Blogs

10 types automobilisten die we allemaal wel eens tegenkomen

Geplaatst: 5 maart 2021
Geschatte leestijd: 10 minuten
Categorie: Automotive
10 types automobilisten die we allemaal wel eens tegenkomen

Als je tijd doorbrengt op de weg, dan kom je een tal van auto's tegen. In deze auto&rsquos zitten, vanzelfsprekend, automobilisten. Iedere bestuurder heeft zo zijn eigen gewoontes en rijstijl en grappig genoeg kan je de bepaalde types automobilisten heel makkelijk van elkaar onderscheiden.

'Daar heb je er weer zo een',  zal je ongetwijfeld wel eens denken. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, omdat de meeste auto bestuurders er een gemiddelde rijstijl op nahouden en dus ook niet zo heel erg opvallen. Er zijn echter types automobilisten die je regelmatig op de weg tegenkomt. Deze hebben een iets meer uitgesproken karakter. Herken of ben jij een (of meerdere) van deze types automobilisten?

10 verschillende types automobilisten

 

De leerling

Een lesauto is makkelijk te spotten, maar iemand die net zijn rijbewijs heeft is bijna net zo makkelijk te zien. Deze automobilist houdt zich (nog) volop aan de regeltjes. De knipperlichten worden zelfs in flauwe bochtjes gebruikt en deze automobilist zal geen een kilometer trager of sneller rijden dan de toegestane maximale snelheid.

Soms wekt een leerling de nodige irritatie op bij de medeweggebruikers. Iets wat hem of haar nog nerveuzer maakt dan waarschijnlijk al het geval is. Doe een beetje lief voor de leerling. Tenslotte zijn we allemaal op dezelfde manier begonnen met autorijden: Rustig aan en volgens alle regeltjes.

De senior

De senior heeft veel weg van de leerling. Al leeft deze automobilist vooral onder het motto: 'Beter laat dan nooit'. De senior rijdt liever 10 kilometer te langzaam, dan dat het gaspedaal te ver wordt ingedrukt. Naast de rijstijl herken je deze bestuurder ook heel eenvoudig aan het type auto. Kleine, zuinige bakkies met een hoge instap zijn heel erg populair onder de senior-automobilisten. De senior doet niemand kwaad met zijn of haar manier van rijden, maar als je haast hebt kan je toch beter van rijbaan wisselen.

De snelheidsduivel

De snelheidsduivel heeft de neiging om 'plotseling' met een rotgang langs te scheuren. Meestal blijf je als medeweggebruiker van de snelheidsduivel vooral verslagen achter. Jezelf afvragend of je nu op de snelweg zit of het circuit van Zandvoort. Deze zelfbenoemde Formule 1 coureur wisselt ongeduldig van de ene, naar de andere rijbaan om niets van snelheid te hoeven verliezen. Noem het haast, uitsloverij, ongeduldigheid of compensatiegedrag. De meeste mensen zijn weinig onder de indruk van dit soort capriolen. Al heeft de snelheidsduivel dit vaak niet eens door.

De multi-tasker

Dit type automobilist lijkt altijd met van alles bezig te zijn. Make-up opdoen, van kleding wisselen, bellen, koffiedrinken, een compleet driegangendiner in elkaar flansen.Bij de multi-tasker vraag je jezelf niet af of, maar wanneer er ongelukken gaan gebeuren. Meestal verraadt deze automobilist zich al door de talloze kleine deuken in de auto. Dit heeft meestal iets met paaltjes en niet opletten te maken gehad.

De rockster

De rockster herken je meestal aan de gedempte beats die er uit de auto komen. Deze automobilist hoor je van ver aankomen en zingt zelf uit volle borst mee met wat er ook wordt afgespeeld. Al dan niet met bijbehorende 'moves' om het optreden compleet te maken.

De etterbak

Oftewel de bumperklever, snelheidsduivel, senior en agressieveling in een. De etterbak heeft lak aan de verkeersregels. Deze automobilist heeft het idee alleen op de wereld te zijn en vergeet dat er ook nog medeweggebruikers bestaan. Zelfs in de file zal deze bestuurder ongeduldig op zijn toeter slaan, omdat niemand fatsoenlijk doorrijdt. Stoppen voor een zebrapad? Ja, dag! Doorscheuren is een beter alternatief. Bij het zien van de etterbak vraag je jezelf heimelijk af wanneer deze automobilist gespot wordt door een politieagent. Dat zal hem (waarschijnlijk ook niet eens) leren.

De verzamelaar

Deze automobilist blijft meestal goed verborgen. Tot hij of zij de deur open doet tenminste. Flesjes, kleding, make-up, etensresten (van een jaar geleden). Je zou bijna denken dat het plaatselijke afvalverwerkingsbedrijf heeft besloten om gebruik te maken van personenauto's om vuilnis op te halen. In werkelijkheid heb je te maken met de verzamelaar. De automobilist die zijn auto alleen maar leegruimt als deze gekeurd moet worden en soms dan niet eens.

Die ene met een hoge bloeddruk

Oftewel: de agressieve automobilist. Deze bestuurder zie je veelal (al dan niet met handgebaren) schelden op medeweggebruikers om eigenlijk alles. Het is dat het gebruik van 'chill pillen' niet echt handig is in combinatie met het besturen van een auto, anders had je deze allang aan deze bestuurder aangeboden.

De allemansvriend

Dit type chauffeur is nooit te beroerd om zijn medeweggebruikers een handje te helpen. Door ze voor te laten gaan, bijvoorbeeld. Op een kruispunt, de rotonde, het invoegen of wanneer iemand zich op een ronduit asociale manier ergens tussen probeert te wurmen. Super lief, maar je kan jezelf voorstellen dat de allemansvriend vooral veel moeite heeft om op tijd te komen. Al die vriendelijkheid naar andere automobilisten kost namelijk nogal wat tijd en vooral heel veel geduld.

De twijfelaar

De twijfelaar is er nooit zeker van wat hij of zij gaat doen. Deze automobilist wisselt veelvuldig van rijbaan, snelheid en/of route. Als je achter een twijfelaar zit is het vooral heel lastig om in te schatten wat er gaat gebeuren. Zo kan er ineens een knipperlicht aangaan, om deze bestuurder pas drie afslagen verder de hoek om te zien gaan. Wederom: niet handig als je haast hebt. Desondanks heeft het pushen van deze automobilist weinig zin, omdat dit hem of haar nog nerveuzer maakt. Afstand houden, opletten en een beetje geduld hebben. Zo kom je hoogstwaarschijnlijk zelf ook nog op tijd op plaats van bestemming.


Denise Meijer
Geplaatst door
Denise Meijer
Delen
Auto verkopen