Blogs

32% heeft een te dure autoverzekering; behoor jij daarbij?

Geplaatst: 8 april 2022
Geschatte leestijd: 4 minuten
Categorie: Automotive
32% heeft een te dure autoverzekering; behoor jij daarbij?

Maar liefst 32% van de autobestuurders heeft gekozen voor een te groot auto verzekeringspakket en betaalt dus meer dan zou moeten. Dat zijn keiharde euro’s die uitgegeven worden zonder dat het zou moeten. Nederlanders staan erom bekend dat ze liever iets meer betalen voor meer zekerheid. Aan de andere kant hebben 22% van de mensen voor een onderverzekering gekozen doordat hun verzekering minder waarde dekt dan dat hun auto daadwerkelijk waard is. Dit zijn de resultaten van een onderzoek van Pricewise waarbij er gekeken werd naar consumenten die in 2021 een autoverzekering afsloten via een vergelijkingswebsite. Men kan dus stellen dat er meer mensen zijn die oververzekeren dan mensen die onderverzekeren. Waarom gebeurd dit en waarom zou je überhaupt niet de juiste verzekering kiezen als deze netjes aangegeven wordt tijdens het bepalen van je verzekering? De antwoorden lees je hier.

Voordeel op voordeel

Voor sommige mensen is het niet eens een slecht idee om een hogere verzekering te nemen dan dat hun auto waard is. Bij vele schadevrije jaren en een korting op de premie kan het verschil tussen bijvoorbeeld WA+ en Allrisk erg klein zijn. Het verschil in dekking is dat men ook schade aan eigen auto verzekert krijgt. Een schaderekening kan snel honderden al dan niet duizenden euro’s zijn en als het verschil in verzekering een paar tientjes is, dan is de keuze snel gemaakt.

Controleer en bespaar

Kijk ieder jaar naar je autoverzekering. Dit lijkt een logische stap om te nemen maar slechts 20% van de ondervraagden in een onderzoek controleert of de huidige verzekering wel de meest voordeligste is1. Er zijn dus gigantisch veel mensen die hun autoverzekering door laten lopen zonder te controleren of het pakket wat ze hebben nog wel juist is. Voordat je het weet hoef je bijvoorbeeld geen Allrisk verzekering meer. De waarde van een nieuwe auto daalt namelijk erg snel. Veel sneller dan na een aantal jaar. Na 5 jaar is het al voordeliger om een WA+ verzekering te nemen in plaats van de allrisk voor een wagen met een aankoopwaarde onder de 50.000 euro. Bij duurdere auto’s kan het soms nog wel lonen om iets langer een allrisk verzekering te behouden. De dagwaarde ligt dan nog hoog genoeg waardoor het in verhouding goedkoper is om de allrisk verzekering te hebben dan de WA+ verzekering wanneer er een incident plaatsvindt.

Is kansberekening gunstig?

Er zijn ook aardig wat mensen die hun auto onderverzekert hebben. Dit zijn de waaghalzen en kansberekenaars onder ons. Wanneer je namelijk bijvoorbeeld 7 jaar zonder schade rijdt en een ‘juiste’ dekking hebt, betaal je waarschijnlijk meer aan ‘extra’ premie dan als je in die 7 jaar 1 keer een schade rekening zelf zou betalen en een onderverzekering had genomen. Dit heeft men door en maar liefst 22% van de mensen maakt hier gebruik van. Toch kan het tricky zijn want als je meerdere botsingen in een relatief korte periode hebt, kost het je meer dan als je de ‘juiste’ verzekering had gekozen.

Nog een laatste tip

Zodra je je auto verkoopt, is het verstandig om je autoverzekering op te zeggen. Dit kun je direct doen nadat je de vrijwaring ontvangen hebt. Zo weet de verzekering dat je inderdaad niet meer de auto in bezit hebt en zullen ze je verzekering per direct stoppen. Als je je occasion wil verkopen, kan dat eenvoudig en snel via OSW. Gemiddeld duurt het 72 uur voordat een auto verkocht is. Dat betekent dat u snel uw verzekering op kan zeggen en niet onnodig lang blijft betalen door een advertentie wekenlang te hebben staan. Tijd is geld!

Bronvermelding

1 17-07-19. Veel Nederlanders zijn onnodig oververzekerd. Autoverzekering.


Marieke van de Wiel
Geplaatst door
Marieke van de Wiel
Delen
Auto verkopen

Relevante artikelen

Wat te doen met je verzekering als je auto verkocht is?
Wat te doen met je verzekering als je auto verkocht is?
29/10/2021
Als een auto op je naam staat dan heb je verzekeringsplicht. Op het moment dat je de auto verkoopt komt deze plicht te vervallen. Je kan de verzekering dan opzeggen. Hoe gaat dit in zijn werk? Wat moet je doen met je verzekering als je auto verkocht is? Als [...]
Nederlandse auto-uitleners riskeren onbewust hoge kosten
Nederlandse auto-uitleners riskeren onbewust hoge kosten
07/06/2021
Schade kan ondanks verzekering oplopen tot 290 euro op per jaar De grenzen gaan weer open en vakanties komen voorzichtig in beeld. Een tijd waarin auto\'s vaker worden uitgeleend. Ruim een derde van de Nederlandse autobezitters (37%) geeft zijn auto weleens aan een [...]
Hoe werkt het schorsen van het kenteken?
Hoe werkt het schorsen van het kenteken?
28/04/2021
Als je van plan bent om je auto voor een bepaalde periode niet te gebruiken, dan kan je het kenteken van de auto schorsen. Op het moment dat je dit doet vervalt de APK-plicht en hoef je geen verzekering of wegenbelasting meer te betalen. Hoe werkt het schorsen van een [...]