De gouden tips om je caravan in uitstekende conditie te houden

Geplaatst: 5 april 2022
Geschatte leestijd: 6 minuten
Categorie: Caravan

De tijd dat mensen weer op pad gaan met de caravan begint aan te breken. Duizenden Nederlanders gaan de komende periode met de caravan op pad. Mensen met een kampeerwagen ervaren enorm veel voordelen en kijken er echt naar uit. Je bent bijvoorbeeld niet gebonden aan een vaste plek en kunt het ultieme vrijheidsgevoel ervaren.

Om zo lang mogelijk te genieten van alle voordelen van je caravan is goed onderhoud erg belangrijk. Bij een groot deel van de caravans die uiteindelijk zodanig beschadigd zijn dat ze onbruikbaar zijn geworden ligt de oorzaak bij jarenlang slecht of matig onderhoud. Een slecht verzorgde kampeerwagen kan de levensduur drastisch verkorten en op korte termijn een hoop van uw plezier wegnemen. Het is van belang dat de caravan minimaal één keer in de twee jaar een grondige onderhoudsbeurt krijgt om schade te voorkomen. Zowel de binnen- als de buitenkant moet goed onderhouden zijn. Het kan vrij ingewikkeld zijn om dat op de juiste manier te doen. Daarom hebben wij een aantal onmisbare tips om de caravan op de juiste manier te onderhouden. Zo kun je zo lang mogelijk kan genieten van je caravan!

Waarom is onderhoud zo belangrijk?

Het is belangrijk dat eventuele schade en problemen op tijd worden herkend en gevonden. Dit voorkomt dat het probleem ernstiger wordt en kan op de lange termijn enorm veel schelen voor uw portemonnee en de staat van uw caravan. Het is daarom van belang dat je preventieve maatregelen neemt. Caravans staan meestal het grootste deel van het jaar in een stalling. Maar ook caravans kunnen bij langdurige stilstand schade oplopen. Denk hier onder andere aan vervorming van de banden. Een aantal punten om te controleren zijn als volgt:

De schoonmaak van de buitenkant

Het schoonmaken van de buitenkant is gecompliceerder en daar moet je met wat meer dingen rekening houden:

De schoonmaak van de binnenkant

De binnenkant schoonmaken en onderhouden is wellicht het makkelijkste onderdeel de verzorging van een caravan. Maar als je het echt goed wil doen gaat er nog wel wat tijd inzitten. Een aantal tips om de caravan van binnen goed te onderhouden:

Wasstraat

Wellicht denk je erover na om naar de wasstraat te rijden. Dat kunnen wij direct afraden. De wasstraat kan voor schade zorgen aan uw caravan. Door de grote borstels die een wasstraat gebruikt kunnen er barsten in de ramen en het kunststof komen. Het is niet zo dat elke caravan zwaar beschadigd uit de wasstraat komt, maar het risico bestaat wel. Ook is zelf een sopje maken een stuk goedkoper waardoor er geld overblijft voor plezierige uitgaven.

Bronvermelding

1 Kruijf, de, A. 17-04-18. Gasslang vervangen van caravan of camper.
2 Controle vooraf. 04-04-2022.
3 Controleren en vervangen van caravan- en camperbanden. Bandenspanning, leeftijd en draagvermogen: zo lees je een caravan- of camperband. 04-04-2022.
4 Kruijf, de, A. 20-07-16. Watertank en waterleiding van caravan/camper reinigen.