Blogs

Blauwe golf lijn

Een auto importeren uit het buitenland, hoe werkt dat eigenlijk?

Geplaatst: 11 mei 2017
Geschatte leestijd: 5 minuten
Categorie: Automotive
Een auto importeren uit het buitenland, hoe werkt dat eigenlijk?

Een auto importeren kan heel aantrekkelijk zijn. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Misschien is het model auto dat u zoekt in Nederland niet te vinden, of misschien is de auto een stuk goedkoper dan wanneer u deze in Nederland zou kopen. Er zijn verschillende regels en zaken waar u rekening mee moet houden. Hieronder leggen wij u allemaal uit hoe dit precies werkt.

Iedereen kent het wel. U bent aan het rondrijden, staat er ineens een BMW voor u waarvan u ziet dat deze niet heel nieuw is, maar wel een nieuwe kentekenplaat heeft. Hoe kan dat? Dit komt omdat dit een ingevoerde auto is. Dit wil zeggen dat de auto in dit geval in het buitenland is gekocht, en geïmporteerd is naar Nederland.

Het vinden van een auto

De zoektocht naar de auto begint tegenwoordig vrijwel altijd op het internet. Er zijn vele populaire auto websites zoals Autoscout24 en Mobile.de waarop u kunt zoeken naar auto's die in het buitenland te koop staan. Vooral Duitsland is erg groot. Via de uitgebreide zoekcriteria kunt u vrij eenvoudig een interessante auto vinden. Het moeilijkste komt dan nog, namelijk het telefoneren, en als de auto nog steeds bevalt en uiteraard te koop is, een afspraak maken om deze te bekijken en een proefrit te maken.

Importeren via gespecialiseerde bedrijven

De administratieve afhandeling die bij de inkoop van de auto komt kijken is per land verschillend, en niet overal even gemakkelijk. Er zijn verschillende bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn, en u kunnen helpen met dit traject. Het grote voordeel van het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf is dat u de auto voor uw deur heeft staan, inclusief een kenteken. Echter zit hier natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Bij het importeren van een auto moet u hierop letten

  • Weet u zeker dat u onderaan de streep voordeliger uit bent?
  • Weet u zeker dat de auto niet in Nederland te koop staat?
  • Goedkoop betekend vaak ook duurkoop. Als de prijs echt heel veel lager is kan u natuurlijk geluk hebben, maar wees op uw hoede.
  • Koop bij voorkeur bij een merkdealer.

Wat zijn de nadelen

  • De historie van de auto is niet altijd goed na te trekken. Zo is er geen NAP, en u kunt ook niet op het RDW een controle uitvoeren op bijvoorbeeld het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad.
  • Door de afstand is de garantie vaak lastig.
  • U moet de auto wel thuis zien te krijgen. Als Nederlands ingezetene mag u niet met een buitenlands kenteken in Nederland rijden, tenzij u een vrijstelling hebt voor BPM en MRB voor kortstondig gebruik. Deze vrijstelling is aan te vragen via de website van de Belastingdienst.

Wat zijn de valkuilen

  • Zwitserland is geen lid van de EU en bij importeren bent u daardoor invoerrechten verschuldigd.
  • Stel dat de auto niet overeenkomt met wat er in de advertentie vermeld staat, dan bent u voor niets gereden. Het is verstandig om ook een paar concurrenten in de buurt te zoeken.
  • Als u de geïmporteerde auto na verloop van tijd weer wilt verkopen of inruilt, dan kan de restwaarde lager zijn dan die van een 'origineel Nederlands' exemplaar.

Het importeren van de auto

U heeft de perfecte auto gevonden. U heeft de auto gezien en een proefrit gemaakt en uiteindeijk besloten om de auto te kopen. De auto is inmiddels op Nederlandse bodem. Er zijn nu nog een aantal stappen die gemaakt moeten worden om een kenteken te krijgen.

  1. Keuring*/kentekenonderzoek bij de RDW. Niet iedere auto mag zomaar op de Nederlandse weg rijden. Daarom moet uw auto eerst onderzocht worden bij de RDW. De RDW keurt uw auto in een RDW-keuringsstation
  2. Afgifte belastingaangifte voor de verschuldigde rest-BPM. Dit doet u op het BPM-aangiftepunt dat u in ieder RDW-keuringsstation vindt
  3. Na ontvangst belastingaanslag dient u deze direct te betalen
  4. Na ontvangst van het kenteken (dit is ongeveer een week na het betalen van de BPM) kentekenplaten laten maken
  5. Aanslag motorrijtuigenbelasting komt automatisch. De verzekering dient u zelf te regelen.
  6. En heeft u nog een oude auto? Dan wilt u deze waarschijnlijk verkopen. Online kunt u dit snel en eenvoudig regelen.

* Heeft de auto nog een geldige keuring uit het land van herkomst, dan wordt deze overgenomen en is een volledige APK keuring niet nodig.


Jasper van Gent
Geplaatst door
Jasper van Gent
Delen
Auto verkopen