestal wel kwijt. Ook kleinere occasiondealers maken namelijk gebruik van deze auto’s voor normaal gesproken dure onderdelen. Hier kunnen ze weer andere auto’s mee opknappen.

Je auto verkopen aan een autodealer: waar moet je op letten?

Wil je jouw auto verkopen aan een autodealer? Autodealers zijn meestal zeer ervaren in onderhandelen (en dus ook afdingen). Ze hebben de nodige kennis over auto’s en weten dus heel goed hoe ze je als particulier onder de tafel kunnen kletsen. Met de volgende tips ga je goed voorbereid de onderhandelingen in.

  • Dagwaarde: Zoek om te beginnen uit wat de dagwaarde van jouw auto is. Dit geeft je een kleine uitgangspositie wat betreft het bedrag dat je nog voor de auto kan krijgen. Let op: eventuele schade, slijtage en gebreken worden wel van de dagwaarde afgetrokken. Het is dus niet zo dat het bedrag dat je ziet, ook daadwerkelijk hetgeen is wat je krijgt.
  • Het uitgangspunt van de dealer: Een autodealer wil je auto kopen met een reden, namelijk: dat deze ook weer doorverkocht kan worden met winst. De dealer doet daarnaast ook de moeite om ervoor te zorgen dat je auto verkoop klaar wordt gemaakt, regelt de papierwerk en proefritten. Dit kost veel tijd, moeite en ook nog eens geld. Een autodealer kan dus vanuit economisch oogpunt niet de hoofdprijs voor je auto geven. In zo een geval kan je beter zoeken naar hoe je jouw auto het beste particulier kan verkopen.
  • Blijf kritisch: Ben je niet blij met het bod van dealer A? Schroom dan niet om ook navraag te doen bij een andere autodealer. Door je auto aan te melden op OSW kan je zelfs gratis en vrijblijvend een bod opvragen. Het hoogste bod sturen we naar je door. Zo weet je zeker dat je de allerbeste prijs voor jouw auto krijgt.

Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Occasion verkopen: tips en trucs voor goed adverteren
Occasion verkopen: tips en trucs voor goed adverteren
22/09/2021
Je auto verkopen is best nog wel een gedoe. Er kunnen zelfs wat emoties meespelen, omdat je toch afscheid moet nemen van een auto die waarschijnlijk jaren in je bezit is. De ene persoon weet precies hoe hij over de prijs van de auto moet onderhandelen, maar de meeste [...]
7x Tips voor wanneer je een proefrit gaat maken
7x Tips voor wanneer je een proefrit gaat maken
07/09/2021
Als je een auto gaat kopen dan hoort hier een proefrit bij. Dit is natuurlijk om te voorkomen dat je met een occasion ineens met pech langs de weg komt te staan, maar ook om te kijken of de auto bij je past. Een proefrit is dus onlosmakelijk verbonden met de aan- of [...]
Een oude auto kopen of verkopen. Is dit wel zo een slim idee?
Een oude auto kopen of verkopen. Is dit wel zo een slim idee?
26/08/2021
Wat is nou precies een oude auto? Dit is moeilijk te vertellen, want een oude auto is een relatief begrip. Zo kan een auto met een lager bouwjaar er al slechter aan toe zijn dan een voertuig dat minder kilometers op de teller heeft, nooit een beurt heeft overgeslagen en [...]