Auto verkopen zonder APK, mag ik dat doen?

Jarenlang heeft je oude bolide je vrijheid gegeven. Je auto zorgde er altijd voor dat je veilig aankwam op je bestemming en bevorderde je mobiliteit. Waar je auto voorheen als een zonnetje liep, heeft de tand des tijds inmiddels toegeslagen en komt 'ie niet meer door de APK heen. Of voor de herkeuring zijn de kosten dermate hoog, dat een nieuwe auto kopen loont. Kortom: je wilt je auto verkopen zonder APK. Kan dat zomaar? En hoe gaat dat in z'n werk? Je leest het op deze pagina.

Auto verkopen zonder APK
Golf

Wat is een APK?

De APK staat voor Algemene Periodieke Keuring: het is een verplichte keuring in Europa voor alle motorvoertuigen. Bij deze periodieke keuring wordt je auto beoordeeld op verschillende punten zoals de verkeersveiligheid. Tijdens de APK checkt een keurmeester op de verkeersveiligheid, de uitstoot van uitlaatgassen en de registratie van je voertuig.

Wat kun je doen als je APK is verlopen?

Komt je auto niet meer door de keuring, wegen de reparatiekosten niet meer op tegen het gebruik ervan of ben je simpelweg te laat met een APK afspraak maken? Je loopt dan risico op een boete. Als je ná de vervaldatum de weg opgaat met je ongekeurde auto, loop je de kans gesnapt te worden. Niet alleen door oom agent die je langs de kant opwacht, maar traject- en lasercontroles controleren hier ook op. Je hebt twee opties als de APK van je auto is verlopen:

  1. Binnen twee maanden alsnog de APK aanvragen en niet meer met je auto de weg op gaan;
  2. Je auto laten schorsen, geen verzekering meer betalen en niet meer de weg ermee op gaan;
  3. Je auto afgekeurd verkopen aan een erkende garage.

Zorg dat je actie onderneemt op een van deze twee opties binnen twee maanden, anders valt er automatisch een boete van 130 euro op de mat. Je kan hier meer details over de gevolgen als je auto afgekeurd is.

Mag je een auto verkopen zonder APK?

Je hebt besloten om je auto te verkopen maar er zit geen APK op. Mag je een auto verkopen zonder APK? Het antwoord hierop is ja: je mag een auto zonder keuring verkopen. Reken er alleen wel op dat potentiële kopers niet staan te trappelen om jouw auto te kopen. Zonder APK iets kopen is een groot risico voor de koper en het is meestal een voorteken dat er iets niet aan de haak is. Een afgekeurde auto daalt automatisch in waarde.

Je auto met verlopen APK verkopen op Marktplaats

Het meest populaire platform om je auto te verkopen is Marktplaats. Op het platform worden dagelijks niet voor niets meer dan 7.000 occasions aangemeld, wachtend op een nieuwe eigenaar. Dat betekent veel concurrentie. En eerlijk is eerlijk: met je afgekeurde auto heb je niet de beste positie te pakken. Potentiële kopers kunnen op Marktplaats filteren op auto’s waarvan de APK binnen 6 maanden afloopt of auto's waarvan de APK al is verlopen. De meesten laten die advertenties daarna links liggen.

Een sloopauto verkopen zonder APK

Tenzij de enige onderdelen van je auto een paar banden en een stuur zijn, zie je je trouwe vierwieler misschien nog niet als een sloopauto. De innovaties van autofabrieken gaan razendsnel en ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Het ene moment is jouw auto voorzien van de nieuwste snufjes en na twee keer knipperen met je ogen zijn die functionaliteiten alweer achterhaald.

Als het economisch gezien niet meer haalbaar is om de auto te rijden, zien garages jouw occasion vaak als sloopauto. Bijvoorbeeld omdat onderdelen niet meer worden gemaakt of bepaalde technieken niet meer worden gehanteerd. Een andere belangrijke reden is dat de kosten van reparaties niet opwegen tegen de waarde van de auto. Bij het ene model is dat wanneer hij uit 2004 komt, maar bij een kwalitatief mindere bolide kan dat al met een bouwjaar van 2011 zijn. Of je auto als sloopauto wordt gezien, hangt natuurlijk niet alleen van de leeftijd af, maar ook van het jaartal, het gebruik en de kilometerstand. Maar het feit dat 'ie aardig op leeftijd is én niet meer door de APK komt, werkt niet in je voordeel. Ontdek wat je sloopauto waard is

Je afgekeurde auto verkopen via OSW

Wist je dat je je afgekeurde (sloop)auto gemakkelijk en snel via OSW verkoopt? Met ruim 500 aangesloten erkende autobedrijven, zit er altijd een tussen die jouw afgekeurde auto wilt overnemen. Het werkt supersimpel: je vult je kenteken in, vraagt een offerte aan en krijgt binnen 24 uur een voorstel. Indien je akkoord gaat, regelen wij de rest voor je. Daardoor profiteer jij van de volgende voordelen:

✓ Geen gedoe met onderhandelingen aan de deur: je ontvangt na 24 uur een vast bod
✓ Geen administratieve rompslomp: wij regelen de vrijwaring en betaling
✓ Geen extra kosten: binnen 24 uur van je auto af, waardoor je geen verzekering doorbetaalt
✓ Afgekeurde auto's die niet meer de weg op mogen, halen we op

Ontdek wat je sloopauto waard is